Εκτάσεις κορμού για όμορφη πλάτη

File 7-11-16 - 11 10 02 μ.μ.

Έχετε προσέξει πως ξεχωρίζουν οι χορεύτριες του μπαλέτου από την ευθυτενή στάση του σώματος τους; Πόσο όμορφα στέκονται με την πλάτη ίσια, όπως συνηθίζεται να λέμε. Και όπως μας φώναζαν οι μητέρες μας να στεκόμασταν, όταν ήμασταν μικρές και μικροί. Πολλοί θεωρούν την πλάτη το δυνατότερο μέρος του σώματος, ωστόσο, με το χρόνο, λίγο της δίνουμε σημασία με τη στάση που παίρνουμε όταν στεκόμαστε, περπατάμε αλλά και όταν καθόμαστε ώστε να εξασθενεί και να γίνεται πηγή πόνου. Τόσο σωματικών όσο και συναισθηματικών μιας και η πλάτη αποκαλύπτει πολλά περισσότερα για το πώς αισθανόμαστε! Το σώμα αρχίζει να αποκτάει ανισορροπίες που με τη σειρά τους επηρεάζουν την κίνηση και την λειτουργία της σπονδυλικής στήλης. Oι ώμοι αρχίζουν να γέρνουν μπροστά παρασύροντας και άνω μέρος του σώματος. Υπάρχουν όμως και ένας άλλος λόγος που μπορεί η πλάτη να έχει μία κλίση μπροστά. Και αυτός είναι η άσκηση που κάνουμε. Το τρέξιμο, η ποδηλασία, η πυγμαχία είναι μερικά από τα σπορ που το σώμα κάμπτει επιβαρύνοντας τους ορθωτήρες μυς του κορμού και τους μυς της ράχης με βασικότερο τον πλατύ ραχιαίο ο οποίος στηρίζει και διατηρεί τη φυσική κλίση της σπονδυλικής στήλης. Οι κοιλιακοί μυς, ως ανταγωνιστές των ραχιαίων, όταν ενδυναμώνονται υποστηρίζουν τη σπονδυλική στήλη. Αδυναμία στους ραχιαίους και στους κοιλιακούς είναι η βασική αιτία της οσφυαλγίας. Και ο τρόπος να την αντιμετωπίσετε είναι να ενισχύσετε με συγκεκριμένες ασκήσει τις παραπάνω μυϊκές ομάδες. Η μέθοδος πιλάτες και η γιόγκα θεωρούνται από τις πιο ιδανικές ασκήσεις, επειδή εστιάζουν και δίνουν ιδιαίτερη έμφαση στην ενδυνάμωση και τόνωση της πλάτης. Στην κατηγορία workingout well θα βρείτε αρκετές ασκήσεις για την ενδυνάμωση τόσο των ραχιαίων όσο και των κοιλιακών.
Συμβουλή: εστιάστε την έκταση μπροστά στη θωρακική μοίρα και όχι χαμηλά στην οσφυϊκή μοίρα, ενεργοποιώντας τους γλουτιαίους, τους κοιλιακούς και τους μυς των ποδιών και των πελμάτων για να προστατέψετε την οσφυϊκή μοίρα.
Tip: σημαντικό να θυμάστε ότι όταν εκτελείτε τις ασκήσεις, πρώτα επιμηκύνετε τον κορμό και έπειτα εκτείνετε.
Οφέλη: εκτός από την ενδυνάμωση των παραπάνω μυών, οι εκτάσεις κορμού διευρύνουν το θώρακα, ανοίγουν τους πνεύμονες και βελτιώνουν την αναπνοή. Δίνουν αυτοπεποίθηση, καταπολεμούν την κατάθλιψη και θεωρούνται και αντιγηραντικές.