6 tips για να απαλλαγείτε από τα έξτρα κιλά

Μάιος είναι ο μήνας που τα περισσότερα άρθρα στα περιοδικά γράφουν για δίαιτες. Το καλοκαίρι είναι προ των πυλών, ο καιρός έχει ζεστάνει, οι πρώτες εξορμήσεις στην παραλία έχουν γίνει και εσείς θέλετε να έχετε την καλύτερη εμφάνιση. Και ξεκινάτε δίαιτα. Για να χάσετε τα λίγα ή τα πολλά κιλά που έχουν προστεθεί στο βάρος σας και χαλούν το σώμα και τη διάθεση σας.

Μία σωστή και υγιεινή διατροφή θέλει αυτοέλεγχο και πειθαρχία. Μία δίαιτα θέλει δέσμευση στην απόφαση σας και στόχους που να είναι ρεαλιστικοί και εφικτοί. Τι δεν θέλει; Βιασύνη, στέρηση και κατηγορηματικές δηλώσεις. Όταν ήμασταν νέοι ήταν πιο εύκολο να χάσουμε κιλά. Όσο μεγαλώνουμε όμως γίνεται πιο δύσκολο. Αλλάζει ο τρόπος ζωής μας με τη δουλειά και τα παιδιά αλλάζει και η βιολογία μας. Από την ηλικία των 30 ετών, ο μεταβολικός ρυθμός, δηλαδή ο ρυθμός με τον οποίο το σώμα μας σε κατάσταση ηρεμίας καίει τις θερμίδες που προσλαμβάνει, μειώνεται κατά 2-5% κάθε δεκαετία. Μετά την εμμηνόπαυση, η μείωση είναι ραγδαία, πρέπει να καίμε τουλάχιστον άλλες 40 θερμίδες τη μέρα για να διατηρήσουμε το επιθυμητό μας βάρος. Το ίδιο συμβαίνει και με τον μυϊκό ιστό, ο οποίος χάνεται και αντικαθίσταται από λίπος, ξεκινώντας από το τέλος της δεκαετίας των ’20. Αν προσθέσετε την πίεση της καθημερινότητας και το στρες είναι εύκολο να εγκαταλείψετε τις υγιεινές συνήθειες. Δίαιτες υπάρχουν πάρα πολλές, εκτός από τις κλασικές και γνωστές κάθε χρόνο βγαίνουν και καινούριες. Ποια θα ακολουθήσετε εξαρτάται από τα κιλά που θέλετε να χάσετε, τον τρόπο ζωής που κάνετε, το καθημερινό πρόγραμμα που έχετε, τις τροφές που σας αρέσουν και τα προβλήματα υγείας που ίσως έχετε και μπορεί μία δίαιτα να τα επηρεάσει. Ωστόσο, ο γενικός κανόνας είναι γνωστός: Λιγότερα λίπη, λιγότερη ζάχαρη, λιγότερα επεξεργασμένα και γενικά λιγότερο από όλα. Για αυτό και δεν θα σας γράψω κάποια «μαγική» δίαιτα, αλλά μερικά προσωπικά tips να υιοθετήσετε (και να αποφύγετε).
1. Αποφύγετε τις «κενές» θερμίδες από το αλκοόλ
Το αλκοόλ παχαίνει. Αν και περιέχει λιγότερες θερμίδες από τα λίπη ανά γραμμάριο (7/γρ), δεν έχει καμία θρεπτική αξία (με εξαίρεση την μπύρα και το κρασί). Το θέμα δεν είναι να το κόψετε –αν δεν υπάρχουν κάποιοι λόγοι- όσο να περιορίσετε την κατανάλωση του. Ειδικά όταν πίνετε συστηματικά ή βγαίνετε συχνά. Να ξέρετε ότι όταν το ποτό είναι σκέτο, με νερό ή πάγο έχει τις λιγότερες θερμίδες. Τα λικέρ, τα αναψυκτικά, οι χυμοί και οι συνδυασμοί προσθέτουν θερμίδες. Και προσθέτουν ακόμα περισσότερες όταν συνοδεύεται από ξηρούς καρπούς ή άλλα σνακ. Επιπλέον, το αλκοόλ οδηγεί σε μεγαλύτερη κατανάλωση φαγητού. Δημιουργεί γρηγορότερα το αίσθημα της πείνας επειδή απορροφάται γρήγορα.
2. Δίαιτα ως τρόπος ζωής και όχι ως τρόπος διατροφής
Κακά τα ψέματα, η λέξη δίαιτα έχει συνδεθεί με περιορισμούς, αυστηρότητα και στέρηση που δημιουργούν και τα αντίστοιχα αρνητικά συναισθήματα. Ποιος θέλει να αισθάνεται έτσι; Όσο περισσότερο αισθάνεστε ότι στερείτε κάτι από τον οργανισμό σας, τόσο περισσότερο θα το αποζητά. Όταν χρησιμοποιείτε συχνά τις λέξεις «μην» και «δεν», το μυαλό σας σκέφτεται πρώτα ακριβώς το αντίθετο. Και η σκέψη δημιουργεί την εικόνα. Το φαγητό-εκτός από επιβίωση- είναι μία απόλαυση. Αλλάζοντας μια εσωτερική αναπαράσταση που έχουμε για μία τροφή πχ. ότι μόνο ένα γλυκό θεωρείται απολαυστικό, και αντικαθιστώντας την με μία άλλη που είναι πιο συμβατή στη διατροφή που θέλουμε να ακολουθήσουμε και πιο κοντά στους στόχους μας, μπορούμε να αλλάξουμε την ιδέα που έχουμε για τις τροφές και τη σχέση μας με το φαγητό.
