Η μαγεία του τσαγιού

Ώρα για τσάι ή tea time λέμε για να περιγράψουμε την πιο βρετανική ίσως απογευματινή συνήθεια ταυτισμένη με την αριστοκρατικότητα, οπού εκλεκτές ποικιλίες τσαγιού σερβιριζόντουσαν συνοδευμένες με γλυκίσματα ή αλμυρά σνακ.
Το τσάι είναι το πιο διαδεδομένο ρόφημα και το πιο δημοφιλές στον κόσμο μετά το νερό. Η ονομασία και η προέλευση είναι κινέζικη. Η ιστορία λέει ότι ανακαλύφθηκε το 2737 π.Χ. από τον αυτοκράτορας Σεν Νουνγκ κατά τη διάρκεια ενός ταξιδιού στην αυτοκρατορία του. Ο θρύλος λέει πως, την ώρα που έβραζε νερό, ένα ρεύμα παρέσυρε φύλλα από κάποιο γειτονικό θάμνο και αυτά κατέληξαν στο ξεσκέπαστο τσουκάλι. Πριν προλάβει κανείς να αντιδράσει, τα φύλλα άρχισαν να βράζουν και να χρωματίζουν το νερό. Ο Σεν Νουνγκ μύρισε το γλυκό άρωμα και δοκίμασε το πρώτο τσάι. Οι Πορτογάλοι έφεραν το 1610 το τσάι στην Ευρώπη για λογαριασμό των Ολλανδών. Λίγο αργότερα, οι Ολλανδοί ξεκίνησαν μαζική εισαγωγή τσαγιού. Ως νέα μόδα με φανατικούς οπαδούς, το τσάι τα πρώτα χρόνια ήταν πανάκριβο. Μετά το 1675 η τιμή του έπεσε σε λογικά πλαίσια, και το τσάι από την Ολλανδία πέρασε στη Γαλλία και από εκεί στην υπόλοιπη Ευρώπη. Το πράσινο τσάι είναι το πιο διαδεδομένο στην ανατολική Ασία. Το μαύρο τσάι είναι ο πιο διαδεδομένος τύπος τσαγιού που καταναλώνεται στις δυτικές χώρες. Υπάρχει το άσπρο τσάι, στην Ελλάδα βρίσκουμε το τσάι του βουνού, στην Ινδία το μασάλα, κυκλοφορεί σε διάφορες ποικιλίες ανάλογα με την επεξεργασία που επιδέχεται και σε πολλές γεύσεις.

Εκτός από τη γευστική απόλαυση, ένα φλιτζάνι τσάι έχει ευεργετικές συνέπειες στη λειτουργία του οργανισμού μας, οι οποίες οφείλονται στις αντιοξειδωτικές ιδιότητες του, λόγω πολυφαινόλων. Οι πολυφαινόλες δεσμεύουν τις ελεύθερες ρίζες του οξυγόνου οι οποίες αποτελούν έναν από τους κύριους μηχανισμούς άμυνας του οργανισμού μας στις μικροβιακές λοιμώξεις.
-Δύο φλιτζάνια τσάι έχουν ισότιμη αντιοξειδωτική δράση με τέσσερα μήλα, πέντε κρεμμύδια και επτά πορτοκάλια.
-Επιστημονικές μελέτες έχουν δείξει ότι τα αντιοξειδωτικά του τσαγιού είναι έως και τέσσερις φορές πιο δραστικά από της βιταμίνης C και της βιταμίνης Ε και απορροφώνται πιο εύκολα από τον γαστρεντερικό σωλήνα. Αυξάνεται επίσηε η αντιοξειδωτική δυνατότητα του αίματος μετά τη λήψη τσαγιού.
-Πίνοντας ένα ή περισσότερα φλιτζάνια τσάι την ημέρα μπορούμε να μειώσουμε τον κίνδυνο καρδιακής προσβολής. Το τσάι περιέχει φυσικές ενώσεις που ονομάζονται φλαβονοειδή οι οποίες μπορούν να αδρανοποιήσουν τις βλαβερές χημικές ουσίες που καταστρέφουν τα κύτταρα και οδηγούν σε καρδιακές προσβολές, εγκεφαλικά και καρκίνο.
– Αν θέλετε να αποκτήσετε παιδί, ερευνητές υποστηρίζουν ότι το τσάι διπλασιάζει τις πιθανότητες σύλληψης, αρκεί να πίνετε περισσότερο από ένα φλιτζάνι τσάι την ημέρα. Φαίνεται ότι δύο τύποι χημικών ουσιών που περιέχει –η ξανθίνη και η πολυθενόλη-εξασφαλίζουν τις καλύτερες προϋποθέσεις για την ανάπτυξη ωαρίων και εμβρύων.

Tip: δεν έχει σημασία πώς πίνουμε το τσάι (με ζάχαρη, γάλα ή λεμόνι) αρκεί να το αφήνουμε να μείνει στο ζεστό νερό όσο χρειάζεται ώστε να εξαχθούν οι φυτικές αντιοξειδωτικές ουσίες του. Έχει βρεθεί ότι το 85% της αντιοξειδωτικής του ικανότητας αποδίδεται στα πρώτα πέντε λεπτά. Αφήστε, λοιπόν, να περάσουν πέντε λεπτά πριν το σουρώσετε και το πιείτε.

Χριστουγεννιάτικο Τσάι

Ένα απολαυστικό μίγμα βοτάνων, φρούτων και τσαγιού. Φτιαγμένο από τσάι Κεϋλάνης ή μαύρο και πορτοκάλι. Μία μικρή δόση κανέλας και γαρύφαλλο συμπληρώνουν τη γεύση για αληθινή μυρωδιά Χριστουγέννων.
Στο τσαγιερό, που το έχουμε γεμίσει με τέσσερα φλιτζάνια τσαγιού νερό, βάζουμε τέσσερις κουταλιές του γλυκού τσάι Κεϋλάνης ή μαύρο και προσθέτουμε έξι με δέκα μοσχοκάρφια, δύο με τρία ξύλα κανέλα και δύο με τρεις ροδέλες φλούδες πορτοκαλιού. Βράζουμε όλα μαζί τα υλικά για 5 περίπου λεπτά από την ώρα που το νερό αρχίζει να βράζει. Αφήνουμε λίγο να καταλαγιάσει και σερβίρουμε για να απολαύσουμε ένα εύγευστο ρόφημα που θα κάνει όλο το σπίτι να μοσχοβολάει!