Οι κρύες ημέρες θέλουν ένα γλυκό χειμωνιάτικο ρόφημα

Μου αρέσει ο καφές αλλά δεν συγκρίνεται με την υπέροχη απόλαυση μίας κούπας ζεστής σοκολάτας. Ειδικά τώρα το χειμώνα που όσο πέφτει η θερμοκρασία και οι νύχτες είναι ακόμα μεγάλες, τόσο νιώθουμε να πέφτει και η διάθεση μας. Είναι αυτή η γευστική θαλπωρή που την αισθάνεσαι σαν ζεστή αγκαλιά, δεν είναι τυχαίο που οι γιατροί στη Γαλλία του 17ου αιώνα την προτείναν ως φάρμακο για την καταπολέμηση της μελαγχολίας αλλά και το θυμού. Γιατί μπορεί ο καφές να μας ξυπνάει, τη διάθεση όμως την τονώνει η σοκολάτα. Είναι ένα από τα δυνατά της σημεία. Γιατί έχει και άλλα. Ένα ζεστό ρόφημα σοκολάτας που θα φτιάξετε με κακάο σκόνη βοηθάει τον οργανισμό με τα αντιοξειδωτικά συστατικά που περιέχει να αντιμετωπίσει ασθένειες που σχετίζονται με την καρδιά, είναι αντίδοτο στη γήρανση και μας προφυλάσσει και από την άνοια. Ενισχύει τη δύναμη του εγκεφάλου, βελτιώνει την απόδοση και την επαγρύπνηση βραχυπρόθεσμα (επειδή αυξάνει τη ροή του αίματος σε βασικά μέρη του εγκεφάλου) και δρα ενάντια στο στρες.

Λάτρης της σοκολάτας, δεν λείπει από το σπίτι μου, αυτή την εποχή έχω αντικαταστήσει τον απογευματινό καφέ με ζεστή σοκολάτα. Δεν είναι μόνο γευστική αλλά και αισθητική απόλαυση. Υπάρχουν πολλές συνταγές πως να φτιάξετε ένα ρόφημα ζεστής σοκολάτας, αυτή που θα διαβάσετε είναι από το βιβλίο «Πάθος για Σοκολάτα». Κλασσική, γαλλική με λιωμένη σοκολάτα και κακάο.

Παραδοσιακή ζεστή σοκολάτα
(για 4 μερίδες)

60 γρ. άγλυκο κακάο σκόνη
125 γρ. βραστό νερό
1 λίτρο γάλα
100 γρ. σοκολάτα κουβερτούρα, κομμένη
ζάχαρη, κατά βούληση
½ κουταλάκι φυσικό εκχύλισμα βανίλιας

Αναμειγνύετε το κακάο και το βραστό νερό και τα κάνετε αλοιφή.
Βάζετε το γάλα και τη σοκολάτα σε κατσαρόλα σε μέτρια προς σιγανή φωτιά. Ανακατεύετε ώσπου να λιώσει η σοκολάτα.
Ρίχνετε το καυτό γάλα στο μείγμα κακάο και ανακατεύετε ώσπου να αναμειχθούν. Αν χρησιμοποιήσετε κακάο, το κάνετε όσο γλυκό θέλετε. Προσθέτετε τη βανίλια.
Παραλλαγή: Αντικαθιστάτε τη σοκολάτα κουβερτούρα με σοκολάτα γάλακτος.

Εκδόσεις Βιβλία Τερζόπουλος

Πάμε για ζεστή σοκολάτα;
Μένοντας στο κέντρο της Αθήνας, έχω να σας προτείνω μικρές σοκολατερί και στέκια για να απολαύσετε το αγαπημένο σας ρόφημα.
Petite Fleur, στην Ομήρου 44 και το Dark Side of Chocolate στην Σόλωνος 49 στο Κολωνάκι οπού μπορείτε να δοκιμάσετε χειροποίητα αριστουργήματα από σοκολάτα. που περιέχουν βασιλικό, μπαχάρι, ξύσμα από λάιμ, τσίλι ή ροζ πιπέρι και δεντρολίβανο. Σοκολάτα 56, στην Ερμού 56 (εντός στοάς) οπού θα βρείτε 15 είδη κουβερτούρας και στο Σερμπετόσπιτο της διάσημης Νάνσυ, στην πλατεία Ηρώων, στο Ψυρρή.