Τάι-τσι, η φιλοσοφία μιας πολεμικής τέχνης

yin-yang-symbol-variant_318-50138

Ακούγεται οξύμωρο. Από τη μία πλευρά ο σύγχρονος τρόπος ζωής που κάνουμε ικανοποιεί βασικές ανάγκες μας αλλά από την άλλη δημιουργεί παράγοντες που βλάπτουν σοβαρά την υγεία μας. Με βασικότερο παράγοντα τον άγχος και την έλλειψη συγκέντρωσης, δεν είναι τυχαίο που τεχνικές και συστήματα εκατοντάδων χρόνων όπως η γιόγκα, το κουν-φού ή το τάι-τσι έρχονται στην επικαιρότητα, προσφέροντας τη σοφία τους με χειροπιαστά οφέλη. Μπορεί για την ενδυνάμωση του σώματος να μην χρησιμοποιούν βάρη, με την εξάσκηση όμως παρατηρείται βελτίωση όχι μόνο στη μυϊκή δύναμη αλλά και σε όλους τους τομείς. Μία είναι η πιο σημαντική στις μέρες που διανύουμε; Λιγότερα αρνητικά συναισθήματα. Έρευνες επιβεβαιώνουν τα οφέλη του τάι-τσι στην ψυχολογία μας, όταν ασθενείς με κατάθλιψη που δεν ανταποκρίνονταν στη φαρμακευτική αγωγή όταν παρακολούθησαν μαθήματα για ένα χρονικό διάστημα τεσσάρων εβδομάδων, έδειξαν υψηλότερα ποσοστά ύφεσης και ήταν καλύτερα ακόμα τέσσερις μήνες μετά το τέλος της μελέτης.

«Το τάι-τσι Τσουάν, μεταφράζεται ως «η γροθιά του μεγάλου υπέρτατου», εξηγεί ο Πατρίκ Καραντινός, και έχει τη φιλοσοφική του βάση στον ταοϊσμό απ’ όπου πήρε τον όρο τάι-τσι. Το σήμα γιν γιανγκ είναι η απεικόνιση του τάι-τσι. Αυτό που συμβολίζει είναι τις δύο αντίθετες αλλά και αλληλοσυμπληρούμενες δυνάμεις-καταστάσεις που διέπουν το σύμπαν (αρσενικό-θηλυκό, μέρα-νύχτα, φως-σκοτάδι και ούτω καθεξής) όταν βρίσκονται σε αρμονία. Ασκούμενος λοιπόν κάποιος στο τάι-τσι Τσουάν βλέπει και μόνο από το όνομά της τέχνης, πως πρέπει να μάθει να εξισορροπεί αυτές τις δυο δυνάμεις μέσα του.
»Φυσικά απαιτούνται πολλά χρόνια εξάσκησης μέχρι να εδραιωθεί κανείς σε αυτό το επίπεδο αλλά τα οφέλη της εξάσκησης είναι πολλά και, όσο κάποιος ασκείται σωστά, τα δρέπει σχετικά γρήγορα. Η ουσία της εξάσκησης στο τάι-τσι, κατά την γνώμη και κατανόηση μου, έγκειται στο να γίνεις κύριος του νου σου. Τι εννοώ με αυτό; Θα δώσω τρία παραδείγματα:
1) Όταν ασκείσαι στο τάι-τσι λόγω της δύσκολης τεχνικής του αναγκάζεσαι, για να μπορέσεις να εκτελέσεις τις ασκήσεις σωστά, να αποβάλλεις κάθε περιττή σκέψη και να εστιάζεις στο σώμα σου. Βάζεις στην άκρη λοιπόν την λίστα με τα ψώνια, για να χρησιμοποιήσω ένα καθημερινό παράδειγμα, όποτε εμφανίζεται γιατί ασκείσαι. Άρα και αποκτάς δύναμη συγκέντρωσης και μαθαίνεις το σώμα σου να στέκει σωστά και να κινείται ενοποιημένα και χωρίς εντάσεις.
2) Όταν σώμα και νους δρουν εναρμονισμένοι, σιγά σιγά καταλαβαίνεις σε πόση ένταση βρίσκεσαι συνέχεια και αρχίζεις να αντιλαμβάνεσαι πως μπορείς να χαλαρώσεις. Μαθαίνεις να αφήνεις στην άκρη τη λίστα λοιπόν, όποτε ασκείσαι. Νομίζω πως όλοι μας πάσχουμε από έλλειψη χαλάρωσης άρα το να ασκείσαι στη χαλάρωση αποκτά ιδιαίτερη σημασία.
3) Όντας το σώμα και ο νους είναι σε χαλαρή κατάσταση ωστόσο με επίγνωση, αυτόματα αλλάζει η ποιότητα ζωής σου. Προσέχεις τα μικρά, καθημερινά πράγματα όπως το χαμόγελο του παιδιού σου, το ηλιοβασίλεμα, ένα αγριολούλουδο χωρίς να τα θεωρείς δεδομένα και αυτό τους δίνει άλλη αξία. Πόσο υπέροχη είναι αυτή η λίστα με τα ψώνια τελικά! Βρίσκεις ικανοποίηση με αυτά που έχεις και παύεις να ψάχνεις για την ευτυχία διότι την έχεις βρει, ήταν, είναι και θα είναι πάντα μέσα σου.

iSoul yoga (Λ.κηφισίας 190 & Άνδρου, Κηφισιά)

iSoul yoga (Λ.κηφισίας 190 & Άνδρου, Κηφισιά)

 

Ο Πάτρικ Καραντινός ασχολείται ενεργά με τις πολεμικές τέχνες πάνω από 20 χρόνια. Ασκείται στο Ταιτσι από το 2002 έχοντας συμμετάσχει και σε πολλά σεμινάρια με δασκάλους όπως οι Tang Tung Wing, Yin Yin, Wang Xiang και Chen Xsiaowang καθώς και σε πανελλήνια και διεθνή πρωταθλήματα με πολλές διακρίσεις. Όραμά του να κάνει τα οφέλη των παραδοσιακών πολεμικών τεχνών προσιτά σε όλους και να συμβάλλει στην καλυτέρευση της ποιότητας ζωής των συνανθρώπων του.
www.taichigreece.com info@taichigreece.com