Γυρνώντας το χρόνο πίσω

ulthera-face-neck
Μπορούμε με το πέρασμα του χρόνου να δείχνουμε νεότερες αντιστρέφοντας τα σημάδια της γήρανσης που πλέον είναι εμφανή στο πρόσωπο μας; Σύμφωνα με τους ερευνητές η γήρανση του ανθρώπου οφείλεται στη χρόνια φλεγμονή που προκαλείται από βλάβη στο DNA των λιποκυττάρων. Η διατροφή και ο τρόπος ζωής που κάνουμε παίζουν σημαντικό ρόλο στη μετρίαση ων φλεγμονών, είτε αυτές είναι ορατές ή αόρατες. Αν και η γήρανση είναι μονόδρομος, μπορούμε να την επιβραδύνουμε. Μεγάλο μέρος εξαρτάται από μας και τη δέσμευση προς τον εαυτό μας. Σύμμαχο όμως έχουμε και την επιστήμη της ομορφιάς. Νέες θεραπείες έρχονται στο προσκήνιο, σχεδιασμένες να μας χαρίσουν μία νεανικότερη εμφάνιση, με τις ελάχιστες δυνατές παρενέργειες. Μια από αυτές είναι η θεραπεία Ultherapy, η οποία με τη δύναμη των υπερήχων, με ασφαλή τρόπο και αποτελεσματικά, υπόσχεται αποτελέσματα αντίστοιχα με αυτά του λίφτινγκ στο πρόσωπο, χωρίς όμως τις τομές και τις ουλές.

Μέχρι τώρα η χαλάρωση αντιμετωπιζόταν στο χειρουργείο. Τώρα αντιμετωπίζεται ανώδυνα στο ιατρείο. «Πρόκειται για μια επαναστατική τεχνολογία», εξηγεί ο πλαστικός χειρουργός Απόστολος Γαϊτάνης. «Το σύστημα Ultherapy είναι μια μη επεμβατική αισθητική δερματολογική θεραπεία για τη χαλάρωση και την τόνωση του δέρματος. Στηρίζεται στη χρήση υπερήχων, μ’ επικεντρωμένη ενέργεια που εστιάζουν επιλεκτικά και με απόλυτη ακρίβεια στο βαθύ υποστηρικτικό ιστό του δέρματος, στις προβληματικές περιοχές και σε πολλαπλά επίπεδα, επιτυγχάνοντας ένα τρισδιάστατο, φυσικό και σταδιακό «χτίσιμο» του προσώπου (περίγραμμα, λαιμό, μάτια). Είναι η μόνη μη επεμβατική θεραπεία που λαμβάνει έγκριση τόσο από αμερικανικούς όσο και από ευρωπαϊκούς οργανισμούς (πιστοποιήσεις FDA και CE)».
Πώς λειτουργεί;
Η χαλάρωση του δέρματος οφείλεται κυρίως στην έλλειψη του κολλαγόνου που έρχεται με το πέρασμα του χρόνου. Οι στοχευμένοι υπέρηχοι (micro focused ultrasound) που χρησιμοποιεί το Ultherapy δημιουργούν θερμότητα στο βάθος του δέρματος, και πιο συγκεκριμένα στον υποδόριο ιστό. Με την θερμότητα ενδυναμώνεται το υπάρχον κολλαγόνο και συγχρόνως παράγεται καινούργιο. Καθώς παράγεται νέο κολλαγόνο, οι μύες και το δέρμα αρχίζουν να τονώνονται και να σφίγγουν.
Πόσες θεραπείες χρειάζονται;
Για τους περισσότερους ασθενείς πρόκειται για μία και μοναδική θεραπεία. Ωστόσο μπορεί να γίνει και δύο φορές σε περιπτώσεις μεγάλου βαθμού χαλάρωσης όπου μία συνεδρία ίσως δεν φέρει το επιθυμητό αποτέλεσμα.
Πόσο διαρκεί μια θεραπεία Ultherapy;
Η διάρκεια της θεραπείας θα εξαρτηθεί από την περιοχή που αντιμετωπίζεται το πρόβλημα και το εξατομικευμένο σχέδιο θεραπείας. Σε πρόσωπο και λαιμό η διαδικασία συνήθως διαρκεί περίπου 60-90 λεπτά.
Υπάρχουν οποιεσδήποτε παρενέργειες;
Οι πιθανές παρενέργειες που μπορεί να υπάρξουν αμέσως μετά την θεραπεία είναι συνήθως ένα ελαφρύ κοκκίνισμα της περιοχής, το οποίο είναι προσωρινό και εξαφανίζεται μέσα σε λίγες ώρες.
Πότε θα δω αποτελέσματα και πόσο καιρό διαρκούν;
Θα δείτε κάποια μικρή σύσφιξη και τόνωση στην περιοχή την ίδια μέρα της εφαρμογής, αλλά στη συνέχεια, δεδομένου ότι αυξάνεται το νέο κολλαγόνο σταδιακά, θα παρατηρήσετε τα κύρια αποτελέσματα στον τρίτο μήνα και ύστερα. Στην πραγματικότητα, θα παρατηρήσετε αισθητή βελτίωση τους επόμενους 3 με 6 μήνες μετά την εφαρμογή. Πρόκειται για μια εντυπωσιακή φυσική σταδιακή αλλαγή που μπορεί να διατηρήσει την νεανική όψη στο πρόσωπό σας έως και τρία χρόνια. Δεδομένου ότι η διαδικασία παραγωγής κολλαγόνου εξαρτάται από τον οργανισμό μας, η διάρκεια του αποτελέσματος είναι διαφορετική από άτομο σε άτομο. Η θεραπεία ενισχύει την παραγωγή νέου κολλαγόνου στο εσωτερικό, αλλά η φυσική διαδικασία γήρανσης είναι αυτή που θα υπαγορεύει για πόσο καιρό τα αποτελέσματα θα παραμείνουν εμφανή στην εξωτερική σας εμφάνιση.
Θα χρειαστεί να απέχω από επαγγελματικές δραστηριότητες;
Μπορείτε να συνεχίσετε την υπόλοιπη ημέρας σας ως συνήθως και να κάνετε όλες τις συνήθεις δραστηριότητές σας μετά την θεραπεία. Να επιστρέψετε στην εργασία, να βγείτε για φαγητό, να πάτε στο γυμναστήριο.
Πόσο κοστίζει μια διαδικασία Ultherapy;
Το κόστος της θεραπείας Ultherapy εξαρτάται ανάλογα με την περιοχή που εφαρμόζεται. Κατά κύριο λόγο το κόστος της θεραπείας εξαρτάται από τους παλμούς των υπερήχων που χρησιμοποιούνται κατά την διάρκεια της θεραπείας, όσο μεγαλύτερη είναι η έκταση της περιοχής τόσοι περισσότεροι παλμοί υπερήχων.

Ο πλαστικός χειρουργός Απόστολος Γαϊτάνης, MD CCST, είναι μέλος της Ελληνικής Εταιρείας Πλαστικής Χειρουργικής & της Διεθνούς Ένωσης Πλαστικών Χειρουργών ISAPS. Συνεργάτης του Ιατρικού Κέντρου Αθηνών & του Ιατρικού Διαβαλκανικού Θεσσαλονίκης.
(ιατρεία: Αθήνα, Βασ. Σοφίας 48, τηλ: 210-7222070, Κηφισιά, Ηρώδου Αττικού & Μενάνδρου 1, Θεσσαλονίκη, Ιατρικό Διαβαλκανικό Θεσσαλονίκης) www.agaitanis.gr