Ελέγξτε τη διατροφή σας μ’ ένα πλάνο δράσης

[dropcap]Π[/dropcap]όσες φορές δεν έχετε δανειστεί τη δίαιτα των φίλων σας; Ή δεν έχετε ακολουθήσει αυτή που κάνουν; Θυμάστε για πόσο καιρό διήρκησαν τα αποτελέσματα; Όταν παίρνετε την απόφαση να αρχίσετε μία  δίαιτα, ο διατροφολόγος Κωνσταντίνος Ζερβός συστήνει ν’ αφήσετε την παθητική στάση  «πες μου τι να κάνω  και θα το κάνω» και να πάρετε την κατάσταση στα χέρια σας, προτείνοντας να καταγράφετε τι τρώτε καθημερινά με κάθε λεπτομέρεια. Γιατί σύμφωνα με την άποψη του, τελικά μόνο εσείς γνωρίζετε  τι σας κάνει καλό.

Όταν καταγράφουμε τι τρώμε μας κάνει περισσότερο υπεύθυνους για τις διατροφικές μας επιλογές. Αρχίζουμε να συνειδητοποιούμε ότι αυτό που πιστεύουμε με αυτό που τελικά συμβαίνει στην πραγματικότητα, απέχει αρκετά. Είναι γνωστό ότι για να αλλάξουμε μια συμπεριφορά, πρέπει πρώτα να την αναγνωρίσουμε, να την αποδεχθούμε και στη συνέχεια   να λάβουμε δράση για την αλλαγή της. Το ημερολόγιο καταγραφής αναφέρεται και στα τρία στάδια. Αποτελεί το βασικότερο εργαλείο σύνδεσης με μας στο πεδίο της διατροφικής μας συμπεριφοράς και όχι μόνο. Αποτελεί τον προσωπικό μας χάρτη στο ταξίδι της σωματικής μας αλλαγής που θα μας βοηθήσει να αποκτήσουμε επίγνωση όχι μόνο του τι καταναλώνουμε αλλά και κάτω από ποιες συνθήκες γίνεται. Θα διαπιστώσουμε αν τρώμε επειδή πραγματικά πεινάμε ή επειδή είμαστε κάτω από κάποια ψυχολογική πίεση. Θα δούμε αν κάνουμε καλές επιλογές τροφών ή πέφτουμε σε «αμαρτίες» και τι συνήθειες έχουμε. Το σημαντικότερο όμως είναι πως θα έχουμε όλη την αλήθεια μπροστά μας και τις πληροφορίες που χρειαζόμαστε προκειμένου να τις αξιολογήσουμε για να περάσουμε στο επόμενο στάδιο, που είναι το σχέδιο δράσης. Η βασικότερη οδηγία, ωστόσο, είναι να αρχίσετε να κάνετε πολλά και συχνά γεύματα. «Καλό είναι να τρώμε πριν πεινάσουμε πολύ, όπως και να πίνουμε νερό πριν διψάσουμε, γιατί τότε οι πιθανότητες να φάμε περισσότερο από ότι πρέπει και χρειαζόμαστε, είναι πάρα πολλές».

Εκτός όμως από τον προγραμματισμό των γευμάτων, το επόμενο σημαντικό πράγμα που πρέπει να φροντίσετε, είναι να φροντίσετε να μη μένει άδειο το ψυγείο από φρούτα και λαχανικά, ώστε όταν αισθανθείτε την ανάγκη να τσιμπολογήσετε κάτι να κάνετε πιο υγιεινές επιλογές. Τέλος, ν’  αξιολογήσετε τον τρόπο της ζωής σας και το πρόγραμμα της εργασίας που έχετε, ώστε να δείτε με ποιο τρόπο το πλάνο διατροφή μπορεί να λειτουργήσει καλύτερα.

Στην αρχή, το ημερολόγιο καταγραφής μπορεί να σας φανεί δύσκολο και να το σκέφτεστε σαν ένα ακόμα «πρέπει» που έρχεται να προστεθεί στα τόσα που κάνετε μέσα στην ημέρα. Έπειτα, όσο και να μην μας αρέσει κάτι και να θέλουμε να το αλλάξουμε, υπάρχει πάντα ζωντανή και δυνατή η δύναμη της συνήθειας. Σκοπός όμως, δεν είναι μόνο να βελτιώσετε τη σωματική σας εικόνα , αλλά τον τρόπο με σκέφτεστε όχι μόνο σε σχέση με το φαγητό αλλά συνολικά σε σχέση με τον εαυτό σας.

Όταν  είσαστε ειλικρινείς στην κατάθεση σας και τον  αγκαλιάσετε με αγάπη, φροντίδα και εκτίμηση αντί να τον τιμωρήσετε για τις λάθος επιλογές, θα δείτε, όπως και ο έρωτας, περνάει πρώτα από το στομάχι!

Κωνσταντίνος Ζερβός, Διατροφολόγος MPEDO, Health and Wellness Coach