Καλοκαίρι & Γιόγκα

 

Αν οι καιρικές αλλαγές επηρεάζουν τη διάθεση μας και τα καιρικά φαινόμενα την υγεία μας, το ίδιο επηρεάζει και η αλλαγή της εποχής τον οργανισμό μας. Είναι μία φυσική ροή του κύκλου την οποία συναντάμε σε κάθε οργανισμό. Τα πάντα γύρω μας είναι σε εναρμόνιση. Αν και το σώμα μας θα προσαρμοστεί φυσικά σε αυτές τις αλλαγές, εμείς μπορούμε να βοηθήσουμε αυτή τη μετάβαση, προσαρμόζοντας ανάλογα την πρακτική μας.

Εξισορροπώντας τα αντίθετα
Καλοκαίρι σημαίνει φως, ήλιος, δύναμη, ζέστη, θερμότητα, ενέργεια. Σύμφωνα με τη αγιουρβέδα, την επιστήμη της φυσικής υγείας στην Ινδία, τα πέντε στοιχεία από τα οποία αποτελείται το σώμα μα; (αιθέρας, αέρας, φωτιά, νερό, γη) διαμορφώνουν τα ντόσας (τις ολοκληρωμένες αρχές που ελέγχουν όλες τις σωματικές και πνευματικές λειτουργίες). Βάτα (αιθέρας και αέρας), Πίττα (νερό και φωτιά), Κάφα (νερό και γη). Η ισορροπία τους θεωρείται βασική προϋπόθεση για την τέλεια υγεία. Το καλοκαίρι είναι Πίττα. Το νερό και η φωτιά, αν και φαινομενικά αντίθετες μεταξύ τους δυνάμεις, είναι απολύτως απαραίτητες η μία στην άλλη. Κάνει ζέστη, πίνουμε περισσότερο νερό, πηγαίνουμε για μπάνια στη θάλασσα. Για να εξισορροπήσουμε τη ζέστη και τις υψηλές δονήσεις του εξωτερικού περιβάλλοντος είναι σημαντικό να δημιουργήσουμε ένα δροσερό και ήρεμο σε δονήσεις εσωτερικό περιβάλλον με δραστηριότητες και διατροφή που δροσίζουν το σώμα, θρέφουν τον οργανισμό και χαλαρώνουν το νευρικό σύστημα. Αυτή την εποχή τροποποιούμε την πρακτική μας, γίνεται λιγότερο έντονη και σε πιο αργούς ρυθμούς.

10 στάσεις γιόγκα που αναζωογονούν
1. Χαιρετισμός στη Σελήνη ή Chandra Namaskar. Πιο γιν από τον            παραδοσιακό Χαιρετισμό στον Ήλιο ή Suryanamaskar, εκτελείται πιο αργά και φέρνει ηρεμία.
2. Στάση του Δέντρου ή Vrksasana. Mία στάση που βοηθάει στην ισορροπία, στην εστίαση, αφορά το πνεύμα, στον στόχο, την υπομονή.
3. Πρόσθια κάμψη ή Utanasana. Αιματώνει περισσότερο τον εγκέφαλο και δίνει μία αίσθηση ευεξίας. Προσοχή, ωστόσο, αν υπάρχουν προβλήματα καρδιάς ή ματιών.
4. Στάση της Πεταλούδας ή Baddha Konasana. Για γαλήνη και ευλυγισία.
5. Στάση του Διαμαντιού ή Vajrasana. Βοηθάει στην πέψη και ηρεμεί τις αισθήσεις.
6. Στάση της Γάτας ή Marja. Ενεργοποιεί και ηρεμεί το νευρικό σύστημα.
7. Εύκολη Ανεστραμμένη Στάση ή Vparta Karani. Ξαπλωμένες με την πλάτη στο έδαφος, ανεβάζετε τα πόδια στον τοίχο. Ανακουφίζει το σώμα και κατευνάζει το νευρικό σύστημα.
8. Διάφορες περιστροφικές στάσεις σε καθιστή ή ξαπλωμένη θέση. Δίνουν ηρεμία και κάνουν μάλαξη στα εσωτερικά όργανα και στο έντερο.
9. Στάση της Γέφυρας ή Setubandasana. Βελτιώνει την κυκλοφορία και καλμάρει τον νου.
10. Στάση του Παιδιού ή Shashankasana. Αποκαθιστά την ισορροπία και την αρμονία του σώματος.

Η αναπνοή που δροσίζει
Η Σιταλί Πραναγιάμα είναι γνωστή σαν η αναπνοή που ηρεμεί αλλά και που δροσίζει από την ενέργεια της φωτιάς. Η τεχνική είναι ότι σχηματίζεται ένα «U» διπλώνοντας τη γλώσσα, βγάζοντας την άκρη της ακριβώς έξω από τα χείλη. Εισπνέετε από το στόμα και εκπνέετε από τη μύτη. Εάν δυσκολεύεστε να διπλώσετε τη γλώσσα σας, σχηματίζετε ένα μικρό «Ο» με τα χείλη σας και εισπνέετε σαν να ρουφάτε τον αέρα. Θα αισθανθείτε τον αέρα πιο δροσερό. Εκπνέετε πάλι από το στόμα. Επαναλαμβάνετε 5-20 φορές.

(το παραπάνω άρθρο πρωτοδημοσιεύτηκε στο περισοδικό Deluxe)