Σάββατο , 23 Σεπτέμβριος 2017
Αρχική / Eating Well / 8 συνδυασμοί που συμβάλλουν στην καλή υγεία μας

8 συνδυασμοί που συμβάλλουν στην καλή υγεία μας

 

raspberry5

Αν και δεν υπάρχουν κακοί συνδυασμοί τροφίμων, γιατί ο οργανισμός μας δεν έχει την ικανότητα να ξεχωρίσει κανένα τρόφιμο από την στιγμή που αρχίζει η διαδικασία της πέψης, υπάρχουν τροφές που όταν τις συνδυάσουμε μαζί και τις καταναλώσουμε, επιδρούν θετικά αυξάνοντας την απορρόφηση θρεπτικών συστατικών και ενισχύοντας τα οφέλη για την υγεία μας.

Μήλα + Σμέουρα (φραμπουάζ)

Για τη μείωση εμφάνισης καρκίνου

«‘Ένα μήλο την ημέρα, το γιατρό τον κάνει πέρα». Στην ελληνική μυθολογία, τα μήλα θεωρούνταν ότι θεράπευαν όλες τις ασθένειες. Ιδιαίτερα θρεπτικό καθώς περιέχει αρκετές φυτικές ίνες, βιταμίνη C, αντιοξειδωτικά και μέταλλα και με ποικίλες ευεργετικές ιδιότητες καθυστερεί τα νοσήματα φθοράς και παρέχει αντιγηραντική, αγχολυτική, ηρεμιστική και αντιπυρετική προστασία. Ο συνδυασμός με σμέουρα που είναι πλούσια σε κάλιο, ασβέστιο, μαγνήσιο, βιταμίνη Α και C ενισχύει την θεραπευτική και αντιοξειδωτική δύναμη τους.

Δοκιμάστε: Για να κάνετε ένα πλούσιο σε αντιοξειδωτικές ιδιότητες επιδόρπιο, κόψτε σ’ ένα μπολ κομματάκια μήλου και προσθέστε σταφύλια, σμέουρα ρίχνοντας από πάνω σπόρους ροδιού και καρύδια.

Ρεβίθια + Κρεμμύδια

Για ολοήμερη ενέργεια

Το κρεμμύδι, με έντονη και πικάντικη γεύση έχει αποδειχτεί ότι μειώνει τα επίπεδα του σακχάρου στο αίμα καθώς τα υψηλά επίπεδα χοληστερόλης, την υψηλή αρτηριακή πίεση και τον κίνδυνο καρδιακής προσβολής ή εγκεφαλικού επεισοδίου. Έχει όμως και άλλα οφέλη. Σύμφωνα με μια μελέτη του 2010 στην περιοδική έκδοση Journal of Agricultural and Food Chemistry, οι θειικές ενώσεις που περιέχουν τα κρεμμύδια (που τις βρίσκουμε επίσης στο σκόρδο και στα πράσα), βοηθούν στην καλύτερη απορρόφηση σίδηρου και ψευδάργυρου από τα δημητριακά και τα όσπρια, συμπεριλαμβανομένων των ρεβιθιών. Ο σίδηρος εμπλέκεται στη μεταφορά οξυγόνου στο σώμα, ώστε η έλλειψη του μπορεί να προκαλέσει κόπωση. Κάτι που συνιστάται ιδιαίτερα στις γυναίκες που βρίσκονται σε προ-εμμηνόπαυση περίοδο λόγω της απώλειας αίματος μέσω της εμμήνου ρύσεως.

Δοκιμάστε: φτιάξτε εύκολα μία τονωτική σούπα. Σε μία κατσαρόλα σοτάρετε σε μέτρια φωτιά 1 ψιλοκομμένο κρεμμύδι και 2 σκελίδες σκόρδο μαζί με 2 κ.σ ελαιόλαδο μέχρι τα κρεμμύδια να μαλακώσουν. Προσθέτετε 4 φλιτζάνια ζωμό λαχανικών, 500γρ βρασμένα ρεβίθια, 1 καρότο σε κύβους, 1 κοτσάνι σέλινο, 1 κ.γ ξερό φασκόμηλο, αλάτι και πιπέρι. Σιγοβράζετε για 15 λεπτά και γαρνίρετε με φρέσκο κόλιαντρο.

Πράσινο τσάι + χυμό λεμονιού

Για περισσότερα αντιοξειδωτικά

Οι κατεχίνες είναι ισχυρά αντιοξειδωτικά που θωρακίζουν τον οργανισμό από την φθορά που προκαλούν οι ελεύθερες ρίζες και βρίσκονται στο πράσινο τσάι. Σε μια μελέτη που πραγματοποιήθηκε σε 40.000 Ιάπωνες έδειξε ότι εκείνοι που απολάμβαναν τουλάχιστον ένα φλιτζάνι πράσινο τσάι καθημερινά είχαν τις λιγότερες πιθανότητες να πεθάνουν από μία καρδιαγγειακή νόσο από εκείνους που δεν έπιναν καθημερινά. Αν προσθέσετε λίγο χυμό λεμονιού, λάιμ ή γκρέιπφρουτ δεν έχετε μόνο καλύτερη απορρόφηση των κατεχινών αλλά και απορρόφηση σιδήρου.

