Μπρόκολο, το λαχανικό που θωρακίζει την υγεία

[dropcap]Ε[/dropcap]ίναι γνωστό τα οφέλη που παρέχουν στον οργανισμό μας τα ω3 λιπαρά. Προστατεύουν το ανοσοποιητικό σύστημα και ενισχύουν την λειτουργία της καρδιάς, ενώ πρόσφατες μελέτες έχουν αποδείξει ότι η επαρκής πρόληψης τους συνδέεται με τη γνωστική και συμπεριφοριστική εξέλιξη στα παιδιά. Εκτός από τα λιπαρά ψάρια, από τις καλύτερες εναλλακτικές πηγές είναι τα πράσινα λαχανικά με πρώτο το μπρόκολο. Και μπορεί να έχουν περάσει αρκετά χρόνια από τότε που ήμασταν παιδιά για να έχουμε μαθησιακά προβλήματα, αλλά παρουσιάζονται άλλα προβλήματα όπως η οστεοπόρωση. Εξίσου όμως έχουν περάσει και αρκετά χρόνια από τότε που αρνιόμασταν πεισματικά να δοκιμάσουμε μία καινούρια γεύση, πόσο περισσότερο να φάμε πράσινα λαχανικά . Ήμουν γύρω στην εφηβεία όταν δέχτηκα να δοκιμάσω για πρώτη φορά μπρόκολο. Ήταν μαγειρεμένο ω γκρατέν και αυτός ο τρόπος μαγειρέματος αποδείχτηκε για μένα ο πιο κατάλληλος για να αρχίσω ν’ αλλάζω γνώμη. Σήμερα, βραστό σε σαλάτες ή σε συνοδεία, μαγειρεμένο με ζυμαρικά, σε τάρτες ή σούπα βελουτέ, σωταρισμένο ή ωμό σε ντιπ, το μπρόκολο έχει εβδομαδιαία παρουσία στο τραπέζι.

Πέρα από τα παραπάνω, το μπρόκολο προσφέρει και άλλα οφέλη. Έχει σχεδόν την ίδια περιεκτικότητα σε βιταμίνη C με το λεμόνι, παρέχει αντικαρκινική προστασία και βοηθάει στη θεραπεία και πρόληψη του καρκίνου του μαστού και της μήτρας χάρη στην σουλφοραφάνη, περιέχει ακόμα πολλές βιταμίνες και ιχνοστοιχεία, συμβάλλει στη μείωση της LDL χοληστερίνης, προστατεύει την υγεία των ματιών που προκαλούνται από την ηλιακή ακτινοβολία και από το πέρασμα του χρόνου όπως ο καταρράκτης και η εκφύλιση της ωχράς κηλίδας, θεραπεύει από στομαχικές διαταραχές, αποτοξινώνει τον οργανισμό από τις ελεύθερες ρίζες και ανανεώνει τους ιστούς του δέρματος. Και συγχρόνως έχει λίγες θερμίδες. Με 30 θερμίδες τα 100γρ (βρασμένου)είναι και από τις πιο ιδανικές τροφές για δίαιτα. Ειδικά τώρα, μετά τις γιορτές.

Tip: Για να διαφυλάξετε τις ωφέλιμες ιδιότητες του, η ιδανική μέθοδος προετοιμασίας είναι το μαγείρεμα στον ατμό για 3-4 λεπτά.

Μπρόκολο με Αμύγδαλα

Για 4-6 άτομα

1 κιλό μπρόκολο

Αλάτι και φρεσκοκομμένο μαύρο πιπέρι

Χυμό λεμονιού

1 σκελίδα σκόρδο, ψιλοκομμένη

40 γρ αμύγδαλα, ασπρισμένα και κομμένα

60 γρ ανάλατο βούτυρο

Κόβετε και λπετάτε τα μεγάλα φύλλα και τα σκληρά κοτσάνια. Το πλένετε και το αφήνετε σε χλιαρό αλατισμένο νερό για 30 λεπτά περίπου, το σουρώνετε και το δένετε καλά σε ματσάκια με σπάγγο. Το μαγειρεύετε, καλά σκεπασμένο, σε λίγο νερό ή ξεσκέπαστο σε αρκετό αλατισμένο νερό μέχρι να μαλακώσει. Το σουρώνετε, αφαιρείτε τον σπάγγο και το βάζετε σε πιατέλα. Αλατοπιπερώνετε και στύβετε από πάνω λίγο λεμόνι. Σωτάρετε τα αμύγδαλα στο βούτυρο μέχρι να πάρουν ελαφρά χρυσοκάστανο χρώμα και προσθέτετε το σκόρδο. Τα σκορπίζετε πάνω στο μπρόκολο και σερβίρετε αμέσως.

(από το βιβλίο Λαχανικά της σειράς Καλή Κουζίνα, εκδόσεις Τερζόπουλος)

(πηγή: internet)