Λαχανικά ψητά στο φούρνο, η πιο απλή προσέγγιση

 

Λαχανικά ψημένα στο φούρνο έχουν γίνει ένα από τα αγαπημένα μου πιάτα για όλες τις εποχές. Μπορούν να σερβιριστούν μόνα τους ή να συνοδεύουν όμορφα άλλα πιάτα. Αυτό που αλλάζει είναι το είδος των λαχανικών που θα επιλέξω, ανάλογα με την εποχή. Το καλοκαίρι είναι η εποχή της ντομάτας, των μικρών κολοκυθιών και της μελιτζάνας, ο χειμώνας είναι περισσότερος για πατάτες και γλυκοπατάτες, καρότα και μεγάλα κολοκύθια.
Το ψήσιμο των λαχανικών στο φούρνο είναι από τις πιο απλές διαδικασίες για να μαγειρέψετε τα λαχανικά και να φτιάξετε νόστιμα και υγιεινά πιάτα. Εκτός από τις πατάτες και τις ρίζες, τις μελιτζάνες και τα κολοκυθάκια, οι πιπεριές, τα κρεμμύδια και τα μαραθόριζα ψήνονται στον φούρνο πολύ καλά. Τα κόβετε σε μεγάλα κομμάτια ή σε φέτες και χωρίς γαρνιτούρες αποκτούν μια απαλή αλλά και συμπυκνωμένη γεύση. Τα φυσικά σάκχαρα στην επιφάνεια τους, τους δίνουν μία τραγανή υφή. Τα βάζετε στο ταψί, τα περιχύνετε με ελαιόλαδο, πασπαλίζετε με αλάτι και πιπέρι, προσθέτετε ψιλοκομμένο δεντρολίβανο, θυμάρι και σκόρδο, αν σας αρέσει και τα βάζετε στο φούρνο για 40-60 λεπτά, ανακατεύοντας τακτικά. Το μυστικό είναι να ψηθούν σκεπασμένα για να κρατήσουν την υγρασία τους και να μην στεγνώσουν.

(πηγή: «Λαχανικά» από τη σειρά Καλή Κουζίνα, εκδόσεις Τερζόπουλος)