Εποχή για φράουλες

 

Μ’ έντονο κόκκινο χρώμα, ζουμερή υφή, χαρακτηριστικό άρωμα και γλυκιά γεύση η φράουλα είναι ένα από τα φρούτα πειρασμός και από τα λίγα που εξιτάρουν τόσο τη φαντασία και έχουν συνδεθεί με το σεξ. Ίσως, επειδή έχει όλα τα παραπάνω χαρακτηριστικά.
Από διατροφικής πλευράς, οι φράουλες είναι πλούσιες σε φυλικό οξύ και βιταμίνη Β, ιδανικά για την γονιμότητα και θεωρούνται από τα καλύτερο αφροδισιακά επειδή περιέχουν ψευδάργυρο ο οποίος αυξάνει την παραγωγή της τεστοστερόνης και τους σπέρματος στους άνδρες και κάνει τις γυναίκες πιο δεκτικές στο σεξ. Όμως, οι φράουλες ωφελούν και την υγεία της καρδιάς μας λόγω των ανθοκυανινών (μία φυτοχημική ουσία που είναι υπεύθυνη για τα φωτεινά χρώματα των φρούτων και των λουλουδιών. Συνήθως συγκεντρώνεται στις φλούδες των καρπών, αλλά οι φράουλες έχουν ανθοκυανίνες και στη σάρκα τους) και στη ρύθμιση της αρτηριακής πίεσης χάρη στο κάλιο και καθώς είναι από τα πιο πλούσια φρούτα σε βιταμίνη C και φαινολικά αντιοξειδωτικά, συμβάλλουν σημαντικά στο αντιοξειδωτικό και στο ανοσοποιητικό σύστημα, στην πρόληψη του καρκίνου και στην υγεία του δέρματος. Επίσης, περίπου το 26% της περιεκτικότητας των υδατανθράκων στις φράουλες είναι υπό τη μορφή ινών, η κατανάλωση τους βοηθάει στη βελτίωση της υγείας του πεπτικού συστήματος. Επιπλέον, με σχετικά χαμηλό γλυκαιμικό δείκτη 40, οι φράουλες δεν αυξάνουν το σάκχαρο και θεωρούνται ασφαλείς για τους διαβητικούς. Όσο για τις θερμίδες, ένα φλιτζάνι ολόκληρες φράουλες (150 γραμμάρια) περιέχει λιγότερο από 50 θερμίδες.

Πως τις τρώμε
Φρέσκιες και ωμές, με σοκολάτα ή σαντιγύ, πασπαλισμένες με ζάχαρη ή ραντισμένες με χυμό πορτοκαλιού ή σαμπάνιας, φτιαγμένες σε μαρμελάδες, σμούθις, κοκτέιλ και γλυκά ή κομμένες μέσα σε σαλάτα, μπορεί να καταψυχθεί και να αποξηραθεί και να τις προσθέσουμε σε μούσλι και σε μπάρες δημητριακών, είναι θέμα προσωπικής προτίμησης.

Μους Φράουλα

(6 μερίδες)

½ κιλό φράουλες
110 γρ. ζάχαρη
2 κουταλιές χυμό πορτοκαλιού
Το ξύσμα από 1 πορτοκάλι
1 κοφτή κουταλιά ή 1 φακελάκι ζελατίνα
2 κουταλιές νερό
400 γρ. κρέμα σαντιγύ

Διαλέγετε 6 όμορφες φράουλες για το γαρνίρισμα και τις αφήνετε κατά μέρος.
Αφαιρείτε το κοτσανάκι από τις υπόλοιπες φράουλες και τις βάζετε στο μπλέντερ και τις αφήνετε να πολτοποιηθούν για μερικά δευτερόλεπτα. Περνάτε τον πολτό από λεπτή σίτα. Προσθέτετε τη ζάχαρη, τον χυμό και το ξύσμα πορτοκαλιού.
Ρίχνετε τη ζελατίνα σε μπολ με το νερό και την αφήνετε κατά μέρος για 5 λεπτά. Βάζετε το μπολ σε μπαιν- μαρί και ανακατεύετε τη ζελατίνα μέχρι να ζεσταθεί και να διαλυθεί. Την προσθέτετε στον πολτό φράουλας.
Αφήνετε τον πολτό στο ψυγείο μέχρι να αρχίσει να πήζει.
Προσθέτετε τη μισή κρέμα σαντιγύ και ανακατεύετε ελαφριά το μείγμα.
Μοιράζετε την μους σε 6 ποτήρια παγωτού ή σαμπάνιας και τη αφήνετε στο ψυγείο για μερικές ώρες. Την γαρνίρετε με τις ολόκληρες φράουλες που αφήσατε κατά μέρος και ροζέτες από την υπόλοιπη σαντιγύ.

(από το βιβλίο «Μαγειρική & Ζαχαροπλαστική» της Χρύσα Παραδείση, βιβλία Τερζόπουλος)

Ανεπιθύμητες ενέργειες

Ωστόσο, η αλλεργία στις φράουλες είναι αρκετά συχνή ειδικά σε μικρά παιδιά. Περιέχουν μια πρωτεΐνη που πιστεύεται ότι συνδέονται με τις κόκκινες ανθοκυανίνες και η οποία μπορεί να αντιδράσει διασταυρωμένα και να προκαλέσει συμπτώματα σε άτομα που είναι ευαίσθητα στη γύρη σημύδας ή στα μήλα. Οι άχρωμες, λευκές φράουλες είναι συνήθως καλά ανεκτές από τα αλλεργικά άτομα. Τα συνήθη συμπτώματα της άμεσης αλλεργικής αντίδρασης περιλαμβάνουν φαγούρα, κνίδωση, πονοκέφαλο, πρήξιμο των χειλιών, του προσώπου και της γλώσσας ή προβλήματα αναπνοής σε σοβαρές περιπτώσεις. Οι φράουλες θεωρούνται και από τα πιο επιβαρυμένα φρούτα σε φυτοφάρμακα,  φροντίζετε να τις πλένετε καλά σε ένα διάλυμα από νερό και χυμό λεμονιού.