Επαναφέροντας τη χαμένη λάμψη

fa8h13

[dropcap]Δ[/dropcap]έρμα θαμπό, άτονο και κουρασμένο. Δεν το βλέπετε μόνο στον καθρέφτη, το αισθάνεστε και κάπως «βαρύ». Είναι όπως νιώθουμε το σώμα μας όταν είμαστε κουρασμένες, όταν μετά βίας μπορούμε να σηκώσουμε τα μέλη μας. Το κρύο του χειμώνα σε συνδυασμό με τους υπερθερμαινόμενους χώρους, ξηραίνουν την ατμόσφαιρα και ταλαιπωρούν την επιδερμίδα, η οποία γίνεται ξηρή και νιώθουμε να «τραβάει». Εσωτερικά, οι συνθήκες αυτές προκαλούν αγγειοσύσπαση και οδηγούν σε μείωση της αιμάτωσης των κυττάρων της βασικής στιβάδας της επιδερμίδας, με αποτέλεσμα τα κύτταρα να γίνονται λιγότερο δραστήρια. Επιπλέον, έχουμε και μεγαλύτερη απώλεια νερού (όταν κάνει κρύο, πίνουμε λιγότερο νερό γιατί διψάμε λιγότερο), που σημαίνει απώλεια των φυσιολογικών παραγόντων ενυδάτωσης και μείωση των λιπιδίων. Ιδιαίτερα μετά την ηλικία των 35 ετών, που μειώνεται η παραγωγή κολλαγόνου και ελαστίνης, το φαινόμενο γίνεται πιο έντονο.

Σημαντικό είναι να απομακρύνουμε τα νεκρά κύτταρα, αφήνοντας την επιδερμίδα να «αναπνεύσει». Ας δούμε, λοιπόν, τι μπορούμε να κάνουμε.

Επαναφέροντας τη χαμένη λάμψη

Ένας από τους καλύτερους τρόπους για να δείτε πάλι την επιδερμίδα σας φωτεινή είναι η μέθοδος της απολέπισης ή αλλιώς πίλινγκ. Πρόκειται για μια διαδικασία που απομακρύνει τα νεκρά κύτταρα που βρίσκονται στην εξωτερική στιβάδα, δηλαδή την επιδερμίδα. Το δέρμα αναπνέει μπορώντας να απορροφήσει καλύτερα τα προϊόντα ενυδάτωσης, αποκτά ομοιόμορφη όψη βελτιώνοντας την εικόνα του και γίνεται πιο απαλό στην υφή. Απολέπιση μπορείτε να κάνετε μόνες στο σπίτι, ή στο ιατρείο από τον ειδικό.

Στο σπίτι: Αν αποφασίσετε να κάνετε απολέπιση στο σπίτι, διαλέξτε ένα προϊόν με λεπτούς κόκκους για να μην προκαλέσετε ερεθισμούς, και με απαλές κυκλικές κινήσεις εφαρμόστε το σε υγρή επιδερμίδα. Ωστόσο, δεν ενδείκνυται για περισσότερες από δύο φορές την εβδομάδα. Στη συνέχεια, είναι απαραίτητο να απλώσετε μια μάσκα ενυδάτωσης, πριν βάλετε μια κρέμα που να περιέχει α-υδροξυοξέα ή β-υδροξυοξέα, τα οποία έχουν κερατολυτική δράση, βοηθώντας στην αναγέννηση της επιδερμίδας. Συνιστάται να τις φοράτε το βράδυ, γιατί μπορεί να προκληθεί φωτοευαισθησία.

Στο ιατρείο: Αν αποζητάτε την επαγγελματική περιποίηση, τα πιο γνωστά πίλινγκ που γίνονται στο ιατρείο είναι με ΑΗΑ (α-υδροξυοξέα) ή με TCA (τριχλωρικό οξύ), όπου προκαλείται μια ελεγχόμενη απολέπιση επιφανειακού ή μεσαίου βάθους. Μπορεί επιπλέον να γίνει θεραπεία με λέιζερ HPLL, η οποία, χωρίς να δημιουργεί τραυματισμό, δραστηριοποιεί και ενεργοποιεί τα κύτταρα, καθώς και αγωγή μεσοθεραπείας με εκχύσεις μορίων ενζύμων, υαλουρονικού οξέος, βιταμινών ή και συνδυασμό όλων, με στόχο την τόνωση και ανανέωση των κυττάρων και την ανάπλαση του δέρματος.

Τα σημαντικότερα συστατικά

Τα περισσότερα προϊόντα υπόσχονται φωτεινή και λαμπερή επιδερμίδα, ωστόσο υπάρχουν κάποια συγκεκριμένα συστατικά που βελτιώνουν τον τρόπο λειτουργίας του δέρματος, διεγείρουν τα κύτταρα και τα προστατεύουν από τις εξωτερικές επιθέσεις. Στη συσκευασία των προϊόντων, αναζητήστε συστατικά όπως:

Σαλικυλικό οξύ: Είναι από τις πιο γνωστές ουσίες που χρησιμοποιείται για την επιφανειακή απολέπιση. Ασφαλές, δεν προκαλεί φλεγμονές, ενδείκνυται για το λιπαρό δέρμα, την αντιμετώπιση της ακμής και των δυσχρωμιών.

Οξέα σε συγκέντρωση μικρότερη του 14%: Ιδίως το γαλακτικό οξύ, το γαλακτικό αμμώνιο και το γλυκολικό οξύ, τα οποία προκαλούν ελαφριά απολέπιση.

Αντιοξειδωτικοί παράγοντες: Βιταμίνες Α, C και Ε, που προφυλάσσουν το δέρμα από την πρόωρη γήρανση, καθυστερούν τη μείωση του κολλαγόνου και το διατηρούν ελαστικό και απαλό.

Υδατικά και μαλακτικά μόρια: Το υαλουρονικό οξύ και τα κεραμίδια ρυθμίζουν την κερατινοποίηση και ενυδατώνουν την επιδερμίδα.

Ένζυμα: Bοηθούν στην καλή κυκλοφορία του αίματος, συμβάλλοντας έτσι στην τόνωση και την υγεία της επιδερμίδας. Η καταλάση, η αντι-υαλουρονιδάση, το υπεροξείδιο της δεσμουτάσης και το υπεροξείδιο του γλουταθείου χρησιμοποιούνται ευρύτερα στις συνθέσεις των κρεμών.

Τοκοφερόλη: Είναι η γνωστή βιταμίνη Ε, που συμβάλλει στην ανανέωση των κυττάρων της επιδερμίδας.

Φύκια: Συμβάλλουν στην ενυδάτωση και στη διατήρηση της ελαστικότητας.

Φλαβονοειδή: Ουσίες με αντιοξειδωτικές ιδιότητες που υπάρχουν στα φυτά.