Βοηθούν στην απώλεια βάρους, δίνουν λάμψη στο πρόσωπο και άλλοι 5 λόγοι να τρώμε κεράσια.

Αυτό το μικρό φρούτο, με την σκληρή ή την μαλακή σάρκα με σκούρο μαύρο χρώμα που βάφει τα χέρια ή πολύ ανοιχτό κιτρινωπό με ροζ τόνους, γλυκά ή ξινά, δεν είναι μόνο το αγαπημένο μου, αλλά είναι και ο μεγάλος νικητής για την καλή μας υγεία. Τα κεράσια συμβολίζουν την παραγωγή, την ευτυχία και τη χαρά σε ορισμένους πολιτισμούς. Οι Κινέζοι πίστευαν ότι είναι ένα σημάδι της αθανασίας. Ωστόσο, τα κεράσια έχουν κάτι πολύ από μια πλούσια ιστορία και είναι κάτι περισσότερο από ένα σύμβολο.

Από τα πιο νόστιμα φρούτα, τα κεράσια θα μπορούσαν να χαρακτηριστούν το αντιφλεγμονώδες χάπι της φύσης για τα οφέλη που προσφέρουν στον οργανισμό μας και στην υγεία μας, χάρη στην υψηλή περιεκτικότητά τους σε αντιοξειδωτικά που καταπολεμούν τις ελεύθερες ρίζες. Επίσης, είναι πλούσια σε βιταμίνη Α, η οποία οφείλεται στην παρουσία των φυτοχημικών και τη βήτα καροτίνη και έχουν μόνο 100 θερμίδες ανά φλιτζάνι. Υπάρχουν όμως και άλλοι λόγοι γιατί να τρώμε κεράσια.

Είναι μία πολυβιταμίνη
Τα κεράσια είναι γεμάτα με βιταμίνη Α, βιταμίνη Β, βιταμίνη C και βιταμίνη Ε. Η βιταμίνη Α καταπολεμά τις ελεύθερες ρίζες που προκαλούνται από την οξείδωση και επιβραδύνει τη διαδικασία γήρανσης. Η βιταμίνη Β αυξάνει την κυκλοφορία του αίματος και είναι καλή για την υγεία των μαλλιών και του δέρματος. Η βιταμίνη C βοηθάει στη διατήρηση της φυσιολογικής λειτουργίας του ανοσοποιητικού συστήματος κατά τη διάρκεια και μετά την έντονη σωματική άσκηση, του νευρικού συστήματος και στο σχηματισμό του κολλαγόνου του δέρματος. Η βιταμίνη Ε αποτελεί ένα ισχυρό λιποδιαλυτό αντιοξειδωτικό. Προσφέρει ασπίδα προστασίας στις μεμβράνες των κυττάρων και παράλληλα συμμετέχει στην παραγωγή ερυθρών αιμοσφαιρίων και στον σχηματισμό των μυών και άλλων ιστών.

Βοηθούν να χάσουμε βάρος
Τα κεράσια είναι πλούσια σε φυτοστερόλες, που αποτελούν φυσικά συστατικά των φυτών και δεν αποδίδουν ενέργεια, άρα δεν συνεισφέρουν στη θερμιδική πρόσληψη του οργανισμού. Έρευνες έχουν δείξει ότι όσοι καταναλώνουν κεράσια, δεν έχουν περιττά κιλά και έχουν μειώσει τους κινδύνους που σχετίζονται με ασθένειες της καρδιάς. Παρουσιάζουν χαμηλότερο συνολικό βάρος σώματος, μειωμένο κοιλιακό λίπος και μειωμένη χοληστερόλη.

Δίνουν λάμψη στο δέρμα
Τα κεράσια σε κάνουν πραγματικά να λάμπεις. Εκτός από αντιγηραντικές ιδιότητες περιέχουν και επουλωτικές ιδιότητες για το πρόσωπο, αφού είναι πλούσια σε παλμιτικό, ολεικό και λινολεικό οξύ, σημαντικά για την τόνωση της επιδερμίδας. Ακόμα περιέχουν ψευδάργυρο και σίδηρο, απαραίτητα στοιχεία για την εξισορρόπηση των λειτουργιών της επιδερμίδας μας του προσώπου. Επίσης, βοηθούν στην ακμή και στη μελάγχρωση της επιδερμίδας από τον ήλιο.

