Συμπληρώματα διατροφής, τα χρειαζόμαστε;

Όταν το 2012 συμπληρώθηκαν εκατό χρόνια από τη γέννηση του όρου «βιταμίνες», το Συμβούλιο για την Υπεύθυνη Διατροφή (Council for Responsible Nutrition) εξέδωσε τα «Οφέλη των Συμπληρωμάτων Διατροφής», μία διατριβή 115 σελίδων που αφορά το θέμα των συμπληρωμάτων διατροφής βασισμένη στην πιο πρόσφατη ιατρική βιβλιογραφία.  Με την επιστήμη της διατροφής και της διαιτολογίας να έχει αναπτυχθεί ιδιαίτερα τα τελευταία χρόνια λόγω των καινούριων (και όχι καλών) διατροφικών συνήθειων που έχουμε αποκτήσει με την παράλειψη γευμάτων, την ελλιπής τροφή ή το πρόχειρο και συνήθως ανθυγιεινό φαγητό εξαιτίας του σύγχρονου τρόπου ζωής που κάνουμε, τα συμπληρώματα διατροφής έρχονται για να συμπληρώσουν όπως λέει και το όνομα τους, τη μη ισορροπημένη διατροφή μας.

Τι είναι τα συμπληρώματα διατροφής;
Σύμφωνα με τον Εθνικό Οργανισμό Φαρμάκων, τα συμπληρώματα διατροφής είναι προϊόντα ένα ή περισσότερα θρεπτικά συστατικά όπως βιταμίνες, ανόργανα συστατικά, βότανα, αμινοξέα, μεταβολίτες, αποστάγματα των οποίων προορισμός είναι να συμπληρώνουν το ημερήσιο διαιτολόγιο του ανθρώπου όταν η διατροφή δεν είναι ισορροπημένη. Δεν ανήκουν στην κατηγορία των κοινών τροφών και δεν είναι φάρμακα σύμφωνα με τις ισχύουσες διατάξεις περί φαρμάκων, ούτε προϊόντα ειδικής διατροφής και δεν προορίζονται για ειδικές κατηγορίες ατόμων.
Με τη βιομηχανία των συμπληρωμάτων διατροφής να έχει εξελιχθεί σε μια επιχείρηση πολλών δισεκατομμυρίων, να υπάρχει αρκετή παραπληροφόρηση και ο συγκεκριμένος όρος να έχει υποστεί κατάχρηση, θα πρέπει να τονιστεί πως ένα συμπλήρωμα διατροφής δεν μπορεί να παρουσιάζεται ως συμβατική διατροφή που μπορεί να υποκαταστήσει ένα υγιεινό γεύμα και δεν υπάρχει κάποιο «μαγικό προϊόν» που αντιμετωπίζει τα προβλήματα υγείας. Τα συμπληρώματα διατροφής μπορεί να προάγουν την υγεία και να προλαμβάνουν ασθένειες αλλά καλό είναι να θυμόμαστε ότι, ό,τι εισάγουμε στο σώμα μας (ή δεν εισάγουμε), σε τακτική βάση μπορεί να έχει μακροχρόνιες συνέπειες στην υγεία και στην ευεξία μας.

Πότε να πάρω συμπλήρωμα διατροφής;
Από τη διατροφή μας, κανονικά, θα πρέπει να λαμβάνουμε όλα τα θρεπτικά συστατικά που χρειάζεται ο οργανισμός μας και οι καλές θρεπτικές επιλογές – για να ζούμε τη ζωή καλά – πρέπει να είναι ένας από τους στόχους μας. Ωστόσο, οι γρήγοροι και απαιτητικοί ρυθμοί και ο πολυάσχολος τρόπος ζωής  που έχουμε, επηρεάζουν πολύ το πώς τρώμε και τι τρώμε. Επιπλέον, υπάρχουν κάποιες κατηγορίες ανθρώπων όπως οι έγκυες, οι αθλητές, οι ηλικιωμένοι, οι χορτοφάγοι, οι καπνιστές, όσοι ακολουθούν ορισμένες δίαιτες κα,  που χρειάζονται τα συμπληρώματα διατροφής για να καλύψουν τις διατροφικές τους ανάγκες, να ενισχύσουν τον οργανισμό και να διασφαλίσουν τη σωστή λειτουργία του. Τα συμπληρώματα διατροφής μας βοηθούν να βελτιώσουν την υγεία μας. Το πιο σωστό και ασφαλές είναι να συμβουλευτείτε το γιατρό ή το διατροφολόγο σας για να σας πει αν είναι απαραίτητο, τι να πάρετε και για πόσο διάστημα πρέπει να λάβετε ένα συμπλήρωμα διατροφής. Να διαβάζετε πάντα τις πληροφορίες που δίνονται και να ακολουθείτε τις οδηγίες λήψης.

Echinacea & Vitamin C από την Eviol
Επειδή μετακινούμαι πολύ έξω λόγω της δουλειάς που κάνω, είναι το δικό μου συμπλήρωμα διατροφής για το χειμώνα, για την πρόληψη και αντιμετώπιση των «επιθέσεων» του χειμώνα. Οι λόγοι είναι δύο.  Δεν μου αρέσει η εχινάκεια ως βότανο να την πίνω σαν ρόφημα και τα πορτοκάλια λόγο της οξύτητας μου προκαλούν ενόχληση. Προσφέρει διπλή προστασία και τόνωση της άμυνας του οργανισμού και ενισχύει τη φυσιολογική λειτουργία του ανοσοποιητικού συστήματος.

 

(πηγή: health.in.gr, bionews, internet)