Πώς να εντάξετε την άσκηση ξανά στην καθημερινότητα σας

Μία ότι κάνει ζέστη, μία ότι είσαστε σε διακοπές, υπάρχουν πολλές δικαιολογίες για να σταματήσετε να γυμνάζεστε. Και καλά κάνατε. Το καλοκαίρι είναι κολύμπι στη θάλασσα και διακοπές από το συνηθισμένο πρόγραμμα άσκησης χρειάζεται να κάνει και το σώμα σας. Τώρα όμως νέα εποχή έρχεται. Και μαζί με αυτή νέα σχέδια και προγράμματα. Ένα από αυτά είναι να ξανά ξεκινήσετε την άσκηση. Όπως τα παιδιά αγοράζουν καινούρια τετράδια και μολύβια, αγοράστε και εσείς ένα καινούριο κολάν. Και επιμείνετε στην απόφαση σας. Πως θα διατηρήσετε το κίνητρο σας;
1. Δείτε την άσκηση σαν ένα ραντεβού.
Κανονίστε πότε μπορείτε, τον χρόνο που διαθέτετε και ενσωματώστε την στο εβδομαδιαίο πρόγραμμα σας ώστε να έχετε το χρόνο. Γιατί στην πραγματικότητα χρόνος πάντα υπάρχει, απλά αφιερώνουμε το χρόνο μας σε άλλες προτεραιότητες.
2. Επιλέξτε τη δραστηριότητα που σας αρέσει.
Είναι πολύ σημαντικό στη ψυχολογική σας διάθεση γιατί θα κάνετε την άσκηση με μεγαλύτερη χαρά και δεν θα βλέπετε την ώρα γυμναστικής ως καταναγκαστικό έργο.
3. Δοκιμάστε κάτι νέο.
Αν νιώθετε ότι θέλετε μία ανανέωση, ίσως έχει έρθει ο καιρός να δοκιμάσετε κάτι καινούριο. Μη βάζετε όρια σε νέες εμπειρίες!
4. Βρείτε το σύμμαχο σας.
Μπορεί να είναι η κολλητή σου, ο συναθλητής σου στο άθλημα που κάνετε μαζί ή ένας προσωπικός γυμναστής που θα σας ενθαρρύνει, θα σας βοηθήσει να κάνετε περισσότερα και για περισσότερο διάστημα.
5. Μην υπερβάλλετε.
Έχω πολλά παραδείγματα που αρχίζουν με ζήλο και μετά τα παρατάνε. Ως δασκάλα πιλάτες και γιόγκα προτιμώ την άσκηση να είναι έως μέτριας έντασης για τους λόγους ότι δεν επιβαρύνετε το σώμα σας, το προστατεύετε από τραυματισμούς, αισθάνεστε μεγαλύτερη ενέργεια και λιγότερη κόπωση.
6. Θέστε κάποιους στόχους.
Μπορείτε να θέλετε να ενδυναμώσετε, να αυξήσετε την αντοχή σας, να βελτιώσετε την ευκαμψία και την ελαστικότητα σας, να χάσετε βάρος (θα πρέπει να συνδυάσετε την άσκηση με τη διατροφή) ή απλώς να νιώσετε καλύτερα.
7. Ανακαλύψτε τα προσωπικά σας κίνητρα.
Από το να καταπολεμήσετε το άγχος, να αισθανθείτε πιο ενεργητικοί ή να αποκτήσετε ένα πιο υγιεινό τρόπο ζωής, βρείτε τα σωστά κίνητρα που θα σας εμπνεύσουν θετικά και θα συμβάλλουν να επιμείνετε περισσότερο.
8. Υπομείνετε τις δύσκολες στιγμές.
Θα υπάρχουν μέρες που δεν θα έχετε καθόλου όρεξη και η ψυχική σας διάθεση θα είναι πεσμένη. Άλλες πάλι μπορεί να έχετε φόρτο εργασίας ή διάφορες πιέσεις και το τελευταίο πράγμα που θα θέλατε να κάνετε είναι γυμναστική. Αυτές όμως τις στιγμές και τις περιόδους είναι που τη χρειάζεστε περισσότερο! Για να ξεφύγετε από το στρες, να χαλαρώσετε και να βρείτε τη χαμένη σας ενέργεια.
9. Θυμηθείτε τα οφέλη της άσκησης.
Σωματικά, ψυχολογικά και πνευματικά η άσκηση βελτιώνει όχι μόνο την εμφάνιση και τη φυσική σας κατάσταση αλλά και την υγεία, τη διάθεση και συνολικά τη ζωή σας.
10. Να θυμάστε το λόγο που ξεκινήσατε
Από το φόρεμα που δεν σας έκανε μέχρι τις αλλαγές στο σώμα σας που είδατε, θυμηθείτε ποιος ήταν ο αρχικός λόγος που σας έκανε να ξεκινήσατε να γυμνάζεστε και ρωτήστε τον εαυτό σας και εάν αξίζει να ξανά ξεκινήσετε.