Ανοιξιάτικος ήλιος, κρυφά επικίνδυνος για την υγεία του δέρματος

sunbathing-820x550 (1)
Δεν θα κουραστώ να επαναλαμβάνω πόσο σημαντική είναι η αντιηλιακή προστασία όλο το χρόνο. Συγκαταλέγεται ανάμεσα στις τρεις πρώτες και βασικές φροντίδες για ένα όμορφο, νεανικό και υγιή δέρμα. Ο ήλιος έχει πολλές ευεργετικές ιδιότητες, ωστόσο, στη λαχτάρα να «πάρουμε» χρώμα, αρκετές φορές την αμελούμε, ειδικά στα πρώτα μπάνια. Οι συνέπειες είναι άμεσες. Το δέρμα κοκκινίζει, αν είναι και ευαίσθητο μπορεί να προκληθεί και ηλιακή κνίδωση. Η χωρίς προφυλάξεις έκθεση στον ήλιο όμως φέρει και άλλες συνέπειες καθώς η ηλιακή ακτινοβολία είναι αθροιστική. Η φωτογήρανση του δέρματος που χαρακτηρίζεται από ρυτίδες, απώλεια ελαστικότητας και μελαγχρωματικές αλλοιώσεις (πανάδες, φακίδες, δυσχρωμίες), είναι από τις πιο γνωστές. Μπορεί επίσης να προκαλέσει και άλλες πιο δυσάρεστες καταστάσεις ή να επιδεινώσει πολλές προϋπάρχουσες δερματοπάθειες, είτε λόγω ανοσοκαταστολής τοπικά, είτε μέσω άλλων μηχανισμών. Ειδικά την άνοιξη. Το δέρμα, μετά το χειμώνα δεν έχει ξεκινήσει να συνθέτει μελανίνη και τώρα που η θερμοκρασία δεν είναι υψηλή και η παραμονή στον ήλιο είναι ευχάριστη, είναι εντελώς εκτεθειμένο σε κινδύνους. Όπως επισημαίνει η Βάλια Μουσάτου, Μ.D. PhD Δερματολόγος, Αφροδισιολόγος, ας γνωρίζουμε ότι:
-Ο επιχείλιος έρπητας, υποτροπιάζει χωρίς προστασία. Είναι καλό να το έχετε κατά νου, καθώς η πολύωρη έκθεση στον ήλιο (ακόμα και όταν καθόσαστε για ένα καφέ), μπορεί να πυροδοτήσει την έξαρση του.
-Όσοι έχουν ευρυαγγείες συνιστάται να αποφεύγουν την ηλιοθεραπεία.
-Η έκθεση στον ήλιο προκαλεί επίσης τοξικές αντιδράσεις. Μπορεί να δημιουργήσει επώδυνες αλλοιώσεις του δέρματος και να επιδεινώσει άλλες. Η ροδόχρους ακμή, οι πορφυρίες, ο δισκοειδής λύκος, η φυλλώδης πέμφιγα, η πελλάγρα, η νόσος Ντάριες είναι μερικές.
-Ειδικά σε ασθενείς με ακμή που βρίσκονται σε αγωγή με τοπικές θεραπείες με προϊόντα όπως ρετινοειδή και υπεροξείδιο του βενζολίου, μπορεί να προκληθούν πανάδες στο υπό θεραπεία δέρμα. Ακόμα και όσοι λαμβάνουν ρετινοειδή συστηματικά για ακμή ή άλλα νοσήματα (πχ ψωρίαση) θα πρέπει να χρησιμοποιούν αντιηλιακή προστασία, γιατί τα ρετινοειδή προκαλούν φωτοευαισθησία και ακόμα και η ολιγόλεπτη έκθεση μπορεί να προκαλέσει έγκαυμα.
-Κίνδυνο διατρέχουν και όσοι λαμβάνουν αντιβιοτικά της κατηγορίας των τετρακυκλινών και ειδικά μινοκυκλίνη. Οι ουσίες αυτές, σε συνδυασμό με την ηλιακή έκθεση, μπορούν να προκαλέσουν εξανθήματα και άλλες μόνιμες δυσχρωμίες.
-Η λεύκη, ένα νόσημα που απαιτεί υψηλή αντιηλιακή προστασία, καθώς οφείλεται σε απώλεια της μελάγχρωσης του δέρματος.
Τι πρέπει να διαθέτει ένα καλό αντιηλιακό:
Να έχει υψηλό δείκτη SPF που να περιλαμβάνει UVA και UVB προστασία. Η πρώτη ευθύνεται για τη φωτογήρανση και η δεύτερη είναι υπεύθυνη για καρκινογέννεση.
Να διαθέτει φωτοσταθερότητα, να μην αλλοιώνεται η σύνθεση του, άρα και η αποτελεσματικότητα του και να έχει αδιάβροχη σύσταση για να προσφέρει προστασία και κατά της εφίδρωσης.
Tip: για το πρόσωπο, επιλέξτε η σύνθεση του αντιηλιακού να είναι oil-free, μη φαγεσωρογόνα και σε μορφή ελαφριάς λοσιόν ακόμα και αν η επιδερμίδα δεν είναι λιπαρή. Δίνουν ένα ματ αποτέλεσμα.

(συμπληρωματικές πηγές: natura nrg)