Τι είναι αυτό που κάνει δημοφιλή το χυμό σέλερυ;

Θεωρείται εδώ και λίγους μήνες η νέα διατροφική τάση. Διάσημοι σταρ πίνουν τον πράσινο χυμό και έχει γραφτεί «ότι ένα ποτήρι χυμό σέλινου κάθε πρωί με άδειο στομάχι είναι πραγματικά σωτήριο». Είναι πραγματικά έτσι τα πράγματα;

Το σέλερυ ή αμερικάνικο ανήκει στην ίδια οικογένεια με το σέλινο, όμως δεν είναι το ίδιο. Το σέλινο είναι ένα από τα πιο γνωστά αρωματικά βότανα που χρησιμοποιούμε στην ελληνική κουζίνα και είναι γνωστό από τα αρχαία χρόνια. Στο σέλινο τα κοτσάνια δεν τα τρώμε, αλλά μπορούμε να τα χρησιμοποιήσουμε για το άρωμά τους. Αντίθετα, τρώγονται τα φύλλα του και αρωματίζουν σούπες και άλλα φαγητά. Με το σέλερυ συμβαίνει το αντίθετο. Καθώς το κοτσάνι του είναι μακρύ, σαρκώδες και τραγανό το τρώμε σκέτο κόβοντας το σε λεπτά μπαστουνάκια, το χρησιμοποιούμε σε σαλάτες, με πιο διαδεδομένες την τονοσαλάτα και την κοτοσαλάτα, το φτιάχνουμε γκρατέν ή μπραιζέ στο φούρνο.

Ένα φυσικό φάρμακο
Το σέλερυ, πριν μπει στη διατροφή, αρχικά καλλιεργήθηκε για τις φαρμακευτικές του ιδιότητες. Ξεχωρίζει για την υψηλή περιεκτικότητα σε νερό (95.4%) και τις πολύ λίγες θερμίδες. Και όπως τα περισσότερα λαχανικά, έχει σημαντική διατροφική αξία λόγω των θρεπτικών συστατικών που περιέχει όπως ασβέστιο, φολικό οξύ, σίδηρο, μαγνήσιο, μαγγάνιο, φώσφορο, κάλιο, σελήνιο, ψευδάργυρο, αρκετές βιταμίνες του συμπλέγματος Β (Β1, Β2 και Β6), βιταμίνη C, βιταμίνη Κ και φυτικές ίνες, που ωφελούν την υγεία του οργανισμού μας. Χαμηλώνει την αρτηριακή πίεση, προάγει την υγεία των οστών, βοηθάει στους κολικούς του νεφρού, θεωρείται αποτελεσματικό κατά του καρκίνου των ωοθηκών για μας τις γυναίκες, έχει καθαρτικές και διουρητικές ιδιότητες για αυτό και συνιστάται σε δίαιτες, αναπληρώνει του ηλεκτρολύτες σε περίπτωση διάρροιας, αδυναμίας και εξάντλησης των μυών, μειώνει τη χοληστερόλη και βοηθάει στην προστασία από φλεγμονώδεις παθήσεις του εγκεφάλου. Θεωρείται επίσης ωφέλιμο για την επιδερμίδα, ειδικά για την ξηρή και ευαίσθητη και όταν υπάρχει ακμή.

Αίσθηση ευεξίας
Το σέλερυ έχει μία ιδιαίτερα έντονη, ίσως και κάπως πικρή γεύση. Αν σας αρέσει., it’s ok. Και είναι επίσης ok αν σας αρέσει να ακολουθείτε τις διάφορες τάσεις. Που ωστόσο δεν είναι επιστημονικά τεκμηριωμένες. Οι διατροφικές ιδιότητες του χυμού δεν είναι μοναδικές, τα ίδια οφέλη μπορούν να βρεθούν από την κατανάλωση σέλερυ μαζί με άλλα φυλλώδη πράσινα λαχανικά, λένε οι διατροφολόγοι. Και επειδή, προσωπικά, δεν μου αρέσει γεύση του όταν το δοκίμασα σκέτο, απολαμβάνω το χυμό σέλινο with a twist προσθέτοντας σπανάκι, ένα πράσινο μήλο, λεμόνι και φρέσκο τζίντζερ. Σίγουρα παίρνω πολλά οφέλη αλλά δεν είναι ένας «θαυματουργός χυμός».

Tips: Πώς θα διατηρήσετε το σέλερυ για πολύ καιρό
Στο σέλερυ, σημαντική είναι η ρίζα, είναι αυτή που το κρατάει ενυδατωμένο και ζωντανό. Για αυτό και κόβετε τα κλωνάρια που θα χρησιμοποιήσετε. Τα υπόλοιπα τα τυλίγετε με χαρτί κουζίνας που βρέχετε λίγο για να κρατήσει την υγρασία και στη συνέχεια το τυλίγετε όλο με αλουμινόχαρτο διατηρώντας το στο ψυγείο.