Stretching, βρίσκοντας την ευλυγισία μας

 

Τρέχουμε και κάνουμε κυκλικές προπονήσεις, σηκώνουμε βαράκια και αερόμπικ στο νερό αναζητώντας ένα γυμνασμένο σώμα, μήπως όμως αποκτώντας την πολύτιμη δύναμη χάνουμε την εξ ίσου πολύτιμη ευλυγισία; Ίσως όχι αν κάνετε πιλάτες και γιόγκα που μέσα από τις ασκήσεις βελτιώνουν το εύρος κίνησης και διατείνουν τους μύες, αλλά συνήθως όταν μιλάει κάποιος για την προσπάθεια του να διατηρηθεί σε φόρμα και να χάσει βάρος αναφέρεται σχεδόν πάντα σε προγράμματα και ασκήσεις που δυναμώνουν τους μύες και την καρδιά αλλά τις περισσότερες φορές αφαιρούν από το σώμα κάτι πολύ σημαντικό. Την ευλυγισία του. Το παρατηρώ σε φίλους που τρέχουν ή κάνουν κάποιο έντονο σπορ. Μπορεί να έχουν ένα καλοφτιαγμένο σώμα, αλλά έχουν συχνά προβλήματα με το σώμα τους. Πονάει η μέση, η πιο ελαφριά επίκυψη τους δυσκολεύει ακόμα και ο τρόπος που κινούνται φανερώνει το σφίξιμο που υπάρχει.


Πολλοί θεωρούν ότι το στρέτσιν – τις διατάσεις- μετά την άσκηση είναι σαν το κερασάκι στην τούρτα. Ωραίο αλλά όχι απαραίτητο. Άλλοι πάλι θεωρούν ότι να πιάσουν τα δάκτυλα των ποδιών τους στο τέλος ενός προγράμματος ή ενός σπορ, αρκεί. Δεν είναι όμως έτσι. Το μυστικό για ένα υγιές σώμα να βρίσκεται σε καλή φυσική κατάσταση, κρύβεται στην σωστή λειτουργία και συνεργασία των σκελετικών μυών και ινών και συνδετικών ιστών. Το στρέτσιν έχει σκοπό να αναπτύξει την μυϊκή ελαστικότητα, την αρθρική ευκαμψία και την ευκαμψία, δίνοντας μεγαλύτερη ελευθερία κινήσεων. Με άλλα λόγια, κάνοντας ασκήσεις στρέτσιν τεντώνουμε, μακραίνουμε, επεκτείνουμε τους μύες και βοηθάμε τις κλειδώσεις να παραμείνουν «καλολαδωμένες». Στην ουσία δίνουμε ευλυγισία. Η οποία σύμφωνα με έρευνες, μπορεί να αυξηθεί μέχρι και 30 τοις εκατό. Το στρέτσιν πριν ένα πρόγραμμα ή ένα σπόρ είναι ζωτικής σημασίας για την πρόληψη των τραυματισμών και για τη βελτίωση των επιδόσεων. Προτιμάτε τις δυναμικές διατάσεις που ζεσταίνουν το σώμα. Περιλαμβάνουν κίνηση, οι κινήσεις είναι εξειδικευμένες ως προς την αθλητική δραστηριότητα για την οποία γίνονται και εκτελούνται ενεργητικά. Προτιμήστε τις στατικές διατάσεις στο τέλος της προπόνησης σας και οι οποίες αφορούν τη διατήρηση επιμήκυνσης ενός μυός ή ομάδας μυών για μερικά δευτερόλεπτα.


Αν δεν κάνετε κανενός είδους άθλησης και παίρνετε την απόφαση να κάνετε στρέτσιν σαν άσκηση επειδή δεν χρειάζεται να κοπιάσετε και να ιδρώσετε, θα πρέπει να έχετε υπ’ όψιν ότι για να αποδώσει, πρέπει να της αφιερώνετε είκοσι λεπτά επί τρεις με τέσσερις φορές την εβδομάδα και κάθε τέντωμα να διαρκεί από δεκαπέντε έως εξήντα δευτερόλεπτα. Ο χρόνος είναι δική σας επιλογή. Η διάταση δεν πρέπει να πονάει, ούτε και να σας ζορίζει. Ως όριο θα έχετε τη στιγμή κατά την οποία θα αρχίσετε να αισθάνεστε κάποια δυσφορία με τη στάση που έχετε πάρει. Σε καμία περίπτωση η δυσφορία δεν πρέπει να γίνει πόνος. Είναι σημαντικό επίσης να κάνετε τις διατάσεις ήρεμα, ελεγχόμενα και χωρίς βιασύνη. Για αυτό και ιδιαίτερη σημασία έχει η αναπνοή. Αναπνέετε ελεύθερα, αργά και σταθερά, να μην κρατάτε την αναπνοή σας όταν διατείνετε μία μυϊκή ομάδα αλλά να εκπνέετε έχοντας τη συγκέντρωση σας στους μύες που διατείνετε. Η καλύτερη ώρα για να κάνετε στρέτσιν είναι μετά από μία αθλητική δραστηριότητα, τότε που το σώμα είναι ακόμα ζεστό και μπορεί να φτάσει στο μέγιστο σημείο του τεντώματος. Έτσι μπορεί να ηρεμήσει και να αποβάλλει την κούραση του.
Ωστόσο, να θυμάστε ότι το στρέτσιν δεν μπορεί να κάνει θαύματα αν είσαστε από τη φύση