Πώς να τηρήσετε την απόφαση να γυμνάζεστε

new-year-resolutions-home-value

[dropcap]Ε[/dropcap]κτός από τον Μάιο, ο Ιανουάριος είναι ο μήνας που γίνονται οι περισσότερες εγγραφές στα γυμναστήρια. Μετά την περίοδο των γιορτών με τα πάρτι, τις προσκλήσεις και τα καλέσματα που συνοδεύονταν με πολύ φαγητό και ποτό, έρχεται τώρα η ώρα του γυμναστηρίου. Η απόφαση «να γυμνάζομαι περισσότερο» είναι μια από τις πιο συχνές που δίνουμε στον εαυτό μας με τον καινούριο χρόνο, ωστόσο είναι αυτή η οποία πιο εύκολα δεν τηρείτε όσο περνάει ο καιρός. Οι περισσότεροι άνθρωποι μετά από ένα μήνα έχουν βρει αρκετές δικαιολογίες. Αν αυτό σας ακούγεται γνώριμο, υπάρχουν τρόποι που μπορείτε να τις αποφύγετε, και αυτή τη φορά να τηρήσετε την απόφαση σας ώστε αυτός ο χρόνος να σας βρει fit and firm!

Ακολουθήστε το μοντέλο SMART.

Πρόκειται για ένα ακρωνύμιο των λέξεων Specific, Measurable, Assignable, Realistic, Time-related. Η απόφαση σας πρέπει να είναι συγκεκριμένη, μετρήσιμη και εφικτή ώστε το αποτέλεσμα να είναι ρεαλιστικό και μέσα σε χρονικά πλαίσια. Είτε πρόκειται να αρχίσετε το τρέξιμο, να συμμετέχετε σε μαραθώνιο, να κάνετε πιλάτες, να περπατάτε περισσότερο, παίρνετε τις σκάλες, γράφοντας τους στόχους και υπολογίζοντας τις πρέπει να κάνετε, είναι ένας από τους καλύτερους τρόπους να τους πετύχετε.

Η απόφαση να είναι χειροπιαστή.

Συνήθως δίνουμε στον εαυτό μας μεγαλεπήβολες υποσχέσεις. Αν θέλετε να βελτιώσετε την αντοχή σας, αλλά δεν έχετε κάνει ποτέ πριν κάποια καρδιοαναπνευστική άσκηση, το να αρχίσετε να τρέχετε 5χλμ, πολύ πιθανόν γρήγορα θα σταματήσετε. Ο λόγος είναι ότι ο εγκέφαλος θέλει το χρόνο να δεχτεί μια νέα κατάσταση, προτιμάει την άνεση των παλιών συνήθειων. Το κλειδί είναι να κάνετε μικρές και σταδιακές αλλαγές. Ξεκινήστε με ένα χιλιόμετρο δύο φορές την εβδομάδα και αυξάνετε την απόσταση με το χρόνο.

Βήμα- βήμα.

Ως δασκάλα πιλάτες και bodyArt, συμβαίνει συχνά να προσαρμόζουμε μία άσκηση για να μπορεί να εκτελεστεί και από αρχάριους. Και ξεκινάμε με απλές ασκήσεις. Με το χρόνο, καθώς εμπεδώνετε μία άσκηση, οι απλές γίνονται πιο προχωρημένες και καινούριες ασκήσεις προστίθενται και ανεβαίνει το επίπεδο.

Επιβραβεύστε τον εαυτό σας.

Καταφέρατε να περπατάτε μία ώρα τρεις φορές την εβδομάδα, ν’ ανεβείτε τους έξι ορόφους χωρίς να σταματήσετε, να τρέξετε τα τρία χιλιόμετρα, να μην ακυρώσετε κανένα μάθημα; Κάντε ένα δώρο στο εαυτό σας που δεν θα αναιρέσει τη σκληρή δουλειά που έχετε κάνει όπως ένα μασάζ, μία φροντίδα περιποίησης, μία καινούρια φόρμα. Μικρές ανταμοιβές που θα σας παροτρύνουν να συνεχίσετε.

Μη μείνετε στους επιφανειακούς στόχους.

Ένα ωραίο και καλλίγραμμο σώμα είναι κάτι περισσότερο από γραμμωμένους κοιλιακούς και στιβαρά μπράτσα. Η τακτική άσκηση έχει να κάνει με την υγεία και την ευεξία, με απροσδόκητα οφέλη τόσο στη φυσική όσο και στη ψυχολογική σας κατάσταση.

Δώστε ποικιλία στην άσκηση.

