Φράουλες, γλυκές, λαχταριστές και απολαυστικές

Μπορεί οι γυναίκες στην αρχαία Ρώμη να έφτιαχναν μάσκες ομορφιάς, να είχαν εκτιμηθεί στην αρχή περισσότερο για τις θεραπευτικές τους ιδιότητες, το γαλλικό τους όνομα να προέρχεται από τον Γάλλο καπετάνιο Φρεζιέ που τους έφερε στη Βρετάνη και να προκαλεί έκπληξη ότι το πρώτο σερβίρισμα φράουλας με σαντιγί έγινε στην Αγγλία τον 15ο αιώνα, ωστόσο ο πρόγονος της φράουλας που απολαμβάνουμε σήμερα, η οποία ήταν μικρότερη από το σημερινό είδος αλλά σχεδόν γιγάντια σε σύγκριση με τις φράουλες που υπήρχαν, ήρθε στην Ευρώπη από τη Βιρτζίνια της Αμερικής. Η διασταύρωση με ένα άλλο είδος, ιδιαίτερα αρωματικό που ήρθε από την Χιλή ήταν αυτό που κέρδισε την τέλεια ισορροπία γεύσης και μεγέθους.

Σήμερα παρουσιάζονται συνεχώς καινούριες ποικιλίες και οι παλιές καταργούνται ως πιο εύθραυστες ή λιγότερες ανθεκτικές στις ασθένειες ή ίσως πολύ μικρές: το μέγεθος και όχι τόσο η γεύση είναι ο βασικός παράγοντας στην αγορά και οι μεγάλες φράουλες είναι αυτές που κατέχουν τις ψηλότερες τιμές. Ωστόσο, όσο εντυπωσιακές και αν είναι δεν σημαίνει ότι είναι και οι πιο εύγευστες, ούτε οι αυτές που είναι πιο κόκκινες είναι και οι πιο νόστιμες. Για αυτό και όταν τις διαλέγετε, να μην σας απωθούν αυτές που έχουν ασπριδερές άκρες. Αγοράζετε αυτές που είναι στρογγυλές και γυαλιστερές, έχουν ανέπαφο το πράσινο κοτσανάκι τους και να τις πλένετε αμέσως πριν το καθάρισμα. Επειδή είναι ένα από τα πιο ευαίσθητα φρούτα, μην τις αφήνετε σε θερμοκρασία δωματίου παρά μόνον λίγες ώρες και φυλάξτε τις στο ψυγείο. Και ενώ είναι ένα από τα πιο πλούσια φρούτα σε θρεπτική αξία, ενδέχεται να ευθύνονται για αλλεργίες και εξανθήματα, ενώ θεωρούνται από τις πλέον επιβαρυμένα φρούτα με φυτοφάρμακα.

Ο τρόπος που θα σερβίρονται οι φράουλες είναι θέμα προσωπικού γούστου. Σε μερικούς αρέσουν καθαρισμένες και πασπαλισμένες με ζάχαρη, απλώς καθαρισμένες, άλλοι τις προτιμούν με λίγο πιπέρι, ραντισμένες με χυμό πορτοκαλιού ή λεμονιού, κρασιού ή σαμπάνιας για να τονιστεί η γεύση τους.

Φράουλες σε κρασί
750 γρ. φράουλες
¾ του λίτρου φρουτώδες κόκκινο κρασί
185 γρ. ζάχαρη
μερικούς κόκκους πράσινο πιπέρι
1 φακελάκι τσάι
Παγωτό βανίλια
Φυλλαράκια μέντας για γαρνιτούρα

Πλένετε τις φράουλες και αφαιρείτε τα κοτσάνια. Τις αφήνετε κατά μέρος.
Βάζετε σε κατσαρόλα το κρασί, τη ζάχαρη , το πιπέρι και το φακελάκι με τσάι και το αφήνετε να βράσει για μερικά λεπτά μέχρι να πήξει η σάλτσα, πάνω σε μέτρια φωτιά. Βάζετε τις φράουλες στη σάλτσα για 2 λεπτά. Τις βγάζετε με τρυπητή κουτάλα και τις αφήνετε κατά μέρος.
Βάζετε σε κάθε μπολ μία με δύο μπάλες παγωτό βανίλια. Περιχύνετε με τη σάλτσα και διακοσμείτε με φυλλαράκια μέντας.
Σερβίρετε αμέσως.

(πηγή: «Το Βιβλίο της Κουζίνας» και «Σπιτικά γλυκά για όλες τις εποχές», εκδόσεις Βιβλία Τερζόπουλος, medlabgr)