3. Πετάξτε τη ζυγαριά (αν έχετε)
Δεν έχω ζυγαριά στο σπίτι, όσο και να σας φανεί περίεργο. Ποτέ δεν είχα και ποτέ δεν αισθάνθηκα την ανάγκη να έχω. Ίσως επειδή το βάρος μου είναι σταθερό (εκτός από την περίοδο της εγκυμοσύνης). Όταν θέλω να το ελέγξω φορώ το τζην που ακόμα κρατώ από το κολλέγιο. Πολλοί άνθρωποι έχουν μία σχέση αγάπη- μίσους με τη ζυγαριά. Και μία εμμονή με τους αριθμούς για αυτό και ζυγίζονται καθημερινά. Η ζυγαριά δείχνει έναν αριθμό. Που δεν έχει να κάνει όμως με την πραγματικά απώλεια βάρους γιατί εκτός από το σταθερό μας βάρος υπάρχει και το μεταβλητό βάρος που αλλάζει και ανεβοκατεβαίνει με την απώλεια νερού και άλλων πραγμάτων. Ένας τρόπος για να μετρήσετε το βάρος σας, είναι η μεζούρα. Η μέτρηση της μέσης και των γοφών δίνει πληροφορίες σχετικές με την εναπόθεση κοιλιακού λίπους, το οποίο σχετίζεται με τη δημιουργία διάφορων χρόνιων νόσων. Σύμφωνα με τον δείκτη WHtR (waist-to-height ratio) η περίμετρος της μέσης υπολογίζεται (μετράτε ακριβώς πάνω από τον αφαλό) διαιρώντας την περίμετρο της μέσης (σε εκατοστά) με το ύψος (σε εκατοστά). Παχύσαρκη θεωρείται μια γυναίκα εάν η περίμετρος της μέσης της είναι πάνω από το μισό του ύψους της. Για να υπολογίσετε την περίμετρο των γοφών (μετράτε στο σημείο όπου βρίσκονται τα οστά των ισχίων) και διαιρείτε την πρώτη μέτρηση με τη δεύτερη. Ενδεικτικά, αν η περίμετρος της μέσης είναι 80 εκατοστά και η περίμετρος των γοφών 90 εκατοστά, η αναλογία μέσης-γοφών είναι 0,89. Σύμφωνα με τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας, αυξημένοι είναι οι κίνδυνοι για την υγεία όταν η αναλογία μέσης-γοφών ξεπερνά το 1. Αν ωστόσο θέλετε να μετρήσετε τη μέτρηση της σύστασης του σώματος θα σας το δείξει η λιπομέτρηση που πραγματοποιείται με ειδικά μηχανήματα.
4. Μετράτε την ποιότητα και όχι τις θερμίδες
Αν θέλετε να διατηρήσετε τη δίαιτα σας για απώλεια βάρους, σταματήστε να μετράτε θερμίδες. Θα κουραστείτε από τους υπολογισμούς. Όλες οι θερμίδες δεν είναι ίσες. Και θα έχετε μεγαλύτερη επιθυμία για τις «απαγορευμένες» τροφές. Επειδή ακριβώς είναι απαγορευμένες. Μία σημαντική παράμετρος στη σωστή διατροφή είναι η ψυχολογία. Εστιάστε στο καλύτερο και όχι στο λιγότερο. Μία δίαιτα πρέπει να είναι ισορροπημένη σε μακροθρεπτικά συστατικά (πρωτεΐνες-υδατάνθρακες-λιπαρά) και μελέτες έχουν δείξει όσοι ακολουθούν μία δίαιτα χαμηλών υδατανθράκων / υψηλής πρωτεΐνης σημειώνουν μεγαλύτερη απώλεια βάρους από όσους ακολουθούν μία δίαιτα χαμηλών λιπαρών.
5. Ασκηθείτε
Κάνετε οποιαδήποτε φυσική δραστηριότητα σας αρέσει. Που σας κρατάει σε κίνηση. Κάνετε την τακτική σωματική άσκηση να αποτελεί μέρος της καθημερινότητας σας. Ακόμα και το ανεβοκατέβασμα της σκάλας ή το περπάτημα είναι τρόπος άσκησης. Χτίστε αυτή τη συνήθεια που μόνο ευεργετικά αποτελέσματα μπορεί να έχει στο σώμα, στον οργανισμό και στην υγεία σας.
6. Οραματιστείτε την ιδανική εικόνα σας, σκεφτείτε αισιόδοξα, ρεαλιστικά και μακροχρόνια
Η αποτελεσματικότητα μίας δίαιτας εξαρτάται πολύ από το πώς αισθανόμαστε. Για τον εαυτό μας και τη σχέση μας με το φαγητό. Που ξεκινάει με τρόπο που σκεφτόμαστε. Για τον εαυτό μας και τη σχέση μας με το φαγητό. Αν κάνετε και τα τέσσερα παραπάνω, θα έχετε μεγαλύτερη επιτυχία να πετύχετε το στόχο σας, ακόμα και αν κάποια στιγμή τη χαλάσετε. Το θέμα είναι να μην σας επηρεάσει αρνητικά, να μη το δείτε σαν αποτυχία αλλά ως πληροφορία.