Ντομάτα, η πρωταγωνίστρια του καλοκαιριού

homegrown-tomatoes-basket
Ντομάτα ή τομάτα, φρούτο από βοτανικής άποψης και λαχανικό με βάση τη δικαστική απόφαση του Ανωτάτου Δικαστηρίου των Ηνωμένων Πολιτειών το 1893, φημίζεται όχι μόνο για τη γεύση της αλλά και για την διατροφική της υπεροχή. Οι ντομάτες αποτελούν τη μοναδική πλούσια επιλογή λυκοπενίου, μία φυτοχημική ουσία που εντοπίζεται μόνο στους φυτικούς οργανισμούς η οποία προσδίδει το κόκκινο χρώμα και θεωρείται ότι είναι ένα από τα πιο ισχυρά αντιοξειδωτικά καθώς ο βασικός ρόλος του είναι η εξουδετέρωση των βλαβερών ελεύθερων ριζών και η διασφάλιση της καλύτερης λειτουργίας των κυττάρων. Μελέτες που έχουν δημοσιευτεί στο επιστημονικό περιοδικό «Cancer Epidemiology Biomarkers and Prevention» (Επιδημιολογία Βιοχημικών Δεικτών και Αντιμετώπισης Καρκίνου), επιβεβαιώνουν ότι η κατανάλωση ντομάτας, και ειδικότερα της μαγειρεμένης, παρέχει αυξημένη προστασία έναντι του καρκίνου του προστάτη. Επιπλέον, χάρη στο κάλιο, στη βιταμίνη Β6, στη νιασίνη και στο φυλλικό οξύ που περιέχει, μειώνει τη χοληστερίνη και την αρτηριακή πίεση, καταπολεμάει τις καρδιακές παθήσεις, αποτρέπει το διαβήτη και το άσθμα, προστατεύει την επιδερμίδα από ερύθημα και έχει ευεργετικές επιδράσεις στην όραση. (Θα πρέπει ωστόσο να καταναλώνονται με προσοχή από άτομα που έχουν υψηλό ουρικό οξύ και ευερέθιστο έντερο).
Τώρα το καλοκαίρι πρωταγωνιστεί στη μαγειρική. Τα διάφορα είδη της επιτρέπουν να συνδυαστεί, να φτιαχτεί και να μαγειρευτεί με πολλούς τρόπους. Αν και δεν αγαπώ ιδιαίτερα τις σούπες, λατρεύω το Γκασπάτσο. Την παγωμένη σούπα από την Ισπανία. Αρχικά ήταν μία χωριάτικη σούπα που χρησιμοποιούσε τρία βασικά υλικά που εκτιμούν ιδιαίτερα εκεί. Το λάδι, το νερό και το ψωμί – και προσέθεταν τα υλικά που είχαν διαθέσιμα. Η παρακάτω συνταγή είναι από το βιβλίο «Γεύσεις Μεσογείου» εκδόσεις Βιβλία Τερζόπουλος.
GP_0037_Chilled-Roasted-Tomato-Soup-With-Lime-Pesto-Salsa
Υλικά για 6 άτομα:
1 μεγάλο γλυκό κρεμμύδι, ψιλοκομμένο
1 ½ κουταλάκι ζάχαρη
4 κουταλιές ξίδι από λευκό κρασί
1 μεγάλη κόκκινη πιπεριά, ξεφλουδισμένη και χοντροκομμένη
1 μεγάλη πράσινη πιπεριά, ξεφλουδισμένη και χοντροκομμένη
3 φέτες χωριάτικο ψωμί με κόρα
3 σκελίδες σκόρδο, λιωμένες
2 ½ κιλά ώριμες ντομάτες, ξεφλουδισμένες
1 αγγούρι (12εκ), ξεφλουδισμένο και χοντροκομμένο
6 κουταλιές έξτρα παρθένο ελαιόλαδο
ψιλό θαλασσινό αλάτι
μια πρέζα σάλτσα ταμπάσκο (προαιρετικά)
πάγο (προαιρετικά)

για γαρνίρισμα:
αγγούρι (6εκ) με τη φλούδα ψιλοκομμένο
ψωμάκια κρουτόν (1εκ), σωταρισμένα σε ελαιόλαδο αρωματισμένα με σκόρδο
2 ώριμες ντομάτες ψιλοκομμένες

Βάζετε ¼ από το κρεμμύδι σε μικρό μπωλ και προσθέτετε ¼ κουταλάκι ζάχαρη, ½ κουταλάκι ξίδι και 3 κουταλιές κρύο νερό, και τα αφήνετε κατά μέρος. Φυλάτε ¼ από την κόκκινη και πράσινη πιπεριά και τα βάζετε σε μικρό μπωλ. Θα σερβιριστούν στο τέλος ως γαρνιτούρα.
Για τις άλλες γαρνιτούρες, βάζετε σε μικρά μπωλ το αγγούρι με τη φλούδα του, τα κρουτόν και τις ντομάτες, και τα αφήνετε κατά μέρος.
Για το γκασπάτσο, βάζετε το ψωμί, το σκόρδο και την υπόλοιπη ζάχαρη σε πιάτο, πασπαλίζετε με το υπόλοιπο ξίδι, ρίχνετε 250γρ κρύο νερό και τα αφήνετε να μουλιάσουν.
Κόβετε τις ξεφλουδισμένες ντομάτες στη μέση και αφαιρείτε το σκληρό μέρος. Βάζετε σουρωτήρι πάνω από μπωλ και ξεσποριάζετε τις ντομάτες. Πιέζετε βγάλουν όλους τους χυμούς τους. βάζετε τους χυμούς σε μπλέντερ και πετάτε τους σπόρους. Προσθέτετε το μουλιασμένο ψωμί και τις μισές ντομάτες. Λιώνετε ώσπου να γίνει το μείγμα λείο και το αδειάζετε σε μπωλ. Βάζετε τις υπόλοιπες ντομάτες, το υπόλοιπο κρεμμύδι και 100γρ παγωμένο νερό στο μπλέντερ. Δουλεύετε διακεκομμένα ώστε το μείγμα να βγει χοντροκομμένο και το αδειάζετε σε μπωλ.
Βάζετε τις υπόλοιπες πιπεριές, το χοντροκομμένο αγγούρι, το ελαιόλαδο, αλάτι και 150γρ παγωμένο νερό στο μπλέντερ και δουλεύετε διακεκομμένα. Τα προσθέτετε στο μπωλ και ρίχνετε το ταμπάσκο (προαιρετικά). Το βάζετε στο ψυγείο για 2 ώρες.
Αν θέλετε, προσθέτετε πάγο, σερβίρετε τη σούπα με θρυμματισμένο πάγο. Βάζετε τα μπωλ με τις γαρνιτούρες στο τραπέζι για να πασπαλίσουν οι συνδαιτυμόνες πάνω από το γκασπάτσο.

(πηγή: περιοδικό vita, ιντερνέτ)