Γερή καρδιά και σύγχρονος τρόπο ζωής

heart-665186_960_720

Γνωρίζετε ότι αν ο πληθυσμός μίας χώρα είχε ιδανικό σωματικό βάρος, θα καταγράφονταν 30% λιγότεροι θάνατοι από καρδιαγγειακά νοσήματα; Παγκοσμίως, τέσσερις είναι οι κύριες αιτίες θανάτου από μη μεταδιδόμενα νοσήματα. Τα καρδιακά και εγκεφαλικά επεισόδια, ο καρκίνος στις διάφορες μορφές του, τα χρόνια πνευμονικά νοσήματα και ο σακχαρώδης διαβήτης. Αναγνωρίζοντας αυτές τις αιτίες ως πρόβλημα, ειδικά των ανεπτυγμένων χωρών του κόσμου, τον Σεπτέμβριο του 2011 η Γενική Συνέλευση του ΟΗΕ συνέγραψε μία πολιτική διακήρυξη ώστε τα κράτη-μέλη να αναλάβουν δράση για την πρόληψη και τη θεραπεία των παραπάνω νοσημάτων. Στο πρόγραμμα δόθηκε η ονομασία 25 Χ 25 διότι στόχος είναι να μειωθεί η πρώιμη θνησιμότητα κατά 25% σε σχέση με τα σημερινά επίπεδα, μέχρι το έτος 2025.
«Γενικά, υπάρχουν δύο προσεγγίσεις στο πρόβλημα της πρόληψης μία νόσου», εξηγεί ο κος Αθανάσιος Πιπιλής, καρδιολόγος, διεθυντής Α’ Καρδιολογικής Κλινικής στο νοσοκομείο Υγεία. «Αν πάρουμε το παράδειγμα της καρδιαγγειακής νόσου, η συνηθισμένη στρατηγική είναι να εντοπίσει κανείς τα άτομα που χαρακτηρίζονται υψηλού κινδύνου. Πρόκειται για άτομα που έχουν υψηλή πίεση, υψηλή χοληστερόλη, διαβήτη ή καπνίζουν πολύ, τα οποία κινδυνεύουν στο μέλλον να παρουσιάσουν ένα καρδιακό ή εγκεφαλικό επεισόδιο. Στα άτομα αυτά θα δοκιμάσουμε αρχικά αλλαγές στις συνήθειες τους και η δεύτερη προσέγγιση θα είναι να χορηγήσουμε φάρμακα για την πίεση ή τη χοληστερίνη, προσδοκώντας να μειώσουμε τη μελλοντική πιθανότητα να νοσήσουν».
Η αύξηση της συχνότητας εμφάνισης των καρδιαγγειακών νοσημάτων αποδίδεται στο σύγχρονο τρόπο ζωής. Οι πιο συνήθεις παράγοντες που σχετίζονται άμεσα είναι το κάπνισμα, η καθιστική ζωή, η ανθυγιεινή διατροφή και συνήθειες, η παχυσαρκία, η υπέρταση, η ανυπαρξία σωματικής άσκησης και το έντονο ψυχικό άγχος. Είναι όμως και παράγοντες που μπορούν να αλλάξουν, με απλές μεταβολές στη διατροφή και βελτιώνοντας τον τρόπο ζωής μας. Να γίνουμε πιο δραστήριοι εντάσσοντας την άσκηση, να κόψουμε το κάπνισμα, να μάθουμε να αντιμετωπίζουμε το στρες. Αυτά σε ατομικό επίπεδο. «Ωστόσο, μία δεύτερη στρατηγική πρόληψης σε επίπεδο κοινωνίας ίσως προσφέρει μεγαλύτερη προστασία και μπορούν να αποδώσουν περισσότερο», προσθέτει ο κος Αθανάσιος Πιπιλής. Με εκστρατείες ενημέρωσης και με νομοθετικές ρυθμίσεις. Έχει υπολογιστεί ότι αν η διαστολική (μικρή) πίεση ολόκληρου του κόσμου ήταν μόλις 2 χιλιοστά χαμηλότερη (δηλαδή, αντί για 82,78 ή 90 να ήταν 80, 76 ή 88) κάτι που εύκολα γίνεται με καλύτερη διατροφή, ήπια άσκηση και μικρή απώλεια βάρους, θα μπορούσαν να προληφθούν σχεδόν όσα εγκεφαλικά επεισόδια προλαμβάνουμε σήμερα δίνοντας δαπανηρή φαρμακευτική αγωγή σε όλα τα υπερτασικά άτομα που έχουν μικρή πίεση πάνω από 95. Με βάση αυτά τα δεδομένα και πολλών μελετών πρόληψης, για να επιτευχθεί ο στόχος του ΟΗΕ στο πρόγραμμα 25 Χ 25, συμφωνήθηκε να πραγματοποιηθούν έξι παρεμβάσεις σε επίπεδο κοινωνίας, που να σχετίζονται με τον τρόπο ζωής και να είναι αποτελεσματικές χωρίς να είναι ανέφικτες.
Οι 6 παρεμβάσεις είναι οι παρακάτω:
1. 30% μείωση του καπνίσματος
2. 10% μείωση στην κατανάλωση οινοπνεύματος
3. 30% μείωση στην κατανάλωση αλατιού
4. Διατήρηση του ποσοστού παχύσαρκων και διαβητικών ατόμων (διότι η μείωση θεωρήθηκε μη εφικτός στόχος)
5. Μείωση των υπερτασικών ατόμων κατά 25%
6. Μείωση της καθιστικής ζωής κατά 10% μέσω καθημερινής άσκησης.
Χώρες που κατάφεραν να μειώσουν το ποσοστό των καπνιστών σημείωσαν μείωση στην καρδιαγγειακή θνητότητα και κατέγραψαν λιγότερα εμφράγματα πολύ σύντομα μετά την επιβολή της απαγόρευσης καπνίσματος σε δημόσιους χώρους. Κάτι που θα μπορούσε να γίνει και στην Ελλάδα, αν τηρούνταν η απαγόρευση. Είμαστε μία κοινωνία που (δυστυχώς) επιμένει πεισματικά στο κάπνισμα στα εστιατόρια και παραμένει στην κορυφή της Ευρώπης όσον αφορά την παιδική παχυσαρκία. Στο χέρι μας λοιπόν είναι!

(πηγή: life and health)