Μπορεί ένα άθλημα να μας κάνει να αισθανόμαστε ευφορία;

[dropcap]Η[/dropcap] καλή μέρα από το πρωί φάνηκε. Μέσα σε μία ατμόσφαιρα γεμάτη θετική ενέργεια από τη χαρά στα πρόσωπα των μικρών και μεγάλων αθλητών που έπαιρναν μέρος στο διεθνή αγώνα, ξεκίνησε ο 31ος Κλασικός Μαραθώνιος. Ακόμα μεγαλύτερο όμως ήταν το συναίσθημα της ευφορίας που έβλεπα σε όσους περνούσαν τη γραμμή του τερματισμού.

Η ευφορία του δρομέα είναι ένα αίσθημα που νιώθουν οι δρομείς (αλλά και πολλοί άλλοι αθλητές) κατά τη διάρκεια ή μετά από έντονη άσκηση. Για πολλά χρόνια, επιστήμονες σχετικοί με τον αθλητισμό δεν μπορούσαν να αποδείξουν εάν το αίσθημα αυτό της ευφορίας υπήρχε πραγματικά ή αν απλώς αυτό που συνέβαινε ήταν ότι οι άνθρωποι ένιωθαν καλά κατά τη διάρκεια της άσκησης.

Ξέσπασμα ευφορίας

Το αίσθημα αυτό των δρομέων έχει περιγραφεί ως ένα ξέσπασμα ευφορίας, το οποίο συχνά συγκρίνεται με την «ευφορία» που δημιουργούν ορισμένα ναρκωτικά. Ορισμένοι άνθρωποι βιώνουν απλώς ένα έντονο συναίσθημα χαράς ή ακόμα ξεσπούν και σε δάκρυα. Σύμφωνα με κάποιους άλλους, ωστόσο, η ευφορία του δρομέα εμπίπτει στα όρια του μύθου. Πράγματι, το τρέξιμο μπορεί να προκαλέσει ένα αίσθημα ευχαρίστησης, αλλά ίσως το μοναδικό έντονο συναίσθημα που νιώθουν οι δρομείς είναι ανακούφιση καθώς περνούν τη γραμμή του τερματισμού.

Έκκριση των ενδορφινών

Οι επιστήμονες που ειδικεύονται στον αθλητισμό εργάζονται εδώ και χρόνια για να ρίξουν φως στο φαινόμενο αυτό, ελπίζοντας να βρουν μια βιοχημική εξήγηση για την πολυσυζητημένη ευφορία των αθλητών. Η απόδειξη ότι η σωματική άσκηση μπορεί να προκαλέσει την έκκριση των ενδορφινών, είναι ένα γεγονός που θα μπορούσε να ερμηνεύσει τις αλλαγές στη διάθεση που περιγράφονται από τους αθλητές.

Εντούτοις, οι ερευνητές αντιμετώπισαν ένα μεθοδολογικό εμπόδιο. Μέχρι πρόσφατα, ο μοναδικός τρόπος να εντοπιστεί η ύπαρξη ενδορφινών στον εγκέφαλο ήταν η σπονδυλική παρακέντηση. Η μέθοδος αυτή καθιστούσε αδύνατη την εξέταση των αθλητών πριν και μετά την άσκηση.

Η ετυμηγορία

Το 2008 μια ερευνητική ομάδα από τη Γερμανία δημοσίευσε μια έρευνα στο περιοδικό Cerebral Cortex, στην οποία αναφερόταν ότι είχε βρεθεί μια αξιόπιστη μέθοδος μέτρησης των ενδορφινών πριν και μετά την άσκηση. Στο πείραμα που πραγματοποιήθηκε, δώδεκα αθλητές εξετάστηκαν και μετρήθηκε το επίπεδο των ενδορφινών στον εγκέφαλό τους. Στη συνέχεια οι αθλητές έτρεξαν μια διαδρομή δύο ωρών, πριν εξεταστούν ξανά. Τα αποτελέσματα έδειξαν ότι «τα επίπεδα ενδορφινών ήταν σημαντικά υψηλότερα μετά το τρέξιμο.»

Τελικά η απάντηση τεκμηριώθηκε. Η ευφορία του δρομέα είναι πραγματικότητα και όχι μύθος.

Συμβουλές από την πρωταθλήτρια του τριάθλου και μαραθωνίου Ντενίζ Δημάκη:

• Το τρέξιμο είναι κυρίως ψυχολογία, είτε τρέχετε για υγεία, για απόκτηση φυσικής κατάστασης, για χάσιμο κιλών, για επιδόσεις, απολαύστε και χαρείτε την προπόνηση και την προσωπική σας βελτίωση και μη δίνετε ιδιαίτερη σημασία στο χρονόμετρο και στα σχόλια των άλλων. Είναι το τονωτικό σας κατά του στρες, είναι ο προσωπικός σας χρόνος. Κάντε σωστό προγραμματισμό με το σύντροφό σας και μη στερείτε τον εαυτό σας από μια δραστηριότητα που σας χαροποιεί και σας γεμίζει.

• Προγραμματίστε την προπόνησή σας τις πρωινές ώρες. Τότε δεν έχετε κουραστεί ακόμα από τις υποχρεώσεις της ημέρας, δεν υπάρχει περίπτωση να σας τύχει κάτι που θα σας αναγκάσει να αναβάλλετε την προπόνηση και θα νιώθετε ευεξία για όλη την υπόλοιπη μέρα.