Γνωρίζετε ότι οι φακές κάνουν καλό, πόσες φορές όμως μπορείτε να τις φάτε το ίδιο μαγειρεμένες χωρίς να βαρεθείτε; Προσθέτοντας όμως κάποια άλλα υλικά δημιουργείτε νέα πιάτα. Το ίδιο και στην άσκηση. Αντί να κάνετε πους-απς στο έδαφος κάντε σε μπάλα και άρσεις κορμού πάνω σε κύλινδρο, αποκτήστε ευλυγισία μέσω πιλάτες, πειραματιστείτε με γιόγκα, δοκιμάστε μία καινούρια μέθοδος. Είναι ένας τρόπος να την κάνετε πιο διασκεδαστική.

Κρατήστε ένα πρόγραμμα.

Η διαχείριση του χρόνου είναι εξαιρετικά σημαντική για την επίτευξη οποιουδήποτε στόχου και η άσκηση δεν αποτελεί εξαίρεση. Είτε πρόκειται για ωριαία προπόνηση, είτε για μισή ώρα ή λιγότερο, βρείτε ποια ώρα της ημέρας έχετε την περισσότερη ενέργεια και σας βολεύει και κλείστε την, περιλαμβάνοντας την στο πρόγραμμα της εβδομάδας. Με αυτό τον τρόπο θα γίνει συνήθεια.

Σκεφτείτε έξω από το κουτί.

Εάν δεν είσαστε ιδιαίτερα αθλητικός τύπος, δεν χρειάζεται να εγγραφείτε σε γυμναστήρια ή να συμμετέχετε σε ομαδικά προγράμματα για να ασκήστε περισσότερο. Μπορείτε να γίνετε απλά πιο δραστήριοι και υπάρχουν πολλοί τρόποι που θα σας βοηθήσουν να κάψετε παραπάνω θερμίδες. Από τις δουλειές του σπιτιού, το ανεβοκατέβασμα μιας σκάλας, το κουβάλημα των ψώνιων από το σούπερ-μάρκετ μέχρι το περπάτημα ή το χορό.

Επανεκτιμήσετε την απόφαση σας.

Πόσοι άνθρωποι δεν έχουν ξεκινήσει μία δραστηριότητα για να δουν στη συνέχεια ότι δεν τους αρέσει; Εάν δείτε ότι συμβαίνει και σε σας, μπορεί να είναι η ώρα να το σταματήσετε για να ξεκινήσετε κάποιο άλλο που θα σας αρέσει περισσότερο και θα έχετε μεγαλύτερες πιθανότητες να το συνεχίσετε.

Αγοράστε νέα ρούχα.

Μπορεί να φαίνεται παράξενο, αλλά αν σκέφτεστε σοβαρά να αρχίσετε κάποιο είδος γυμναστικής, είτε είναι τρέξιμο, πιλάτες, κολύμπι, αγοράστε ένα καινούριο ζευγάρι παπούτσια κατάλληλα για αυτή τη δραστηριότητα, ένα ωραίο κολάν ή ένα αθλητικό μαγιό. Είναι ένας τρόπος να ανεβάσει τη ψυχολογία σας και να νιώσετε πιο δεσμευμένοι με την απόφαση σας.

Γυμνάζεστε σύμφωνα με τα μέτρα σας.

Υπάρχουν άνθρωποι που αγαπούν την έντονη προπόνηση θεωρώντας “no pain, no gain”. Άλλοι που αν δεν ιδρώσουν νιώθουν ότι δεν έχουν γυμναστεί και άλλοι που θέλουν να «καίγονται». Αν σε σας πάλι, αρέσουν τα πιο ήπια προγράμματα δεν υπάρχει κανένας λόγος να συμμερίζεστε τα παραπάνω, ωστόσο να πιέσετε λίγο παραπάνω τον εαυτό σας σε μία προπόνηση, είναι ένας τρόπος να τον προκαλέσετε, ο οποίος θα ωθήσει την εξέλιξη σας.

Να είσαστε επιεικής με τον εαυτό σας.

Ακόμα και αν αρχίσατε με τον μεγαλύτερο ενθουσιασμό, είναι πολύ φυσικό λίγες εβδομάδες μετά να μη νιώθετε το ίδιο και να παραλείψετε για μία φορά μία προπόνηση ή ένα μάθημα. Τι γίνεται όμως αν οι φορές γίνουν δύο, τρεις οι περισσότερες; Για να μη συνεχιστεί αυτή η «υποτροπή», δείτε την κατάσταση ως μία ευκαιρία να καταλάβετε τι πραγματικά συμβαίνει ώστε να αποφευχθεί η επανάληψη. Μπορεί να χρειαστεί να κάνετε κάποιες αλλαγές στο πρόγραμμα σας, να αναθεωρήσετε την απόφαση σας, ωστόσο μην τα παρατήσετε!

(πηγή: internet, greatist)