Γυναίκες στην Επιστήμη, οι αφανείς πρωταγωνίστριες

 

File 1-12-16 - 4 43 07 μ.μ.

Γνωρίζετε ότι οι γυναίκες αντιστοιχούν μόλις στο 30% των ερευνητών παγκοσμίως; Αν και υπάρχουν πολλοί λόγοι που συντελούν, τα στερεότυπα παραμένουν από τους σοβαρότερους φραγμούς στο θέμα της ισορροπίας των δύο φύλων στην επιστήμη. Με το μήνυμα «Ο κόσμος χρειάζεται την επιστήμη, η επιστήμη χρειάζεται τις γυναίκες» του διεθνές προγράμματος κοινωνικής ευθύνης «L’ Oréal-Unesco για τις Γυναίκες στην Επιστήμη», εδώ και 18 χρόνια η L’ Oréal σε συνεργασία με την  Unesco τιμάει την επιστημονική αριστεία και δίνει προοπτική ερευνητικής καριέρας σε νέες γυναίκες. Στην Ελλάδα πραγματοποιούνται για ένατη συνεχή χρονιά και προσκεκλημένη κάθε χρόνο στην τελετή, κάθε φορά που παρακολουθώ  τις ομιλίες των βραβευμένων γυναικών που μιλούν για το όνειρο τους που έχει γίνει πρόκληση, έργο και στόχος ζωής ανεξάρτητα από τα εμπόδια και τις δυσκολίες, μου αφήνει την ίδια συγκίνηση και χαρά. Φέτος, οι τρεις διακεκριμένες ερευνήτριες είναι η Δρ. Καλλιόπη Δασύρα, Μεταδιδακτορική Ερευνήτρια Αστροφυσικής του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών, η Δρ. Ελένη Ευθυμιάδου, Επίκουρος Καθηγήτρια Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών, τμήματος Χημείας, τομέα Ανόργανης με ειδίκευση στη Βιοανόργανη Χημεία, Ινστιτούτο Νανοεπιστήμης και Νανοτεχνολογίας Ε.Κ.Ε.Φ.Ε Δημόκριτος και η Δρ. Μαρία Μπραουδάκη, Μεταδιδακτορική Ερευνήτρια Μοριακής Βιολογίας και Γενετικής, Ιατρική Σχολή, Εθνικό και Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών.

File 1-12-16 - 4 44 07 μ.μ.

Η έρευνα αποτελεί την κινητήρια δύναμη για την πρόοδο και όπως τόνισε η κα Αικατερίνη Τζιτζικώστα, Πρόεδρος της Ελληνικής Εθνικής Επιτροπής για την Unesco «η ικανότητα των νέων ανθρώπων να εξερευνούν το άγνωστο αποτελεί το δυναμικό κεφάλαιο των μελλοντικών γενιών και οι βραβευμένες αποτελούν έξοχα πρότυπα για μία νέα γενιά γυναικών επιστημόνων που θα παίξει ρόλο στην προαγωγή της επιστήμης και θα βελτιώσει την επιρροή των γυναικών στη επιστήμη». Αξίζει να σημειωθεί, ότι από το 1998 που θεσμοθετήθηκαν τα βραβεία έχουν βραβευτεί περισσότερες από 2.500 ερευνήτριες σε περισσότερες από 112 χώρες και μάλιστα δύο γυναίκες, η Ελίζαμπεθ Μπλακμπερν και η Άντα Γιόναθ, ένα χρόνο μετά την  βράβευση τους, έλαβαν τη βραβείο Νόμπελ.

File 1-12-16 - 5 13 52 μ.μ.

Στην Ελλάδα, μέχρι σήμερα,  έχουν τιμηθεί 26 Ελληνίδες ερευνήτριες και σύμφωνα με την προκήρυξη οι ελληνίδες επιστήμονες είναι ηλικίας μέχρι 38 ετών, κατέχουν διδακτορικό δίπλωμα και ασχολούνται με την επιστημονική έρευνα στον τομέα των Βιοεπιστημών ή των Φυσικών Επιστημών και δραστηριοποιούνται σε πανεπιστήμια ή ερευνητικά ιδρύματα της χώρας μας. Τα «Ελληνικά βραβεία 2016 L’ Oréal-Unesco για τις Γυναίκες στην Επιστήμη» έχουν και έναν επιπλέον σκοπό. «Σε μία περίοδο που οι νέοι επιστήμονες μεταναστεύουν στο εξωτερικό, έρχονται να ενισχύουν τις προσπάθειες των ελληνίδων επιστημόνων που συνεχίζουν να συνεισφέρουν σημαντικότατο ερευνητικό έργο στη χώρα μας», όπως συμπλήρωσε η Διευθύνουσα Σύμβουλος της L’ Oréal Hellas, κα Έρση Πυρίσιη.

File 1-12-16 - 4 47 13 μ.μ.