Όψη φλοιού πορτοκαλιού, ένα από τα πιο συχνά προβλήματα του σώματος

«Όψη φλοιού πορτοκαλιού», «πτυχώσεις», «ψωμάκια», «τσαλακωμένο δέρμα», είναι από τις πιο συνηθισμένες εκφράσεις που χρησιμοποιούμε για να περιγράψουμε την κυτταρίτιδα. Ένα από τα πιο συχνά, αισθητικά προβλήματα του σώματος μας που απασχολεί τις περισσότερες γυναίκες σε όλο τον κόσμο. Και μολονότι είναι ένα φαινόμενο που διαγράφεται στο σώμα μας όλο το χρόνο, είναι τώρα την άνοιξη που ο καιρός ζεσταίνει και οι πρώτες εμφανίσεις στην παραλία σύντομα θα γίνουν, που μας προξενεί άγχος.
Αντίθετα με τη γενική αντίληψη που επικρατεί, η κυτταρίτιδα δεν οφείλεται στο περιττό λίπος. Η πραγματική αιτία της κυτταρίτιδας είναι η κατακράτηση υγρών λόγω της κακής μικροκυκλοφορίας και της συμφόρησης τοξινών και η εξασθένιση των κυττάρων του δέρματος και του συνδετικού ιστού. Για αυτό μπορεί να παρουσιαστεί ακόμα και σε λεπτές, γυμνασμένες γυναίκες. Δύο ακόμα παράγοντες που προκαλούν την κυτταρίτιδα είναι οι ορμόνες, ένας λόγος που οι άνδρες δεν έχουν και η κληρονομικότητα. Αν έχει η μητέρα σας τότε έχετε και εσείς πολλές πιθανότητες να την αποκτήσετε.
Η κυτταρίτιδα η οποία χαρακτηρίζεται από ζάρες και βαθουλώματα, διακρίνεται σε απαλή και συμπαγής. Η απαλή κυτταρίτιδα είναι πιο εμφανής, «κουνιέται» με την κίνηση του σώματος και έχει την τάση να εξαπλώνεται σε μεγάλες περιοχές. Η συμπαγής χαρακτηρίζεται από σκληρά σημεία και για αυτό είναι πιο ευαίσθητη στο άγγιγμα.
tip: για να καταλάβετε αν έχετε κυτταρίτιδα πιέσετε το δέρμα σας ανάμεσα στον αντίχειρα και το δείκτη σας ή ανάμεσα στις παλάμες σας και δείτε αν ζαρώσει.
Υπάρχει θεραπεία;
Υπάρχουν τρόποι να την καταπολεμήσετε, αλλά θέλει μία σφαιρική αντιμετώπιση. Αν και οι περισσότερες γυναίκες καταφεύγουν στη δίαιτα, η δίαιτα από μόνη της δεν αρκεί γιατί μειώνει μόνο το λίπος. Αν έχετε παραπανίσια κιλά, σίγουρα βοηθάει η απώλεια βάρους. Θέλει να τρώτε σωστές τροφές με θρεπτικές ουσίες όπως ψάρια, κοτόπουλο, λαχανικά, φρούτα και ξηρούς καρπούς που διατηρούν τα κύτταρα ενυδατωμένα και τους ιστούς σφιχτούς. Το ίδιο και η έντονη άσκηση που στοχεύει μόνο στους μυς. Αν και υπάρχουν ασκήσεις μυϊκής τόνωσης που βοηθούν στη σύσφιγξη της περιοχής, δεν βοηθούν όμως στο τοπικό αδυνάτισμα. Ωστόσο, η σύσφιγξη των μυών θα σας κάνει να νιώθετε καλύτερα. Υπάρχουν διάφορες παρεμβατικές θεραπείες, ωστόσο προσωπικά, είμαι λίγο επιφυλακτική καθώς οι περισσότερες στοχεύουν στο λίπος και στο χαλαρό δέρμα. Οι διαφορές κοσμητολογικές θεραπείες όπως το μασάζ, η απολέπιση και του στεγνό βούρτσισμα του δέρματος και προϊόντα λόγω των ενεργών και δραστικών συστατικών που περιέχουν όπως την καφεΐνη που διεγείρει τη μικροκυκλοφορία και το πράσινο τσάι, γνωστό για τις αντιοξειδωτικές ιδιότητες του, μπορούν να φέρουν αποτελέσματα τα οποία όμως εξαρτώνται από πόσο συνεπείς είσαστε και πόσο συστηματικά τα χρησιμοποιείτε καθ’ όλη τη διάρκεια του χρόνου. Το πιο σημαντικό να θυμάστε για την αντιμετώπιση της κυτταρίτιδας είναι ότι η προσοχή και η φροντίδα που θα δώσετε στο σώμα σας είναι προσοχή και φροντίδα της υγείας σας.