Δευτέρα , 11 Δεκέμβριος 2017
Αρχική / Looking Well / Κυτταρίτιδα, μία γυναικεία υπόθεση

Κυτταρίτιδα, μία γυναικεία υπόθεση

 

Γνωρίζετε ότι λέξη κυτταρίτιδα προέρχεται από την ελληνική λέξη κύτταρο και σημαίνει ένα είδος φλεγμονής των κυττάρων;

Είναι ένα από τα μεγαλύτερα γυναικεία προβλήματα που δεν απασχολεί μόνο εσάς αλλά τις περισσότερες γυναίκες και σπάνια τους άνδρες. Και αυτό οφείλεται στις γυναικείες ορμόνες. Τα οιστρογόνα επιτρέπουν στο χόριο (το μεγαλύτερο και βασικότερο στρώμα του δέρματος) να φθαρεί σε ορισμένες περιοχές του σώματος. Χάνει την ικανότητα του να συγκρατεί το υποδόριο λίπος που βρίσκεται από κάτω με συνέπεια τα λιποκύτταρα να εισβάλλουν σε αυτό. Παράλληλα, όσο περνούν τα χρόνια, η επιδερμίδα λεπταίνει και αφυδατώνεται με αποτέλεσμα η κυτταρίτιδα να γίνεται ορατή.

Κυτταρίτιδα δεν αποκτούν μόνο οι γυναίκες που έχουν περιττά κιλά, αλλά παρουσιάζεται και σε λεπτές και γυμνασμένες, εξαιτίας της κατακράτησης υγρών λόγω της κακής κυκλοφορίας, της συμφόρησης τοξινών και στη διόγκωση των λιποκυψελών. Για αυτό και τα σημεία με κυτταρίτιδα έχουν τραχιά και ανάγλυφη υφή που μοιάζει με φλοιό πορτοκαλιού. Ένας άλλος παράγοντας που ευθύνεται για την εμφάνιση της κυτταρίτιδας είναι η κληρονομικότητα. Αν έχει η μητέρα σας, οι πιθανότητες να αποκτήσετε κ εσείς είναι μεγάλες. Άλλοι λόγοι που επιδεινώνουν την κατάσταση, είναι το κάπνισμα, η συχνή και υψηλή κατανάλωση αλκοόλ, η κακή διατροφή. Εκτός από την περιοχή των γλουτών, κυτταρίτιδα μπορεί να δημιουργηθεί στην κοιλιά και στο εσωτερικό των μπρατσών, ωστόσο περισσότερο μπορεί να θεωρηθεί ένδειξη χαλάρωσης λόγω της ηλικίας και την έλλειψη άσκησης.

Ανάλογα με τη σοβαρότητα, η κυτταρίτιδα χωρίζεται σε τρία στάδια. Στο πρώτο στάδιο, χαμηλού βαθμού, είναι εμφανής μόνο όταν τσιμπήσουμε την περιοχή. Στο δεύτερο στάδιο, μέτριου βαθμού, που ονομάζεται οιδηματική, είναι εμφανής όταν είμαστε σε όρθια θέση. Στο τρίτο στάδιο, μεγάλου βαθμού, είμαι εμφανής και σε ξαπλωτή θέση.

Επειδή λοιπόν η κυτταρίτιδα είναι ένα φαινόμενο πολυσύνθετο, θέλει μία σφαιρική αντιμετώπιση για να καταπολεμηθεί. Η δίαιτα από μόνη της δεν αρκεί γιατί μειώνει μόνο το λίπος. Το ίδιο και η έντονη άσκηση που στοχεύει μόνο στη μυϊκή ενδυνάμωση ή οι διάφορες ειδικές περιποιήσεις, κοσμητολογικές μέθοδοι και εξειδικευμένα προϊόντα που δρουν τοπικά. Θα πρέπει να συνδυάσετε τους διάφορους τρόπους για να έχετε αποτελέσματα με διάρκεια, να οπλιστείτε με υπομονή και επιμονή και να αλλάξετε σ’ ένα υγιεινό τρόπο ζωής και διατροφής.

Συμβουλή: εκτός από το δερματολόγο καλό είναι να συμβουλευτείτε και έναν ενδοκρινολόγο για να την αντιμετωπίσετε σωστά.

 

Δείτε επίσης

Urban Decay, Vice Metal Meets Matte Lipstick Palette, για τις γυναίκες που λατρεύουν τα κραγιόν

Αν τα κραγιόν είναι η αδυναμία σας...