11 Οκτ Πως το περπάτημα, εκτός από καλή άσκηση, ανεβάζει και την διάθεση
Μου αρέσει το περπάτημα, μένοντας στο κέντρο της Αθήνας περπατώ πολύ, ωστόσο στη διάρκεια των δύο λοκντάουν περπάτησα ακόμα περισσότερο. Είδα γειτονιές της πόλης μας που δεν είχα πάει, είδα τα οφέλη του περπατήματος στο σώμα μου, με κράτησε (μαζί με το πιλάτες και την γιόγκα) σε φόρμα, είδα όμως και κάτι άλλο. Πόσο καλό μου έκανε στην ψυχή μου. Αισθανόμουν καλά μετά που επέστρεφα σπίτι, γνωρίζοντας ότι θα μείνω μέσα και μόνη μέχρι την άλλη μέρα που θα ξαναέβγαινα να περπατήσω. Την περίμενα με χαρά την επόμενη μέρα. Το περπάτημα δεν ήταν μόνο η καθημερινή μου κάρδιο-άσκηση. Ήταν και ο διαλογισμός μου και το αντιστρες μου. Ξεφόρτιζε τα αρνητικά συναισθήματα και καθάριζε το μυαλό μου.
Περπάτημα και mindfulness
Ένα από τα πράγματα που συνειδητοποιήσαμε στη διάρκεια των προηγούμενων μηνών, είναι ότι η ευτυχία είναι πραγματικά εσωτερική δουλειά. Όταν μπορούμε να βρούμε ηρεμία και γαλήνη εσωτερικά αισθανόμαστε πιο δυνατοί να αντιμετωπίσουμε ό,τι συμβαίνει στον εξωτερικό κόσμο. Το περπάτημα έχει αποδειχτεί ότι είναι η πιο εύκολη και προσιτή δραστηριότητα με μεγάλα οφέλη για όλους τους ανθρώπους ανεξάρτητα από ηλικία. Επιπλέον, μπορείς να το κάνετε παντού και όχι σε συγκεκριμένο χώρο, δεν επηρεάζεται από καραντίνες και καιρούς και το γίνεται άμεσα. Απλώς σηκώνεστε από την καρέκλα και βγαίνετε από το σπίτι. Το μόνο που χρειάζεται είναι να φοράτε ένα άνετο και καλό παπούτσι.
Το mindfulness ή αλλιώς «ενσυνειδητότητα» – από την άλλη μεριά- είναι μια πρακτική που εξασκεί την προσοχή μας στo «εδώ και τώρα». Δεν είναι κάτι καινούριο. Ο αρχικός εισηγητής της είναι ο Τζων Καμπάτ Ζινν, καθηγητής στην Ιατρική Σχολή του Πανεπιστημίου της Μασαχουσέτης, ο οποίος ανέπτυξε στα τέλη του 1970, το πρόγραμμα Mindfulness Based Stress Reduction (MBSR) για την αντιμετώπιση του χρόνιου πόνου. Έκτοτε, η τεχνική του mindfulness έχει χρησιμοποιηθεί σε πλήθος ερευνητικών μελετών για την αντιμετώπιση του άγχους, του χρόνιου πόνου, της κατάθλιψης και της ποιότητας του ύπνου. Η πρακτική αυτή περιγράφεται ως η παρατήρηση των σκέψεων, των συναισθημάτων και των αισθήσεών μας στρέφοντας την προσοχή μας στην παρούσα στιγμή.
Πως το περπάτημα και ο διαλογισμός μπορούν να είναι ένας τέλειος συνδυασμός.
Όλοι θέλουμε να έχουμε σωματική και ψυχική υγεία. Το περπάτημα είναι μια εξαιρετική μορφή σωματικής άσκησης. Από την άλλη μεριά, ο διαλογισμός ενισχύει την ψυχική μας υγεία. Σε συνεργία μπορούν να πετύχουν καλύτερα αποτελέσματα. Περπατάτε και συγχρόνως κάνετε εξάσκηση πρακτικής mindfulness. Για όσους δεν έχουν πειστεί για τα οφέλη του mindfulness, είναι μία πρόκληση. Είναι επίσης ιδανικό για όσους αισθάνονται άβολα να μείνουν σιωπηλοί με τις σκέψεις τους ή δεν μπορούν να συγκεντρωθούν και να κάνουν διαλογισμό σε καθιστή θέση. Δείτε το σαν παιχνίδι. Εκεί που περπατάτε, αντί το μυαλό να τρέχει σε χίλια δύο πράγματα και να σκέφτεται άλλα τόσα, αρχίστε να εστιάζεστε στην αναπνοή σας. Θα νιώθετε πιο συνδεδεμένοι με το σώμα σας. Δώστε και προσοχή στο περιβάλλον, τους ήχους που ακούτε, τις μυρωδιές που μυρίζετε.
Πως να αρχίσετε
Πολύ απλά, επικεντρώνοντας την προσοχή σας στο περπάτημα, περπατώντας συνειδητά. Τι σημαίνει αυτό; Ότι δίνετε προσοχή μέσα σας- στον τρόπο που περπατάτε, πως κινείτε το σώμα σας, πως νιώθει το σώμα σας, πως πατάτε στο έδαφος, πως αναπνέετε, πως είναι η διάθεση σας. Συγχρόνως βλέπετε και σε ότι υπάρχει γύρω σας. Ένα λουλούδι που άνθισε στην άκρη του πεζοδρομίου, μία γάτα πίσω από ένα παράθυρο, ένα ωραίο γκράφιτι, το ζευγαράκι σε ένα παγκάκι, την αίσθηση του ήλιου, το έδαφος που πατάτε, τη μυρωδιά του βρεγμένου χώματος, υπάρχουν τόσα που συμβαίνουν γύρω μας (και μέσα μας) που δεν τα προσέχουμε επειδή βαδίζουμε στον αυτόματο πιλότο. Και αν σκέψεις σας έρχονται στο μυαλό (φυσιολογικό και αναπόφευκτο είναι), αναγνωρίστε τις, χαμογελάστε και αφήστε τις να φύγουν στο επόμενο βήμα που θα κάνετε επαναπροσανατολίζοντας την προσοχή στην βόλτα σας.