Ποιο μέρος του σώματος μας ξεχνάμε να κάνουμε στρέτσινγκ;

Αν οι περισσότερες ώρες της ημέρας σας βρίσκουν μπροστά από τον υπολογιστή, μερικά προβλήματα είναι αναπόφευκτα να δημιουργηθούν. Πόνοι στη μέση, στην πλάτη και στους ώμους, αυχενικό σύνδρομο προκαλούνται από την κακή στάση που παίρνουμε όταν καθόμαστε. Και μπορεί να σηκώνεστε από την καρέκλα μας να περπατάτε και να κάνετε ελαφριές διατάσεις και ασκήσεις για τον αυχένα και την πλάτη που εστιάζουν στην σπονδυλική στήλη, αλλά η πολύωρη εργασία στον υπολογιστή επηρεάζει και όλο το χέρι που συχνά αγνοούμε και μπορεί να οδηγήσει σε τενοντίτιδα και σύνδρομο του καρπιαίου σωλήνα που δυσκολεύουν την καθημερινότητα μας.

Πολύ περισσότερο από την πρόληψη και τη θεραπεία, οι διατάσεις χεριών βοηθούν να μειωθεί και ο πόνος στα άλλα πονεμένα σημεία του σώματος και αποτρέπουν την αρθρική ακαμψία. Απαιτούν παρά ελάχιστο χρόνο και μεγιστοποιούν τα οφέλη στο πέρασμα του χρόνου. Οι διατάσεις μπορούν να εκτελεστούν σε όρθια ή καθιστή θέση. Στην περίπτωση που κάθεστε σε καρέκλα πρέπει ο κορμός να είναι σε ευθεία στάση. Το πετυχαίνετε εύκολα ακουμπώντας πίσω στην πλάτη και έχοντας χαλαρωμένους τους ώμους.

Κίνηση του καρπού πάνω και κάτω
Δύο κινήσεις που τεντώνουν πραγματικά όλο το χέρι, βραχίονα και πήχη. Τεντώνετε το ένα χέρι σας μπροστά, κρατώντας το στο ύψος των ώμων, σαν να λέτε στοπ ή σαν να έχετε ακουμπήσει την παλάμη σας σε έναν αόρατο τοίχο. Τα δάχτυλά κοιτούν προς τα πάνω και με το άλλο χέρι τα τραβάτε απαλά προς τα πίσω. Μένετε σε αυτή τη θέση τουλάχιστον για τρεις βαθιές αναπνοές. Στη συνέχεια φέρνετε τα δάκτυλα να δείχνουν προς τα κάτω, σαν χειροφίλημα. Ασκείτε ελαφρά πίεση και μένετε σε αυτή τη θέση για άλλες τρεις βαθιές αναπνοές. Επαναλαμβάνετε το ίδιο με το άλλο χέρι.


Διάταση του εσωτερικού μέρους το χεριού
Τεντώνετε πάλι το ένα χέρι σας μπροστά, κρατώντας το στο ύψος των ώμων αλλά αυτή τη φορά κάνετε μία έξω στροφή ώστε η παλάμη να κοιτάει πάνω. Σε αυτή τη θέση αφήνετε τα δάχτυλα σας να δείξουν κάτω λυγίζοντας τον καρπό και με το άλλο χέρι τα πιάνετε και ασκείτε μία ελαφρά πίεση. Μένετε σε αυτή τη θέση για τρεις βαθιές αναπνοές. Επαναλαμβάνετε το ίδιο με το άλλο χέρι.

Κύκλοι καρπών
Φέρνετε και τα δύο χέρια τεντωμένα μπροστά και κάνετε μικρούς κύκλους των καρπών, πέντε φορές προς τα μέσα και πέντε φορές προς τα έξω.

Χέρια σαν αετός
Μία θέση δανεισμένη από τη γιόγκα. Τεντώνετε τα χέρια μπροστά και βάζετε το ένα χέρι πάνω στο άλλο με τις παλάμες να κοιτούν προς τα πάνω. Λυγίζετε τους αγκώνες και φέρνετε τις παλάμες να κοιτούν η μία την άλλη και ενώνετε τα δάκτυλα. Είναι μία απαιτητική στάση που εξαρτάται από το εύρος κίνησης του ώμου. Αν δεν μπορείτε να σταυρώσετε τα χέρια σας, την τροποποιείτε και έχοντας τις παλάμες σε θέση προσευχής, φέρνετε τους αγκώνες όσο πιο κοντά τον έναν με τον άλλο. Μένετε για τρεις με πέντε βαθιές αναπνοές και επαναλαμβάνετε με το άλλο χέρι πάνω στην περίπτωση που έχετε σταυρώσει τα χέρια.


Θέση χεριών σε ανάποδη προσευχή
Μία θέση που στρέφει εσωτερικά τον άνω βραχίονα, μία κίνηση όχι τόσο συνηθισμένη και αυτός είναι ένας λόγος που την κάνει ευεργετική γιατί σημαίνει ότι κάνετε πλήρες εύρος κίνησης, δουλεύοντας όλους τους μύες του ώμου και του βραχίονα. Φέρνετε τα χέρια σας πίσω από την πλάτη, τα δάχτυλα δείχνουν προς το έδαφος και ενώνετε τις παλάμες έχοντας τους αγκώνες λυγισμένους. Σε αυτή τη θέση παίρνετε μια βαθιά εισπνοή και με την εκπνοή περιστρέφετε τα χέρια σας ώστε τα δάχτυλά σας να δείχνουν προς τα πάνω. Μένετε για πέντε βαθιές αναπνοές. Αν το σώμα σας το επιτρέπει, μπορείτε να φέρετε τα χέρια σας πιο ψηλά κατά μήκος της γραμμής της σπονδυλικής σας στήλης. Αν η προηγούμενη θέση σας είναι δύσκολη και φέρνετε τους ώμους μπροστά, δεν ενώνετε τις παλάμες αλλά πιάνετε τους αγκώνες.

Διάταση τρικεφάλου
Σηκώνετε το ένα χέρι ψηλά. Λυγίζετε τον αγκώνα και το φέρνετε πίσω από το κεφάλι με την παλάμη να κοιτάει την πλάτη και τα δάκτυλα χαλαρά προς τα κάτω. Με το άλλο χέρι πιέζετε ελαφρά τον αγκώνα προς τα κάτω. Μένετε για τρεις με πέντε βαθιές αναπνοές και επαναλαμβάνετε με το άλλο χέρι.