• Μη διστάζετε να κάνετε διαλειματικές προπονήσεις (interval), ανηφόρες, αναερόβια κομμάτια, θα σας βοηθήσουν πολύ. Θα αποκτήσετε δύναμη, ταχύτητα, μυϊκό όγκο και θα φτάσετε σε φοβερή φυσική κατάσταση.

• Το γρήγορο τρέξιμο καίει πιο πολλές θερμίδες, αλλά και το αργό είναι από τις δραστηριότητες που βοηθούν τα μέγιστα στην απώλεια βάρους και κυρίως είναι ανέξοδο, γίνεται παντού, ακόμα και σπρώχνοντας το παιδικό καροτσάκι.

• Στην εποχή μας έχουν αυξηθεί τρομαχτικά τα ποσοστά καρδιακών επεισοδίων στις γυναίκες. Η προπόνηση βοηθάει στη διατήρηση χαμηλής πίεσης, ανεβάζει την καλή χοληστερίνη HDL και βοηθάει στη διατήρηση σωστού βάρους.

• Επειδή οι γυναίκες παθαίνουν με μεγαλύτερη συχνότητα διαστρέμματα και κατάγματα , λόγω της κατασκευής και της οστεοπόρωσης, συνδυάστε το τρέξιμο και με άλλα παρόμοια σπορ όπως κολύμπι, ποδήλατο κα.

• Παράλληλα, εντάξτε τα βάρη στο προπονητικό σας πρόγραμμα. Θα δείτε μεγάλη διαφορά στο σώμα και στην απόδοσή σας. Παράλληλα θα ενισχύσετε την αντοχή των οστών σας και θα τονώσετε το μυϊκό σας σύστημα.

• Η ανατομία των γυναικείων ποδιών είναι διαφορετική από των αντρικών αναζητήστε τα γυναικεία μοντέλα αθλητικών παπουτσιών. Γενικότερα δώστε μεγάλη προσοχή στα αθλητικά σας παπούτσια, βρείτε αυτά που σας βολεύουν και μην αμελείτε να τα ανανεώνετε σε τακτά διαστήματα, καθώς έτσι θα αποφύγετε πολλούς τραυματισμούς.

• Εξοπλιστείτε αθλητικά. Εκτός από τα κατάλληλα παπούτσια που αναφέραμε προηγουμένως δώστε ιδιαίτερη σημασία στα ρούχα σας. Επιλέξτε τα κατάλληλα αθλητικά σουτιέν και τα ανάλογα μπλουζάκια και κολάν, ώστε να νιώθετε άνετα και να αποφύγετε την περίπτωση των δερματικών ερεθισμών.

• Οι γυναίκες που τρέχουν σύμφωνα με έρευνα του Harvard έχουν 50% λιγότερο κίνδυνο ανάπτυξης καρκίνου του μαστού και ανάπτυξης οποιουδήποτε τύπου διαβήτη.

• Αντί να ακολουθείτε το δόγμα ελάχιστο φαγητό και πολύ προπόνηση για απώλεια κιλών, καλύτερα να ακολουθείτε το υγιεινό φαγητό και πολύ προπόνηση. Τρώτε 3 γεύματα ημερησίως και με 2 σνακ ενδιάμεσα και προσπαθείτε τις περισσότερες θερμίδες να τις λαμβάνετε τις πρωινές ώρες και το βράδυ να τρώτε ελαφρά.

• Λόγω της προπόνησης έχουμε περισσότερη ανάγκη για ασβέστιο και σίδηρο. Χρειαζόμαστε 1200 mg (μιλιγκράμ) ασβεστίου ημερησίως, για αυτό εμπλουτίστε τη διατροφή σας με σκούρα λαχανικά, μπρόκολο, σαρδέλες, σολομό, ενώ για τα 15 mg σιδήρου προσπαθείτε να τρώτε συχνά συκώτι, φακές, σπανάκι, αυγά.

• Κατά τις δύσκολες ημέρες της περιόδου μην αμελείτε να γυμνάζεστε. Συνήθως με την προπόνηση περνούν πιο εύκολα οι μέρες αυτές με καθόλου ή ελάχιστα προεμμοινοριακά συμπτώματα.

• Σύμφωνα με έρευνες το τρέξιμο βοηθάει στη διατήρηση υγιούς και νεανικού δέρματος. Βελτιώνει την κυκλοφορία, ενώ με τον ιδρώτα αποβάλλονται τα νεκρά κύτταρα και το δέρμα διατηρείται στιλπνό και ανανεώνεται. Φυσικά αυτό δε σημαίνει ότι δε χρειάζεται περιποίηση όπως ενυδάτωση και καλή προστασία από τον ήλιο.

• Δυστυχώς ζούμε σε περίεργες εποχές για αυτό, κυρίως εμείς οι γυναίκες, πρέπει να λαμβάνουμε κάποια μέτρα όταν βγαίνουμε για προπόνηση. Αποφεύγετε να τρέχετε μόνη σας κατά τις βραδινές ώρες, αλλά και κατά τη διάρκεια της ημέρας προτιμήστε πολυσύχναστα πάρκα και γήπεδα. Καλό θα είναι πριν φεύγετε για προπόνηση να ενημερώνετε τους δικούς σας πού και πόση περίπου ώρα θα διαρκέσει η προπόνησή σας.

• Πάρτε μέρος σε αγώνες. Θα νιώσετε υπέροχα όποιο και αν είναι το επίπεδό σας. Θα τονωθεί η αυτοπεποίθησή σας και θα νιώσετε τρομερά δυνατή και ικανή και αυτό θα φανεί σε όλους τους τομείς της ζωής σας.

Πηγή: runnermagazine.gr , asics.gr