Δοκιμάστε: Για ένα αναζωογονητικό ρόφημα, σε τσάι που θα το έχετε παγώσει, προσθέστε το χυμό ενός λεμονιού λίγο φρέσκο δυόσμο.

Σολομός + Σουσάμι

Για να μειώσετε το προεμμηνορρυσιακό σύνδρομο (PMS)

Πλούσιος σε πολύτιμα λιπαρά οξέα ωμέγα-3 ωφελεί τη λειτουργία του εγκεφάλου και συμβάλλει στην παραγωγή ισχυρών ινών κολλαγόνου και ελαστίνης για μία όμορφη και νεανική επιδερμίδα. Ο σολομός όμως περιέχει και ιδιαίτερα υψηλά επίπεδα βιταμίνης D και σεληνίου. Μια μελέτη που δημοσιεύθηκε στο περιοδικό Archives of Internal Medicine έδειξε ότι οι γυναίκες που έπαιρναν υψηλότερη πρόσληψη βιταμίνης D καθώς και ασβέστιο, είχαν μειωμένα συμπτώματα κατά 30 έως 40 τοις εκατό. Ασβέστιο και σελήνιο συναντάμε σε σημαντικές ποσότητες και στο σουσάμι που περιέχει επίσης επαρκείς ποσότητες βιταμίνης Ε, γνωστή για τις ισχυρές αντιοξειδωτικές ιδιότητες.

Δοκιμάστε: μπιφτέκια σολομού. Σε ένα μπολ ανακατέψτε 260 γρ σολομό χωρίς πέτσα προσθέτοντας ½ φλιτζάνι νιφάδες βρώμης, 1 αυγό (μία ακόμα πηγή της βιταμίνης D), 2 κ. σ. σουσάμι, 1 κ.γ. κύμινο, το χυμό μισού λεμονιού, και ¼ κ.γ μαύρο πιπέρι. Πλάθετε 4 μπιφτέκια και τα ψήνετε σε γκριλ σε μέτρια φωτιά για 3-5 λεπτά κάθε πλευρά ή μέχρι να ροδίσουν ελαφρά. Σερβίρετε με ψιλοκομμένη ντομάτα.

Γιαούρτι + μπανάνα

Για μετά την άσκηση

Είναι γνωστό ότι η γλυκόζη είναι το καύσιμο που δίνει εκείνη την ενέργεια που απαιτείται για την άσκηση, για αυτό και μετά από μία προπόνηση ο οργανισμός έχει ανάγκη από υδατάνθρακες υψηλού γλυκαιμικού δείκτη με ταυτόχρονη λήψη πρωτεΐνης υψηλής αφομοίωσης. Ένα από τα καλύτερα σνακ για την παραπάνω πρόληψη είναι το γιαούρτι (πρωτεΐνες) σε συνδυασμό με μπανάνα (υδατάνθρακες) που επιπλέον λόγω του καλίου προλαμβάνει τις κράμπες. Οι υδατάνθρακες αναπληρώνουν τα επίπεδα σακχάρου στο αίμα ενώ η πρωτεΐνη χτίζει το μυϊκό ιστό αποκαθιστώντας τις «ζημιές» και αυξάνει την αίσθηση του κορεσμού, ανακόπτοντας συγχρόνως την απότομη αύξηση των επίπεδων σακχάρου στο αίμα.

Δοκιμάστε: φτιάξτε ένα ρόφημα αναμειγνύοντας ½ φλιτζάνι γάλα με χαμηλά λιπαρά και ½ φλιτζάνι γιαούρτι με μία μπανάνα, ½ φλιτζάνι βατόμουρα και 1 κ.σ μέλι ή το σιρόπι.

Ψάρι + Κρασί

Για καλύτερη απορρόφηση ωμέγα-3 λιπαρών οξέων

Λέτε να είναι τυχαίο που το κρασί θεωρείται η καλύτερη συνοδεία για το ψάρι; Ιταλοί ερευνητές διαπίστωσαν ότι οι γυναίκες που κατανάλωναν μόλις ένα ποτήρι κρασί την ημέρα είχαν υψηλότερα ποσοστά ωμέγα-3 λιπαρά οξέα που βρίσκονται στα λιπαρά ψάρια όπως η πέστροφα, ο σολομός, και οι σαρδέλες. Οι επιστήμονες πιστεύουν ότι οι πολυφαινόλες που περιέχονται στο κρασί μπορούν να βελτιώσουν την απορρόφηση των ωμέγα-3 λιπαρών οξέων, των οποίων ένα από τα ευεργετικά οφέλη για την υγεία είναι και ο χαμηλότερος κίνδυνος εκφύλισης της ωχράς κηλίδας, η κύρια αιτία της τύφλωσης. Σύμφωνα με μια μελέτη στο περιοδικό Journal of Agricultural and Food Chemistry, το λευκό κρασί έχει τις ίδιες προστατευτικές ιδιότητες όπως το κόκκινο. Συνιστάται όμως προσοχή στην κατανάλωση, ένα με δύο ποτήρια την ημέρα αρκούν.

