Αγκυροβολώντας τα συναισθήματα μας

Καθημερινά, σχεδόν όλη την ημέρα, ακούω το δυνατό θόρυβο που κάνουν οι αλυσίδες καθώς ξετυλίγονται για να ρίξουν τις άγκυρες στη θάλασσα, από τα σκάφη που έρχονται να δέσουν στο λιμάνι. Και κάθε μέρα, ούτε μία, ούτε δύο φορές, ούτε τρεις φορές, από εκεί που μένω για να πάω στο στούντιο, για ψώνια, για μπάνιο στη θάλασσα ή να βγω το βράδυ, περνάω μπροστά από το Ιστορικό Ναυτικό Μουσείο της Ύδρας και βλέπω τις μεγάλες, μαύρες και βαριές άγκυρες. Η άγκυρα είναι ένα από τα βασικότερα εξαρτήματα ενός σκάφους ή πλοίου, σχετίζεται με την ασφάλεια του και του εξασφαλίζει σταθερότητα όταν αγκυροβολήσει. Τι συμβολίζει όμως η άγκυρα για τον καθένα μας;
Για πολλούς η άγκυρα ερμηνεύεται σαν ένα σύμβολο προσκόλλησης σε ισχυρές απόψεις, πεποιθήσεις, ιδέες και πιστεύω ή ακόμα στο παρελθόν, άλλοι υπαινίσσονται τη μυστικιστική της υπόσταση σε οτιδήποτε μας γειώνει στον κόσμο και μας στηρίζει σε αξίες ή τη θρησκευτική της υπόσταση ως σύμβολο σωτηρίας και ελπίδας, “η ελπίδα είναι η άγκυρα της ψυχής”. Με τη μεταφορική σημασία λέμε την έκφραση «έριξα άγκυρα» όταν βρούμε ένα μέρος που μας αρέσει και δεν θέλουμε να κουνηθούμε ή να δηλώσουμε μία κατάσταση που αισθανόμαστε σιγουριά, άνεση ή και βόλεμα ακόμα.
Από την άλλη μεριά, όμως, πόσες φορές έχετε ακούσει ένα τραγούδι που σας συγκίνησε, είδατε τη φωτογραφία ενός αγαπημένου σας ανθρώπου και νιώσατε ένα γλυκό συναίσθημα, μυρίσατε κάτι και θυμηθήκατε μία παιδική ανάμνηση; Είναι οι ελεύθεροι συνειρμοί που κάνει η συνείδηση μας συνδέοντας μία παράσταση που ακούσαμε, είδαμε, γευτήκαμε, αισθανθήκαμε και ο αυθόρμητος τρόπος που τις ανακαλεί από τη μνήμη.
«Άγκυρες» συναντάμε παντού. Είναι εξωτερικά ερεθίσματα που μας προκαλούν, ανακαλούν, επιδρούν συναισθήματα και διαθέσεις. Θυμάστε το πείραμα του Ιβάν Παβλόφ με τον σκύλο; Κάθε φορά που έδινε στο σκύλο ένα κομμάτι κρέας και το στόμα του γέμιζε σάλια, χτυπούσε ένα καμπανάκι. Μετά από κάμποσες επαναλήψεις, αρκεί να χτυπούσε το καμπανάκι για να γεμίσει το στόμα του σκύλου σάλια. Άγκυρα είναι μια σημαία, ένα σύμβολο, το σήμα ενός προϊόντος, ένα φυλαχτό, ένα γούρι, ένα άρωμα, ένα ιδιαίτερο κόσμημα, ένα συγκεκριμένο ρούχο που φοράμε όταν έχουμε ένα σημαντικό ραντεβού. Τις περισσότερες φορές αυτό γίνεται ασυνείδητα, δεν ξέρουμε πως γίνεται, δεν θα ήταν όμως ενδιαφέρον να μάθουμε να χρησιμοποιήσουμε τις άγκυρες κατά βούληση και να τις «ρίχνουμε» σε δύσκολες περιστάσεις για να έρθουμε σε μία επιθυμητή ωραία συναισθηματική κατάσταση;

Στην εκπαίδευση μου στο NLP (Νευρο-Γλωσσικός-Προγραμματισμός), μία από τις τεχνικές που έμαθα για να διαχειριστούμε μία αρνητικά φορτισμένη συναισθηματική κατάσταση είναι να δημιουργούμε άγκυρες σαν ένα ερέθισμα και να τις χρησιμοποιούμε για να αγκυροβολήσουμε επάνω τους θετικά συναισθήματα. Πρόκειται για μία διαδικασία ανάκληση μνήμης που βοηθάει να αλλάξουμε τον τρόπο που αισθανόμαστε και εφαρμόζετε σε περιπτώσεις που μας δημιουργούν ανασφάλεια ή αναστάτωση για να προκαλέσει μία συγκεκριμένη αντίδραση.
Πως γίνεται
Η πιο απλή τεχνική είναι να φέρετε στο μυαλό σας μία στιγμή που αισθανόσασταν πάρα πολύ καλά, νιώθατε τρομερή αυτοπεποίθηση, είχατε μεγάλη ευφορία. Κάντε αυτό το συναίσθημα όσο πιο έντονο και δυνατό γίνεται και συνδέστε το με μία κίνηση. Η κίνηση μπορεί να είναι να χτυπήσετε ελαφρά το ένα χέρι σας στο μηρό, να παίξετε με τα μαλλιά σας, να δημιουργήσετε ήχο με τα δάκτυλα σας ή ό,τι άλλο σκεφτείτε. Αυτή η κίνηση είναι η άγκυρα σας την οποία έχετε συνδέσει με το παραπάνω συναίσθημα. Κάθε φορά που επαναλαμβάνετε την κίνηση, το μυαλό – που δουλεύει γρηγορότερα από ότι πιστεύετε – τη συνδέει με το συναίσθημα. Με αυτό τον τρόπο, αγκυροβολώντας πάνω στην άγκυρα σας την επιθυμητή ψυχική κατάσταση, γίνεται πιο εύκολο να αλλάξετε ένα αρνητικό συναίσθημα που έχει προκληθεί από ένα εξωτερικό συμβάν, σ΄ένα θετικό.