Ψηλά τακούνια, μεγάλα προβλήματα;


Δεν υπάρχει γυναίκα που να μην έχει ένα ζευγάρι γόβες στην ντουλάπα της. Έστω και να μη τις φοράει καθημερινά, τα ψηλά τακούνια δεν δίνουν μόνο ύψος στην εμφάνιση, αλλά τονώνουν την αυτοπεποίθηση, προσδίδουν θηλυκότητα και κάνουν σέξι μία απλή εμφάνιση. Δημιουργούν όμως και προβλήματα. Μας κουράζουν, σφίγγουν και προκαλούν πόνο στα πόδια, επηρεάζουν την κυκλοφορία του φλεβικού αίματος και αρκετές φορές είναι υπεύθυνα για στραμπουλήγματα και διαστρέμματα.
Σύμφωνα με μελέτες, οι κάλοι, τα κότσια, τα παραμορφωμένα δάκτυλα από την πίεση που μπορούν να προκαλέσουν δυσκαμψία αλλά και για τον πόνο στα γόνατα και στη μέση ευθύνονται σε μεγάλο ποσοστό τα ακατάλληλα παπούτσια, πόσο συχνά και για πόση ώρα τα φοράμε. Και σύμφωνα με τους ορθοπεδικούς, ακατάλληλα παπούτσια θεωρούνται όσα έχουν ψηλό τακούνι και είναι στενά και μυτερά μπροστά. Αυτά, δηλαδή, που έχουν επανέλθει φέτος στη μόδα. Σύμφωνα, πάλι με τους ορθοπεδικούς, το τακούνι πρέπει να μην ξεπερνάει τα 5 εκ και κατά προτίμηση να είναι χοντρό για να προσφέρει σταθερότητα στο πόδι και για να μη πέφτει μεγάλη πίεση στα μετατάρσια. Και όπως λένε ότι πρέπει να αποφεύγουμε τα ψηλά τακούνια, το ίδιο υποστηρίζουν και για τα τελείως ίσια, όπως τις μπαλαρίνες.

Γνωρίζετε ότι: Oι γυναίκες που φορούν συνεχώς ψηλά τακούνια δυσκολεύονται να συνηθίσουν τα χαμηλά παπούτσια γιατί βραχύνεται ο αχίλλειος τένοντας με αποτέλεσμα να νιώθουν πόνο στη γάμπα καθώς περπατούν.

Ακούγεται αποκαρδιωτικό, σκεφτείτε όμως λίγο πόσο καταπονούνται κάθε μέρα τα πόδια σας από την παρατεταμένη ορθοστασία, από την ακινησία όταν καθόσαστε με τις ώρες στο γραφείο, καθώς και με την άσκηση ειδικά με το λόγω των κραδασμών. Και πόσο ανακουφιστικό είναι, όταν στο τέλος της ημέρας γυρνάτε σπίτι, βγάζετε τα παπούτσια και ξεκουράζετε τα πόδια σας ανεβάζοντας λίγο ψηλά, κάνοντας μασάζ στο πέλμα και στα δάκτυλα για να τονώσετε την κυκλοφορία του αίματος ή ένα χαλαρωτικό ποδόλουτρο με αιθέρια έλαια.

Tip: για ξεκούραση προτιμήστε το αιθέριο έλαιο μέντας και για τόνωση το αιθέριο έλαιο λεμονιού.

Όμως, δεν είναι μόνο τα ακατάλληλα παπούτσια που ευθύνονται για τα διάφορα προβλήματα. Για να έχει καλή στήριξη το σώμα μας, το βάρος μας πρέπει να είναι μοιρασμένο ίσα σε τρία σημεία του πέλματος: στο μεγάλο δάχτυλο, στο μικρό και στη φτέρνα. Η κακή στάση του σώματος ανάλογα που ρίχνουμε το βάρος και το λάθος περπάτημα, δηλαδή η λάθος κίνηση του αστραγάλου, επηρεάζουν και μπορούν να δημιουργήσουν ενοχλήσεις στο γόνατο και στο ισχιακό νεύρο, οσφυαλγία ακόμα και πόνους στον αυχένα.

Ξέρετε ότι: το πόδι περιέχει 26 οστά, 33 αρθρώσεις και περισσότερους από 100 μυς, τένοντες και συνδέσμους;

Και αυτή η γόβα που έχετε βάλει στο μάτι να αγοράσετε τώρα τις γιορτές; Θα πρέπει να είσαστε προσεκτική στην επιλογή σας. Αν είναι άνετη και δεν πιέζει τα δάκτυλα, το κουντεπιέ και τη φτέρνα, στηρίζει το πόδι και δεν είναι σκληρή, μπορείτε να κάνετε εξαίρεση.
Και αν το δίλημμα είναι ανάμεσα σε πλατφόρμα, ψηλά τακούνια με στρογγυλεμένη μύτη ή στιλέτο, καλύτερα να αφήσετε στην άκρη το τελευταίο.