7 + 1 (ακόμα) λόγοι γιατί πρέπει να γυμνάζεστε

Photo 8-9-15 - 3 39 09 μ.μ.

[dropcap]Ξ[/dropcap]εκουραστήκατε, το ρίξατε έξω, χαρήκατε τις διακοπές. Τώρα «ο κάθε κατεργάρης στον πάγκο του», όπως συνηθίζεται να λέμε αυτή την εποχή. Πίσω στις καθημερινές ασχολίες και δουλειές. Ετοιμάζετε προγράμματα και φτιάχνετε πλάνα, έχετε συμπεριλάβει και την άσκηση; Ή απλώς την έχετε καταγράψει στο μυαλό σας σαν κάτι δευτερεύον που όταν θα έχετε ελεύθερο χρόνο θα κάνετε; Εξάλλου, χειμώνας θα είναι σε λίγο, μπορεί να σκέφτεστε.

Ωστόσο, η σωματική άσκηση προσφέρει πολλά περισσότερα από γραμμωμένους μυς και αδύνατο σώμα. Είναι πράγματα που δεν μετριούνται σε εκατοστά και κιλά, αλλά είναι το κλειδί για τη υγεία και την ευεξία.

Διατηρεί τη νεότητα

Πράγματι, η άσκηση αυξάνει τη διάρκεια και την ποιότητα ζωής, μειώνοντας τη θνητότητα (έως και 43%). Σύμφωνα με την νευροεπιστήμη, η σωματική άσκηση διεγείρει τα κύτταρα του εγκεφάλου και έρευνες σε ποντίκια για το Αλτσχάιμερ έδειξε ότι προστατεύει από τη νόσο, αυξάνοντας τον αριθμό των νέων νευρικών κυττάρων. Επίσης, ενεργοποιεί τα βλαστικά κύτταρα των μυών μας, προλαμβάνοντας την σαρκοπενία.

Αυξάνει την αντοχή και την ενέργεια

Η τακτική σωματική άσκηση μπορεί να βελτιώσει τη μυϊκή σας δύναμη και να αυξήσει την αντοχή σας. Η άσκηση και η σωματική δραστηριότητα παρέχει οξυγόνο και θρεπτικές ουσίες στους ιστούς σας και βοηθά το καρδιαγγειακό σας σύστημα ώστε να δουλεύει πιο αποδοτικά. Και όταν η καρδιά και οι πνεύμονες σας δουλεύουν πιο αποδοτικά, έχετε περισσότερη ενέργεια για τις καθημερινές σας δουλειές και υποχρεώσεις.

Δυναμώνει το ανοσοποιητικό σύστημα

Η άσκηση είναι ένας από τους καλύτερους τρόπους να κρατήσετε δυνατό το ανοσοποιητικό σας σύστημα. Τα επίπεδα των ανοσοποιητικών κυττάρων στο αίμα διπλασιάζονται κατά τη διάρκεια της άσκησης, ενισχύοντας την ικανότητα να ανταποκρίνεται στα παθογόνα. Ωστόσο, η υπερβολική άσκηση προκαλεί στον οργανισμό αποτέλεσμα παρόμοιο με το στρες, για αυτό ας μην το παρακάνετε.

Αποτρέπει τις παραμορφώσεις της σπονδυλικής στήλης

Η κακή στάση του σώματος που οφείλεται σε πολλές περιπτώσεις στον τρόπο που καθόμαστε (από μικρά παιδιά) και στον τρόπο που στεκόμαστε, ευθύνονται για τους πόνους στον αυχένα και στη μέση και τα προβλήματα σκολίωσης, λόρδωσης και κύφωσης, μπορεί να βελτιωθούν με την άσκηση, με ενδυνάμωση του μυϊκού συστήματος και διατάσεων.

Μειώνει τον κίνδυνο καρδιοπάθειας

Η συστηματική άσκηση βελτιώνει τη λειτουργία της καρδιάς και την ικανότητα μεταφοράς οξυγόνου, συμβάλλει στη ρύθμιση της αρτηριακής πίεσης, μειώνει την πιθανότητα θρομβώσεων (αρτηριακών και φλεβικών, ενώ σε μελέτες υπολογίζεται ότι προλαμβάνει 1 στα 3-4 εμφράγματα.

Προφυλάσσει από το διαβήτη τύπου 2

Με το πρόβλημα της παχυσαρκίας να γίνεται ολοένα και μεγαλύτερο, η μέτρια αλλά καθημερινή άσκηση σε ανθρώπους με εικόνα προδιαβήτη μειώνει ως 60% τις πιθανότητες να εμφανίσουν διαβήτη την επόμενη πενταετία και βελτιώνει το μεταβολικό και γλυκαιμικό έλεγχο δείκτη. Παράλληλα, συντελεί στον έλεγχο του σωματικού βάρους και υποβοηθείται η απώλεια βάρους.

Αποτρέπει την απώλεια οστικής μάζας

Όπως ένας μυς δυναμώνει και αναπτύσσεται όσο πιο πολύ κινείται, έτσι και τα οστά γίνονται πιο δυνατά και με μεγαλύτερη οστική πυκνότητα όταν δουλεύουν. Όσοι ασκούνται δεν έχουν όμως μόνο υψηλότερη οστική πυκνότητα συγκριτικά με όσους κάνουν καθιστική ζωή, έχουν και λιγότερες πιθανότητες να υποστούν κατάγματα, ακόμα και αν έχουν πάθει οστεοπόρωση. Για αυτό και εντάξτε ασκήσεις με αντιστάσεις, είτε με το βάρος του σώματος σας ή με βαράκια.

Βελτιώνει τη διάθεση

Στρες, άγχος και κατάθλιψη. Μελέτες έχουν δείξει ότι με τη σωματική δραστηριότητα παράγονται στον εγκέφαλό μας διάφορες ορμόνες, με κυριότερη τη β-ενδορφίνη, οι οποίες αλλάζουν τη διάθεσή μας και προκαλούν ευφορία και μειώνονται οι ορμόνες του στρες που είναι η κορτιζόλη και η νοραδρεναλίνη. Ο κίνδυνος κατάθλιψης είναι σημαντικά χαμηλότερος σε άτομα που ασκούνται τακτικά. Επιπλέον, με την αλλαγή εικόνας προς το καλύτερο, ενισχύει και βελτιώνει το αίσθημα της αυτοεκτίμησης και αυτοπεποίθησης.

(πηγή: internet, vita.gr, iatronet.gr )