Η πρόληψη σώζει

 

Σύμφωνα με στοιχεία, στην Αμερική μία στις οκτώ γυναίκες θα εκδηλώσουν καρκίνο του μαστού. Στην Ευρωπαϊκή Ένωση, περισσότερες από 250.000 νέες διαγνώσεις καρκίνου του μαστού γίνονται κάθε χρόνο. Στην Ελλάδα, τα νέα περιστατικά ανέρχονται σε περίπου 4.500 ετησίως. Οι πιθανότητες αυξάνονται αν η μητέρα σας ή αδελφή σας είχε καρκίνο του μαστού ιδιαίτερα πριν τα 50 ή είχε και στους δύο μαστούς. Περίπου 10-15% των περιπτώσεων είναι κληρονομικοί και οφείλεται σε γενετική μετάλλαξη του γονιδίου BRCA1 ή BRCA2. Επηρεάζει η μακροχρόνια χρήση θεραπείας ορμονικής υποκατάστασης, εάν η περίοδος αρχίσει πολύ νωρίς, κάτω των 10 ετών και η εμμηνόπαυση έρθει καθυστερημένα άνω των 55 ετών. Τις πιθανότητες αυξάνει και η παχυσαρκία μετά την εμμηνόπαυση, επειδή αυξάνονται τα επίπεδα των οιστρογόνων. Αυτό συμβαίνει διότι η παραγωγή των οιστρογόνων στις γυναίκες μετά την εμμηνόπαυση γίνεται κυρίως μέσα σε λιπώδη ιστό (μετατροπή των επινεφριδικών ανδρογόνων σε οιστρογόνα από την αρωματάση, ένα ένζυμο που βρίσκεται κυρίως στο λίπος. Όλα τα παραπάνω είναι παράγοντες κινδύνου. Οι επιστήμονες δεν γνωρίζουν ακόμα τα αίτια που προκαλούν τον καρκίνο του μαστού.

Ο καρκίνος μπορεί να εμφανιστεί σαν ένα ψηλαφητό μόρφωμα στον μαστό ή διόγκωση των μασχαλιαίων λεμφαδένων. Μπορεί να εμφανιστεί σαν αλλαγή στο χρώμα του δέρματος ή καθήλωση του δέρματος ή της θηλής του μαστού ή σαν υγρό από τη θηλή του μαστού. Αυτά είναι τα πρώτα συμπτώματα που αν αγνοηθούν τότε εμφανίζονται τα σημάδια προχωρημένης νόσου, όπως θερμό και ερυθρό μαστό (φλεγμονώδης καρκίνος), πόνους στα οστά, μεγάλη διόγκωση λεμφαδένων στη μασχάλη κ.α. Δυστυχώς, στα αρχικά στάδια του καρκίνου δεν υπάρχουν συμπτώματα, γιατί δεν υπάρχει πόνος. Για αυτό το λόγο κρίνεται σημαντική η παρακολούθηση και ο τακτικός έλεγχος. Να μάθουμε να ελέγχουμε τακτικά το στήθος μας με ψηλάφηση, τουλάχιστον μία φορά τον μήνα, μετά την 7η μέρα μετά την έναρξη της περιόδου. Να επισκεφτούμε άμεσα τον γιατρό μας αν παρατηρήσουμε οποιαδήποτε ασυνήθιστη αλλαγή στο μαστό. Και να κάνουμε μαστογραφία τακτικά, ιδιαίτερα μετά την ηλικία των 50 ετών ή και νωρίτερα αν υπάρχει οικογενειακό ιστορικό καρκίνου του μαστού ή υφίστανται άλλοι παράγοντες κινδύνου. Γιατί αυτό που γνωρίζουμε είναι ότι ο καρκίνος του μαστού, εάν διαγνωσθεί έγκαιρα, αντιμετωπίζεται.

Ο Οκτώβριος έχει καθιερωθεί ως ο Μήνας Πρόληψης και Ενημέρωσης για τον καρκίνο του μαστού. Ο Δήμος Αθηναίων θέλοντας να δώσει τη δυνατότητα σε όσο το δυνατόν περισσότερες γυναίκες να κάνουν δωρεάν την κλινική εξέταση μαστού, συνταγογράφηση μαστογραφίας από ιατρούς γυναικολόγους και ψηφιακή μαστογραφία στα δημοτικά ιατρεία του δήμου, διοργάνωσε το Πρόγραμμα Αγωγής Υγείας. Το πρόγραμμα ξεκίνησε τη Δευτέρα 21 Οκτωβρίου και θα διαρκέσει έως την Παρασκευή 25 Οκτωβρίου, κατόπιν ραντεβού.

Τι περιλαμβάνει:
• Δωρεάν κλινική εξέταση – ψηλάφηση μαστών• Δωρεάν συνταγογράφηση μαστογραφίας από τους Ιατρούς Γυναικολόγους των Δημοτικών Ιατρείων
• Διανομή έντυπου υλικού ευγενική χορηγία από τον Πανελλήνιο Σύλλογο Γυναικών με Καρκίνο Μαστού «Άλμα Ζωής»
Που πραγματοποιείται:
• 2ο Δημοτικό Ιατρείο Ν. Κόσμου. Φανοσθένους και Φρειδερίκου Σμιθ. Τηλ : 210- 9239865
• 4ο Δημοτικό Ιατρείο Κολωνού. Προποντίδος & Αγίας Σοφίας 110.Τηλ: 210- 5121921

Επίσης, στο πλαίσιο προγραμμάτων αγωγής και προαγωγής της υγείας ο Δήμος Αθηναίων μέσω ΕΔΥΠΠΥ και σε συνεργασία με τον Σύλλογο Φίλων Ογκολογικού Νοσοκομείου “Οι Αγ. Ανάργυροι” πραγματοποιεί ψηφιακές μαστογραφίες με σειρά προτεραιότητας τις ημερομηνίες Πέμπτη 7 και 14 Νοεμβρίου και Παρασκευή 8 Νοεμβρίου. H εξέταση αφορά σε γυναίκες που είναι δημότες ή κάτοικοι του Δήμου Αθηναίων ηλικίας 40-69 ετών, δεν έχουν νοσήσει στο παρελθόν από καρκίνο μαστού και έχουν περάσει 12-18 μήνες από την προηγούμενη εξέταση. Οι ενδιαφερόμενες, κατά την ημέρα της εξέτασης, πρέπει να έχουν μαζί τους την ταυτότητα τους, τον ΑΜΚΑ και την παλιά τους μαστογραφία εάν διαθέτουν.
Για περισσότερες πληροφορίες και για να κλείσετε ραντεβού, απευθύνεστε στην κα. Βασιλική Σκανδάλη τηλ: 210-2015510 – 512 (εσωτερικό 112) και ώρες 8.00-14.00 (καθημερινά).