Πρόωρη εμμηνόπαυση και διατροφή

Τρώτε ξηρούς καρπούς, όσπρια και προϊόντα ολικής αλέσεως; Τόσο το καλύτερο για σας, για την υγεία σας αλλά και για την αποφυγή της πρόωρης εμμηνόπαυσης.

Αν και η εμμηνόπαυση, εξαρτάται από το βιολογικό ρολόι μας και έρχεται συνήθως μετά τα πενήντα, το πότε θα σταματήσει – αν δεν συντρέχουν λόγοι υγείας- καθορίζεται κληρονομικά από τη μητέρας μας. Πρόωρη εμμηνόπαυση είναι όταν έρχεται πριν την ηλικία των 45 ετών και επηρεάζει περίπου το 10% των γυναικών.  Ένα από τα μεγάλα προβλήματα που φέρνει η εμμηνόπαυση είναι η έλλειψη ασβεστίου λόγω της απώλειας των οιστρογόνων που είναι υπεύθυνα για την διατήρηση της οστικής μάζας και των μεταλλικών στοιχείων στα οστά. Για μας τις γυναίκες, το ασβέστιο είναι πολύ παραπάνω απαραίτητο, απ’ ότι τους άνδρες και η ποσότητα που χρειαζόμαστε ημερησίως είναι 1000-1500mg. Πλούσια πηγή ασβεστίου είναι τα γαλακτοκομικά προϊόντα, το αυγό, το κρέας, τι γίνεται όμως στην περίπτωση  που δεν σας αρέσουν το γάλα και το τυρί ή έχετε δυσανεξία στην λακτόζη και δεν τρώτε κρέας; Μπορείτε να αποφύγετε τις πιθανότητες να μπείτε πρόωρα στην εμμηνόπαυση αν καταναλώνετε για καιρό μεγάλες ποσότητες φυτικών πρωτεϊνών από τροφές όπως πλήρη δημητριακά, όσπρια, σόγια και ξηρούς καρπούς, όπως έδειξαν τα αποτελέσματα μίας νέας επιστημονικής έρευνας.

Πιο συγκεκριμένα, ερευνητές πάνω σε θέματα υγείας από τα Πανεπιστήμια Χάρβαρντ και Αμχιρστ της Μασαχουσέτης ανέλυσαν στοιχεία για 116.000 γυναίκες συσχετίζοντας τις διατροφικές συνήθειές τους με τον χρόνο της εμμηνόπαυσης. Διαπιστώθηκε ότι οι γυναίκες που έπαιρναν περίπου το 6,5% των καθημερινών θερμίδων τους με τη μορφή πρωτεϊνών φυτικής  προέλευσης, είχαν κατά μέσο όρο 16% μικρότερο κίνδυνο για πρόωρη εμμηνόπαυση, σε σχέση με τις γυναίκες που έπαιρναν μόνο το 4% των θερμίδων τους μέσω της κατανάλωσης φυτικών πρωτεϊνών. Κάτι, που δεν φάνηκε να ισχύει με τις ζωικές πρωτεΐνες. Οι φυτικές πρωτεΐνες βρίσκονται σε πληθώρα τροφών, όπως τα προϊόντα ολικής άλεσης, η σόγια και τα προϊόντα σόγιας (π.χ. τόφου), τα όσπρια και οι ξηροί καρποί, καθώς και σε ορισμένα λαχανικά όπως το μπρόκολο και τα λαχανάκια Βρυξελλών. Τα ενισχυμένα ζυμαρικά (με αυγά, γάλα, ή και λαχανικά), το ψωμί και τα δημητριακά ολικής αλέσεως φάνηκαν να μειώνουν τον κίνδυνο πρόωρης εμμηνόπαυσης περισσότερο από άλλα τρόφιμα πλούσια σε φυτικές πρωτεΐνες. Τι σημαίνει αυτό πρακτικά; Αν λαμβάνετε 2.000 θερμίδες μέσα στη μέρα, για να έχετε μειωμένο κίνδυνο πρόωρης εμμηνόπαυσης, πρέπει να καταναλώνετε 32,5 γραμμάρια δημητριακών ολικής άλεσης, σόγιας, τόφου, ξηρών καρπών και άλλων τροφών με φυτικές πρωτεΐνες.
Ωστόσο, όπως επισημαίνουν οι ερευνητές, είναι ένα ζήτημα που πρέπει να μελετηθεί περισσότερο.

(πηγή: Καθημερινή, medical news)