Γιατί είναι σημαντικές οι εκτάσεις ισχίων;

Γνωρίζετε ότι όταν το βάρος είναι όμοια κατανεμημένο στα δύο πόδια κατά την όρθια στάση, το βάρος που υποδέχεται το κάθε ισχίο είναι ίσο με το μισό του βάρους των μελών του σώματος πάνω από το ισχίο, ή περίπου ίσο με το 1/3 του συνολικού σωματικού βάρους; Και ότι οι συμπιεστικές δυνάμεις που δέχονται, αυξάνονται καθώς αυξάνεται η ταχύτητα, από περπάτημα σε τρέξιμο ή ανέβασμα σκαλοπατιών; Και ότι επιβαρύνονται ακόμα και όταν φοράμε παπούτσια με σκληρή σόλα;
Το ισχίο δεν παίζει μόνο σημαντικό ρόλο στη στήριξη του βάρους του σώματος, οι μύες του ισχίου σταθεροποιούν την λεκάνη και η άρθρωση του ισχίου στηρίζει το σώμα σε όρθια στάση και βοηθά στη περιστροφή και κάμψη του ποδιού. Τα ισχία μας επιτρέπουν να είμαστε γρήγοροι, δυνατοί και ευκίνητοι και να εκτελούμε από καθημερινές δραστηριότητες μέχρι αθλητικές κινήσεις. Για να κρατήσουμε ωστόσο τους μυς ενδυναμωμένους και ευλύγιστους και την άρθρωση εύκαμπτη χρειάζεται τακτική άσκηση, αποδυναμώνονται από το συνεχές κάθισμα και από τη μειωμένη κινητικότητα.

Τι είναι οι εκτάσεις ισχίων;
Οι εκτάσεις ισχίων είναι η κίνηση που κάνουμε όταν ανοίγουμε το ισχίο. Πολύ απλά, όταν το πόδι πάει πίσω ή ανοίγει στο πλάι. Οι γλουτιαίοι, οι οπίσθιοι μύες και οι μύες προσαγωγοί των ισχίων παίζουν τον μεγαλύτερο ρόλο στις εκτάσεις ισχίου. Υπάρχουν τρεις γλουτιαίοι. Ο μέγας, ένας από τους μεγαλύτερους και ισχυρότερους μυς του σώματος μας, ο οποίος δεν χρησιμοποιείται στη βάδιση αλλά μόνο στην έντονη έκταση όπως στο τρέξιμο, την αναρρίχηση ή κατά την έγερση από την καθιστή θέση, ο μέσος και ο μικρός γλουτιαίος που συγκρατούν την λεκάνη να μην αποκλίνει. Κατά την έκταση του ποδιού πρωταρχικό ρόλο παίζουν ο δικέφαλος μηριαίος μαζί με τον ημιτενοντώδη και ημιυμενώδη που αποτελούν τους οπίσθιους μύες του μηρού.

Γιατί χρειαζόμαστε ασκήσεις για τις εκτάσεις ισχίων;
Η απάντηση είναι γιατί δεν κάνουμε αρκετές στην καθημερινή μας ζωή που θα κρατήσουν δυνατές τις παραπάνω ομάδες μυών. Το ανθρώπινο σώμα έχει εξελιχθεί με τέτοιον τρόπο ώστε να κινείται. Ο σύγχρονος, όμως, τρόπος ζωής και η σύγχρονη μορφή εργασίας έχουν αυξήσει τον μέσο χρόνο καθιστικής ζωής με αποτέλεσμα να έχουμε τις «επιπτώσεις της καρέκλας» με προβλήματα να παρουσιάζονται στους μύες, τους συνδέσμους και τις αρθρώσεις. Η κάμψη του ισχίου (λόγω των «επιπτώσεων της καρέκλας») που μειώνει τη γωνία μεταξύ του μηρού και της λεκάνης έχει ακόμα σαν αποτέλεσμα να είναι σφικτοί οι τετρακέφαλοι μηριαίοι μύες και αδύναμοι οι οπίσθιοι μηριαίοι μύες. Ακριβώς το αντίθετο από αυτό που χρειάζεται για να γίνει πλήρη έκταση ισχίων. Και μπορεί να είναι πολύ δημοφιλή άσκηση η πρόσθια κάμψη του σώματος, χρειάζεται όμως να την εξισορροπούμε με έκταση ισχίων. Οι καμπτήρες και οι εκτίνοντες πρέπει να συνεργάζονται για να διατηρήσουν την λεκάνη σταθερή και να επιτρέψουν ένα δυνατό και ασφαλές εύρος κίνησης του ισχίου. Οι διατάσεις είναι πολύ καλές αλλά δεν επαρκούν. Χρειάζονται και ασκήσεις.

Ασκήσεις για εκτάσεις ισχίων
Δύο από τις αρχές της μεθόδου Πιλάτες είναι η ακρίβεια και η σφαιρικότητα. Κάθε κίνηση έχει ένα ακριβές σκοπό που δίνει την ουσιαστική αξία της άσκησης, ενώ μέσω της σφαιρικότητας μαθαίνουμε να χρησιμοποιούμε όλους τους μύες για να επιτύχουμε τον στόχο μας και να έχουμε φορμαρισμένους μύες. Στο ασκησιολόγιο υπάρχουν πολλές ασκήσεις για έκταση ισχίων. Η σειρά single και double leg circles, τα single και double leg kicks, τα side kicks, το leg pull front το ποδήλατο και το κολύμπι θεωρούνται από τις καλύτερες. Για να τις εκτελέσετε σωστά και να προσλάβετε τα οφέλη τους, θυμηθείτε να κρατάτε το κέντρο και τη λεκάνη σας σταθερή.