Δοκιμάστε: Εκτός από την απόλαυση ως ποτού, το κρασί συστήνεται και για μαρινάδα. Σ’ ένα μπολ ρίχνετε ίση ποσότητα ελαιόλαδο, σάλτσα σόγιας και ξηρό κρασί. Προσθέστε τα φιλέτα πέστροφας, ή κάποιο άλλο είδος που είναι πλούσιο σε ωμέγα-3 και μαρινάρετε για μία ώρα στο ψυγείο πριν το μαγείρεμα.

Κρέας + Δεντρολίβανο

Για την εξουδετέρωση των καρκινογόνων ουσιών

Οι αρχαίοι Έλληνες το θεωρούσαν δώρο της Αφροδίτης και θεωρείται αντιβακτηριδιακό, αντιμικροβιακό και αντιμυκητιακό. Το ενεργό συστατικό του, γνωστό ως carnosic acid (CA), μπορεί να προστατεύσει τον εγκέφαλο από το εγκεφαλικό και τη νευροεκφύλιση, που οφείλεται στα επιβλαβή χημικά και τους ελεύθερους ριζοσπάστες.

Επίσης, ωφελεί σαν μέσο πρόληψης του καρκίνου. Χρησιμοποιώντας δεντρολίβανο στα ψητά, λόγω της αντιοξειδωτικής περιεκτικότητας, μπλοκάρει τις ενδεχομένως καρκινογόνες (HCAs) ενώσεις που μπορούν να σχηματιστούν, όταν το κρέας μαγειρεύεται σε υψηλές θερμοκρασίες.

Δοκιμάστε: Για μία νόστιμη και υγιή μαρινάδα, ψαλιδίστε ένα κλαδάκι δεντρολίβανου πάνω στο κρέας προσθέτοντας ελαιόλαδο, αλάτι και το χυμό λεμονιού.

Αυγά + Ντομάτα

Για ένα πλήρες θρεπτικό και διαιτητικό γεύμα

Το κύριο χαρακτηριστικό του αυγού είναι η περιεκτικότητά του σε πρωτεΐνες υψηλής βιολογικής αξίας. Επιπλέον, είναι μία καλή πηγή σεληνίου, ιωδίου και βιταμίνης Β2 και Β12, περιέχει σίδηρο, μολυβδένιο, παντοθενικό οξύ και βιταμίνη D. Το αυγό είναι από τα πλέον αγαπητά τρόφιμα στις δίαιτες. Μάλιστα, σύμφωνα με έρευνα που δημοσιεύτηκε το 2007 στο επιστημονικό περιοδικό FASEB, η κατανάλωση αυγών στο πρωινό βοηθά περισσότερο στο αδυνάτισμα σε σύγκριση με άλλα τρόφιμα. Αυτό ενδεχομένως οφείλεται στο γεγονός ότι ενώ περιέχει λίγες θερμίδες, προκαλεί μεγάλο αίσθημα κορεσμού, οπότε μειώνεται η συνολική πρόσληψη θερμίδων μέσα στην υπόλοιπη ημέρα.

Από την άλλη μεριά, η ντομάτα είναι πλούσια πηγή πολλών θρεπτικών συστατικών. Περιέχει βιταμίνες Β2, Β3,Β9, C και κάλιο βοηθώντας στη μείωση των υψηλών επιπέδων χοληστερόλης στο αίμα και στη μείωση της υψηλής πίεσης του αίματος αντίστοιχα, με αποτέλεσμα τη μείωση κινδύνου καρδιαγγειακών παθήσεων. Περιέχει επίσης και φυτικές ίνες, το πιο σημαντικό όμως συστατικό της είναι το λυκοπένιο, το οποίο έχει ιδιαίτερης σημασίας αντιοξειδωτική δράση, συμβάλλοντας στη προστασία των κυττάρων του σώματος μας από τις βλάβες.

Δοκιμάστε: Φτιάξτε ομελέτα αντικαθιστώντας το βούτυρο με ελαιόλαδο, οπού μπορείτε να προσθέσετε και άλλα λαχανικά όπως πιπεριά, μανιτάρια και κρεμμύδι

(πηγή: Reader’s Digest, περιοδικό Vita, internet)

Δείτε επίσης

Η ψαριά του φθινοπώρου

Αν σας αρέσουν τα καλοτηγανισμένα μικρά ψάρια το φθινόπωρο είναι η εποχή τους…