Πόσα πράγματα χρειάζεστε για να είσαστε ευτυχισμένοι;

Είναι ακόμα ένα από αυτά τα υπέροχα ηλιοβασιλέματα με τα πορφυρά χρώματα που βάφεται ο ουρανός στον Ινδικό Ωκεανό. Κάθομαι στην παραλία και χάνομαι να βλέπω τον ήλιο να αλλάζει χρώματα καθώς δύει, όχι ακριβώς στη θάλασσα, όπως εδώ στη χώρα μας, αλλά λίγο πριν την ακουμπήσει. Είναι από τις πιο ωραίες εικόνες που μαζί με άλλες έχουν καταγραφεί στη φωτογραφική μηχανή, στο κινητό, στη μνήμη μου. Νιώθω ήρεμη, νιώθω καλά, νιώθω ευγνωμοσύνη για όλα όσα έχω. Όλα; Εξαρτάται, πόσο εκτιμάμε και αξιολογούμε τη ζωή σαν σύνολο και όχι σαν μεμονωμένες συνθήκες ή περιστάσεις.
Η ζωή εδώ στην Γκόα είναι απλή, πολύ απλή θα έλεγα, λίγα πράγματα χρειάζεσαι που σε κάνει να αναρωτιέσαι: αν αποκτήσουμε περισσότερα, θα είμαστε καλύτερα; Και ναι και όχι. Ναι, γιατί θα έχουν ικανοποιηθεί συγκεκριμένες και κάποιες πιο αφηρημένες σε έννοια, ανάγκες μας. Ανάγκη φαγητού, κατοικίας, ρουχισμού, υγείας, εκπαίδευσης, εργασίας, ασφάλειας, διασκέδασης, αξίας, αποδοχής, ελευθερίας, δικαιοσύνης, ισότητας, φιλίας, συντροφικότητας, αγάπης. Όχι, γιατί είναι σχεδόν αδύνατο να ικανοποιήσουμε όλες τις επιθυμίες μας. Ζούμε σε μία εποχή που συνεχώς εξελίσσεται ιατρικά, επιστημονικά, τεχνολογικά. Και σαν γενιά θεωρούμαστε η πιο υγιέστερη και η πιο μακρόβια και ενώ θα έπρεπε για όλους τους παραπάνω λόγους να είμαστε πιο ευτυχισμένοι για κάποιους λόγους, δεν είμαστε. Από τι λοιπόν δεν εξαρτάται η ευτυχία μας;
Υπάρχουν πολλοί «σύντομοι δρόμοι» ευχαρίστησης που μας κάνουν να αισθανθούμε καλά και ευτυχισμένοι. Τι είναι όμως αυτό που θα σας δώσει το αίσθημα και την ικανοποίηση ότι ζείτε τη ζωή καλά; Ο Νίτσε είχε πει για την ευτυχία ότι «από τότε που κουράστηκα να γυρεύω, έμαθα να βρίσκω. Από τότε που κάποιος άνεμος μου εναντιώθηκε, ταξιδεύω με όλους τους ανέμους». Δεν είναι τόσο πόσα πράγματα χρειαζόμαστε για να είμαστε ευτυχισμένοι ή που να αναζητήσουμε την ευτυχία, όσο να προσθέσουμε στην καθημερινή ζωή μας αυτά τα θετικά συναισθήματα όπως είναι η χαρά, η ευγνωμοσύνη, η γαλήνη, η ικανοποίηση, το ενδιαφέρον, η ελπίδα, η περηφάνια, η έμπνευση, η καλοσύνη, το δέος που θα κάνουν την ζωή μας να είναι καλύτερη. Και κάτι άλλο ακόμα. Να αποφεύγουμε να αξιολογούμε και να συγκρίνουμε τη ζωή μας με βάση ένα μόνο κριτήριο. Γιατί από δω ξεκινούν πολλά προβλήματα.