Βοηθούν στην αυπνία
Ξεχάστε τα βότανα και το ζεστό γάλα για να καταπολεμήσετε την αυπνία. Αντί για αυτό πιείτε δύο κουταλιές της σούπας φρέσκο χυμό κερασιού. Τα κεράσια περιέχουν μελατονίνη, η οποία είναι απαραίτητη για το ανοσοποιητικό μας σύστημα και βοηθά στη διατήρηση ενός υγιούς ύπνου, αλλά και υγιούς καρδιαγγειακού συστήματος.

Μειώνουν την αρτηριακή πίεση
Μελέτες για τα κεράσια και πιο συγκεκριμένα για τα ξινοκέρασα, έδειξε σημαντική μείωση της συστολικής αρτηριακής πίεσης τις δύο πρώτες ώρες μετά την κατανάλωση τους. Αυτό διαπιστώθηκε όταν ήπιαν 60ml χυμού από κεράσι διαλυμένο σε νερό. Ο λόγος είναι ότι η σύνθεση τους περιλαμβάνει ανθοκυανίνες, φαινολικά οξέα και ίνες που είναι σημαντικός παράγοντας για τον έλεγχο της πίεσης του αίματος, της αρτηριακής δυσκαμψίας και της μικροαγγειακής αγγειοδιαστολής σε άνδρες με πρόωρη υπέρταση και για την προστασία από καρδιακές παθήσεις και εγκεφαλικό επεισόδιο.

Αντίθετα από την παροιμία «όπου ακούς πολλά κεράσια, κράτα και μικρό καλάθι», με τόσα οφέλη που έχουν κρατάμε μεγαλύτερο. Το κεράσι δεν στολίζει μόνο ένα μαρτίνι, δεν τρώγεται απλά, αλλά μαγειρεύεται με πολλούς και διάφορους τρόπους.

Κεράσια Μπλακ Φόρεστ
(4 μερίδες, χρόνος εκτέλεσης και συνολικός: ½ ώρα)

½ κιλό κεράσια
4 κουταλιές ζάχαρη
1 κουταλιά κακάο
1/8 κουταλάκι αλάτι
4 κουταλιές πλήρη κρέμα γάλακτος
4 κουταλιές κιρς
½ κουταλάκι άρωμα βανίλιας

Αφαιρείτε τα κουκούτσια από τα κεράσια. Ρίχνετε 4 κουταλιές νερό και τη ζάχαρη σε κατσαρόλι και βάζετε το μίγμα να πάρει βράση σε μέτρια προς δυνατή φωτιά. Προσθέτετε τα κεράσια και τα ανακατεύετε απαλά για να αλειφθούν με το σιρόπι. Βράζετε τα κεράσια για 1 λεπτό. Με τρυπητή κουτάλα μεταφέρετε τα κεράσια σε πυρίμαχο σκεύος σερβιρίσματος και τα αφήνετε κατά μέρος. Βγάζετε το σιρόπι από τη φωτιά.
Προθερμαίνετε το γκριλ.
Ανακατεύετε το κακάο και το αλάτι σε μπωλ. Χτυπάτε με συρμάτινο χτυπητήρι στο μίγμα την κρέμα γάλακτος, ρίχνοντας την αργά και σταθερά. Ανακατεύετε το μίγμα στο σιρόπι του κατσαρολιού. Βάζετε τη σως να πάρει βράση, χαμηλώνετε τη φωτιά και την σιγοβράζετε 15 λεπτά, ανακατεύοντας κατά διαστήματα, μέχρι να συμπυκνωθεί στο μισό. (Θα πρέπει να μείνει 4 κουταλιές πηχτή σως). Ανακατεύετε μέσα το κιρς και τη βανίλια και χύνετε τη σως πάνω στα κεράσια. Βάζετε τα κεράσια κάτω από το γκριλ για 2 με 3 λεπτά και τα σερβίρετε καυτά, περιχύνοντας τις μερίδες με μία κουταλιά σως.

(από το βιβλίο «Μεγάλη Εικονογραφημένη Μαγειρική», εκδόσεις Βιβλία Τερζόπουλος)